ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης καταγράφει η Eurostat – Μείωση ιδιοκατοίκησης και διαθέσιμου εισοδήματος

Kαταλύτης για τον δομικό μετασχηματισμό της ΔΕΗ στη λιανική αποτελεί η εξαγορά της Κωτσόβολος, μετατρέποντας την επιχείρηση από ένα παραδοσιακό ενεργειακό πάροχο σε ένα πελατοκεντρικό οργανισμό που θα προσφέρει ένα «μπουκέτο» ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Το retail, όπως είπε χθες στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννιαμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης, έρχεται πιο κοντά στην ενέργεια, και η ενέργεια με την σειρά ης συγκλίνει με το λιανεμπόριο. Το πάντρεμα αυτό, δημιουργεί συνέργειες που λειτουργούν προ όφελος των καταναλωτών με την προσφορά μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών για τον οικιακό τομέα αλλά και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από ένα σημείο πώλησης που είναι το κατάστημα.


Η αλυσίδα λιανικής με τα 95 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, διαθέτει ένα πιστό πελατολόγιο στο οποίο η ΔΕΗ μπορεί να παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα (φωτοβολταϊκά στέγης, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, κ.α.). Ταυτόχρονα όμως διαχέει στην επιχείρηση την τεχνογνωσία της Κωτσόβολος στη λιανική ως ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός σύμβουλος στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος πάροχος καταναλωτικών δανείων και η μεγαλύτερη εταιρεία στην εγκαταστάτη μεγάλων οικιακών συσκευών. Αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελεί και το κανάλι διανομής με το μεγαλύτερο ποσοστό σε έσοδα από υπηρεσίες μεταξύ των ευρωπαίων ανταγωνιστών της.

Ο κ. Στάσσης τοποθέτησε χθες την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Ερωτώμενος από τους αναλυτές για τα οφέλη σε επίπεδο B2B, τόνισε ότι ανοίγει ένα σημαντικό κανάλι σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό κοινές ανάγκες (φωτοβολταϊκά κ.α) με τους ιδιώτες καταναλωτές ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως είπε, θα συνεχίσει να υποστηρίζει η ίδια η ΔΕΗ όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Η επέκταση στο εξωτερικό

Η Κωτσόβολος επομένως αποτελεί το δυνατό χαρτί της εταιρείας στην εσωτερική αγορά που θα δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία στους καταναλωτές σε όλα τα επίπεδα. Ισχυρά όμως είναι τα θεμέλια που χτίζει η ΔΕΗ και στο εξωτερικό με την απόκτηση της Enel Ρουμανίας.

Η ενσωμάτωση της ρουμανικής εταιρείας στον όμιλο της ΔΕΗ, όπως είπε χθες ο κ. Στάσσης φέρνει από 300 έως 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στα επαναλαμβανόμενα EBITDA της επιχείρησης, διαμορφώνοντας τα pro forma ΕΒΙTDA του 2023 στο 1,5 δισ. Ταυτόχρονα αυξάνει τη συμμετοχή του τομέα διανομής στα αποτελέσματα που έχει σταθερά και ρυθμιζόμενα λειτουργικά κέρδη και ενισχύει κατά 55% την πελατειακή βάση που διαμορφώνεται από τα 5,6 εκατ. στην Ελλάδα στα 8,7 εκατ. καταναλωτές με την Enel. Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται θεαματικά το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο μαζί με τα υδροηλεκτρικά από τα 3,9 GW εκτοξεύεται στα 4,8 GW. Συνολικά το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ από τα 10 GW της ΔΕΗ φτάνει τα 15 GW.

Ειδικότερα, στη γειτονική χώρα, η εταιρεία διαθέτει 133.000 χιλιόμετρα δικτύου διανομής που αντιστοιχεί στο 1/3 της χώρας, 8 αιολικά δυναμικότητας 499 μεγαβάτ σε περιοχές με το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό, 5 φωτοβολταϊκά ισχύος 99 μεγαβάτ τελευταίας τεχνολογίας και 400 σημεία φόρτισης. Στην Enel Ρουμανίας έχει ήδη εγκατασταθεί νέο μάνατζμεντ με αξιοποίηση υφιστάμενων στελεχών και την στενή συνεργασία των δύο εταιρειών για την πλήρη ενσωμάτωση και την ομαλή μετάβαση.

Ο κ. Στάσσης, υπογράμμισε χθες στους αναλυτές ότι για την ΔΕΗ έκλεισε ένας κύκλος που άνοιξε το 2019. Πλέον η ΔΕH αποκτά σταθερότητα, έχοντας ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Επιχείρηση προβλέπεται να παρουσιάσει το πενταετές business plan στο Λονδίνο στις 23 Ιανουαρίου του 2024. Νωρίτερα, μεταξύ 27 και 28 Νοεμβρίου θα επισκεφτεί την Βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ στις 11 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στο Capital Link Investment.

Το ισχυρό αποτύπωμα στις ΑΠΕ

Η ΔΕΗ έως τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε επενδύσει κεφάλαια ύψους 775 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 81% σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για δαπάνες που διοχετεύτηκαν στην κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, αλλά και τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη

Σε σχέση με το ενεργειακό μίγμα, από την παρουσίαση της στους αναλυτές προκύπτει η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας, για την οποία χθες ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι οι αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση δεν αλλάζουν αλλά έχουν καθυστερήσει. Επίσης σημείωσε ότι η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα μπει σε εμπορική λειτουργία στο τέλος του έτους.

Όσον αφορά την ανάπτυξη στον τομέα της καθαρής ενέργειας, η ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 5,1 GW έργα προς υλοποίηση από τα οποία 1,35 GW είναι σε φάση κατασκευής. Ήδη σε λειτουργία είναι 669 MW ενώ σε έξι μήνες η ΔΕΗ θα έχει φτάσει το 1 GW ΑΠΕ σε λειτουργία, σε 18 μήνες 2,27 GW και σε δύο χρόνια από σήμερα 3,3 GW.

Μαριάννα Τζάννε- newmoney.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button