Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών σε «Δυτικά eπιχειρείν»: «Έχουμε σχέδιο για την Αιτωλοακαρνανία»

Κτηνιατρικό τμήμα στην Αιτωλοακαρνανία, από 200 δωμάτια σε Αγρίνιο-Μεσολόγγι

Ο Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε ως βασικός ομιλητής στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021» στο Αγρίνιο, υπογραμμίζοντας ότι το Ίδρυμα «πιστεύει στο διάλογο και στη διαβούλευση, οι οποίες οδηγούν σε συναινέσεις και συγκλήσεις για να πάρει ο τόπος μπροστά».

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στηρίζεται στη γνώση, στην εκπαίδευση στην παιδεία, στην αριστεία, στην ακαδημαϊκότητα που σε καμία περίπτωση δεν είναι ελιτισμός», ανέφερε, τονίζοντας ότι το ίδρυμα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς αναπτυξιακούς παράγοντες όλης της περιφέρειας.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν οι παρευρισκόμενοι αλλά και όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο διαδικτυακά τις εξαγγελίες του- προθέσεις του Ιδρύματος για το πανεπιστημιακό μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας, όπου και έγινε λόγος για δημιουργία Κτηνιατρικού τμήματος στο Αγρίνιο και κατασκευή 200 φοιτητικών εστιών στο Αγρίνιο αλλά και 200 ακόμη στο Μεσολόγγι.

Ειδικότερα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας για τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και σχολές ανέφερε:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζόμενους, είναι σε 6 πόλεις, έχει περίπου 35.000 φοιτητές, εργαστήρια, κλινικές και διάφορα άλλα πράγματα. Είμαστε περήφανοι για το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που λειτουργεί από το ιατρικό τμήμα του ιδρύματος, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο.

Η διοικητική δομή: 7 σχολές, 35 τμήματα, 35 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, διδακτορικά. Είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο στη χώρα που αξιολογήθηκε γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να κριθούμε. Όλα τα τμήματά μας πιστοποιούνται και αξιολογούνται από το 2015 έως και σήμερα έχουμε πιστοποιήσει τα 20 και συνεχίζουμε. Έχουμε εσωτερικό σύστημα διασφάλισης της ποιότητας για να διορθώνουμε τα λάθη μας. Είμαστε ένα πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους, κάθε νέο μέλος ΔΕΠ που προσλαμβάνεται για να ξεκινήσει».

Αναφορικά με ενδεικτικές δράσεις και πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου για την έρευνα και την καινοτομία:

«Το Πανεπιστήμιο θεσμοθέτησε για πρώτη φορά το βραβείο Παναγιώτης Κανελλόπουλος για την καλύτερη δημοσίευση για το βραβείο Παπανούτσος για την καλύτερη διδασκαλία. Χρηματοδοτούμε από ίδιους πόρους στην έρευνα με το πρόγραμμα Καραθεοδωρή. Το πρώτο Πανεπιστήμιο στη χώρα που συνομίλησε με την αγορά. Πιστεύουμε στις δυνάμεις της, συνομιλούμε μαζί της».

Για την χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών όσοι καταλαβαίνουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καταλαβαίνουν ότι είναι ανταγωνιστικό καταλαβαίνουν ότι παίρνουμε από αυτούς που δεν μπορούν να απορροφήσουν», τόνισε και στη συνέχεια ευχαρίστησε δημοσίως τον περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για τη βοήθεια που έχει δώσει από το δικό του πρόγραμμα επενδύσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Είμαστε μία βαριά βιομηχανία 70 εκατομμυρίων ευρώ»

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα η πιο εντυπωσιακή εικόνα προκύπτει από τα έσοδα που φέρνει το πανεπιστήμιο από ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα. «Είμαστε μία βαριά βιομηχανία 70 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Ξέρετε καμία άλλη μεγαλύτερη στην Δυτική Ελλάδα; Εγώ προσωπικά δεν ξέρω», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το Πανεπιστήμιο φέρνει τρεις φορές παραπάνω χρήματα εκτός κράτους, χρήματα από τα οποία προκύπτουν 3.500 θέσεις εργασίας. «Απασχολούν κόσμο, δηλαδή, και τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις της περιφέρειας», τόνισε.

Για τις διεθνείς σχέσεις του Πανεπιστημίου:

«Πιστεύουμε ότι ένα πανεπιστήμιο στα όρια της Πάτρας, στα όρια της περιφέρειας στα όρια περιφέρειας, θα εξαφανιστεί. Ανοίγουμε τους ορίζοντές, πιστεύομε πολύ στην εξωστρέφεια. Πιστεύουμε πάρα πολύ στις διεθνείς μας σχέσεις έχουμε περίπου πάνω από 700 συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια.

Συμμετέχουμε σε όλα τα διεθνή αναγνωρίσιμα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα για να παίρνουμε ιδέα τι συμβαίνει, γιατί ο χώρος της τριτοβάθμιας αλλάζει ενώ έχουμε συμφωνία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς για τις ελληνιστικές σπουδές.

Είμαστε ένα πανεπιστήμιο που θέλουμε να είμαστε στα 1000 καλύτερα του κόσμου και το τρίτο στη χώρα».

Για το κέντρο δια βίου μάθησης:

«Έχουμε ένα ισχυρό κέντρο δια βίου μάθησης που θέλουμε να παίξει ένα πολύ σημαντικό και αυτή τη στιγμή υλοποιούμε μεγάλα προγράμματα στην ειδική αγωγή, στην οργάνωση και Διοίκηση της εκπαίδευσης, στη σχολική ψυχολογία και ετοιμάζουμε για τη δημόσια υγεία και για τις τουριστικές επιχειρήσεις».

Για το στρατηγικό σχέδιο:

«Στηριχθήκαμε στην εξωστρέφεια, στην αριστεία, ακαδημαϊκότητα και θέλουμε να παραμείνουμε το τέταρτο το καλύτερο στη χώρα στα χίλια καλύτερα, να συνδεθούμε με τις δυνάμεις της αγοράς και τη βιομηχανία και με την τοπική παραγωγή».

Αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών:

«Τα προγράμματα σπουδών οφείλουν να ανταποκρίνονται στα γνωστικά αντικείμενα. Πρέπει να βγάζουμε ανθρώπους που θα βρίσκουν δουλειά και αν δεν βρίσκουν δουλειά θα πρέπει να ξέρουμε τι ζητάει σήμερα η βιομηχανία, να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Βασικός στόχος είναι να υπάρχουν ισχυρά και βιώσιμα τμήματα και ισχυρά σημαίνει διδάσκοντες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Επιλέξαμε τη δημιουργία σχολών σε κάθε νομό και επίσης θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι τμήματα σε διαφορετικές σχολές διάσπαρτα γιατί αυτό δεν βοηθάει τις ενέργειες».

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα το πανεπιστημιακό πεδίο στην Αιτωλοακαρνανία:

«Έχουμε σχέδιο για την Αιτωλοακαρνανία. Έχουμε βάλει στο ταμείο Ανάκαμψης 200 φοιτητικά δωμάτια στο Αγρίνιο και 200 στο Μεσολόγγι. Το Πανεπιστήμιο ζητά βοήθεια από τον πολιτικό κόσμο να εγκριθούν αυτά. Έχουμε καταθέσει πρόταση στο Hellenic Univeristies 2, που είναι πολύ υψηλά στη βαθμολογία, και έχει προκριθεί το κτήριο της ΕΑΣ όπως και η κατασκευή τρίτου ορόφου. Στηρίξτε μας να αποκτήσουμε υποδομές.

Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη γιατί με τη βοήθειά του ανακαινίζουμε την πανεπιστημιούπολη στο Μεσολόγγι που ήταν εγκαταλελειμμένη. Στην Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται ισχυρή και βιώσιμη Γεωπονική Σχολή.

Επόμενο βήμα, βοηθήστε εντός πενταετίας το πέμπτο τμήμα να είναι της Κτηνιατρικής. Θέλουμε οργανωμένες Πανεπιστημιουπόλεις. Χρειάζεται φοιτητική μέριμνα.

Στο Αγρίνιο δεν βρίσκουμε δωμάτια για τους φοιτητές μας; Κάνουμε τρεις διαγωνισμούς και οι τοπικοί ξενοδόχοι δε μας δίνουν. Τα ΚΤΕΛ δε βάζουν δρομολόγια, οι φοιτητές δεν μπορούν να έρθουν, βοηθήστε μας. Περιφερειάρχης και Δήμαρχος έχουν υποσχεθεί οικόπεδα για 200 δωμάτια σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι»

Συνεργασία με την Κίνα και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας:

«Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω ότι είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει τμήματα στην Κίνα. Τα επόμενα χρόνια θα φέρνουμε Κινέζους για μεταπτυχιακά. Ήδη συμμετέχουμε στη μεγάλη σύμπραξη με το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο για τον ελληνικό πολιτισμό. Οι Κινέζοι πιστεύουν και θέλουν να μάθουν τον πολιτισμό μας, αναμένεται μεγάλη προσέλευση τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε μία μεγάλη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών παίρνει περίπου 8,5 εκ. από τον τακτικό προϋπολογισμό για λειτουργικά έξοδα. Έχουμε έσοδα 1 εκ. από ένα μεταπτυχιακό. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τη γραμματεία ιθαγένειας και δημιουργούμε νέο μεταπτυχιακό όπου αυτοί που θα το παρακολουθούν θα μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση σε δομές για μετανάστες. Έχουμε συνεργασίες με ιδιωτικά ΚΕΚ επίσης».

Καταλήγοντας ο Πρύτανης έδωσε το στίγμα για την ανάγκη το Πανεπιστήμιο Πατρών να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο ακαδημαϊκό τοπίο:

«Είμαστε εδώ για να κουβεντιάσουμε, θα πάρουμε πολιτικά ρίσκα και δεν μας ενδιαφέρει ως Πανεπιστήμιο το πολιτικό κόστος. Η τριτοβάθμια αλλάζει σε όλο τον κόσμο και αν δεν αλλάξει το Πανεπιστήμιο Πατρών την επόμενη φορά θα είμαστε στο μνημόσυνό του» .

Δείτε την ομιλία του Πρύτανη στο 1:36:00:

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button