ΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Σχολεία: Με ποια μέτρα θα ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια, Λύκεια – Τι δεν θα ανοίξει στην εκπαίδευση

Τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών, έρχεται η ώρα για την επαναλειτουργία της διά ζώσης διδασκαλίας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγει σε όλη τη χώρα με μοναδικό αστερίσκο τις κόκκινες περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και οι μαθητές Λυκείου (σ.σ.: τα Γυμνάσια θα επαναλειτουργήσουν) θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση μέχρι νεωτέρας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι μετά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκλεισε πολύ μικρό ποσοστό τμημάτων και σχολείων από κρούσματα, με μόλις το 0,1% των τμημάτων να έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας υπενθύμισε τα αυστηρά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ενώ πρόσθεσε και ένα επιπλέον μέτρο, που αφορά τα τεστ κορωνοϊού.

Με το άνοιγμα των Λυκείων, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς στις μεγαλύτερες ηλικίες μαθητών η μεταδοτικότητα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στις μικρότερες, οι μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση από τον κορονοϊό στην ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική φόρμα και στη συνέχεια θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Το μέτρο είναι προληπτικό, αφορά επίσης και τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να έχουν οι ειδικοί καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας.

Επίσης ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως συμβαίνει και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ποια άλλα μέτρα θα ισχύσουν στα σχολεία:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– Διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες-τμήματα μαθητών.

– Οι μαθητές θα λειτουργούν σε σταθερές ομάδες, όχι μόνο όσον αφορά την διδασκαλία, αλλά και σε αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες.

– Χρήση αντισηπτικών στους χώρους του σχολείου.

– Σχολαστικοί καθαρισμοί σε εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

– Τακτικοί αερισμοί των χώρων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος με ολιγόλεπτο άνοιγμα των παραθύρων.

– Αυστηρά μέτρα υγιεινής για χρήση αντικειμένων όπως στα μαθήματα της Μουσικής ή Πληροφορικής (πληκτρολόγιο, μουσικά όργανα) ή σε εργαστήρια.

– Η λειτουργία των κυλικείων γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις με συσκευασμένα προϊόντα.

– Οι σχολικοί εορτασμοί θα διεξάγονται εντός των τμημάτων και όχι με τη συμμετοχή όλων των μαθητών της σχολικής μονάδας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

– Οι επισκέψεις και οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Αναφορικά με τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μόνο τα Γυμνάσια θα επαναλειτουργήσουν, με τους ειδικούς να επανέρχονται τις επόμενες μέρες σχετικά με τους μαθητές Λυκείου. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε «φουντώσει» η συζήτηση των ειδικών, με επίκεντρο το Λύκειο κυρίως για τους μαθητές της Γ’ τάξης, οι οποίοι θα εξεταστούν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές αυτοί επιστρέφουν στις τάξεις, όπου πλέον, ύστερα από δύο μήνες, θα συνεχίσουν τη διδασκαλία διά ζώσης, ενώ ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε μείωση της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

ΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ

Το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας, όπως:

– Τα πανεπιστήμια, τα οποία θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως όλα δείχνουν, πολύ πιθανόν και το εαρινό εξάμηνο. Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός Παιδείας για τους φοιτητές που επιθυμούν να αποδεσμεύσουν το σπίτι που έχουν νοικιάσει σε τόπο μακριά από την κατοικία τους. Οι φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

– Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών επίσης θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση να λειτουργούν.

– Αντίστοιχα, σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κέντρα Διά Βίου Μάθησης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως.

«Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», ανέφερε κατά την παρουσίαση του σχεδίου επιστροφής στα θρανία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και συνέχισε: «Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Ενα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Ολοι ανυπομονούν να επανέλθουν στη σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button