ΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Ρεκόρ βροχόπτωσης και χιονοκάλυψης έφερε η πρόσφατη κακοκαιρία (χάρτες)

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανώνυμης κακοκαιρίας, σημειώθηκαν ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής στα ηπειρωτικά, καθώς επίσης και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αξιοσημείωτο είναι ότι καταρρίφθηκαν ρεκόρ 15 ετών στην ετήσια βροχόπτωση, καθώς επίσης και 17 ετών της ημερήσιας έκτασης χιονοκάλυψης στον Ελλαδικό χώρο για τις πρώτες ημέρες Δεκεμβρίου.  

Συγκεκριμένα, στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στα Θεοδώριανα Άρτας το ετήσιο ύψος βροχής έως και την Κυριακή 12/12 έφτασε τα 3425 mm, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής 15 ετών στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από το 2006 όπου λειτουργεί το δίκτυό του. Επίσης, έσπασε το ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής και του ίδιου σταθμού, από το 2009 όπου και ξεκίνησε η λειτουργία του. Το προηγούμενο ρεκόρ ετήσιας βροχόπτωσης είχε σημειωθεί στην περιοχή Ασκύφου Χανίων το 2019 με ύψος 3257 mm.        

Παράλληλα, οι έντονες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας κάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα των κεντρικών και βόρειων ορεινών, όπως καταγράφτηκε από δορυφορικά δεδομένα, τα οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και αποτυπώνεται στο Σχήμα 1.

  

Σχήμα 1. Χάρτης χιονοκάλυψης για τις 11/12/2021 όπως καταγράφτηκε από δορυφορικά δεδομένα και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.  


Σύμφωνα, με το αρχείο έκτασης χιονοκάλυψης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από την επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων, η ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης για το Σάββατο 11/12 έφτασε το 19%, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιας χιονοκάλυψης 17 ετών, όπως διακρίνεται στο Σχήμα 2. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης για την περίοδο 2004 – 2021 για τις αρχές Δεκεμβρίου είναι περίπου 4%.

Σχήμα 2. Χρονοσειρά ημερήσιας εκτίμησης της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα από δορυφορικά δεδομένα, όπως τα επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, για την περίοδο 2004-202

Πηγή: meteo.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button