Προβλήματα και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ στην Ακράτα
Έπειτα από πρωτοβουλία Φωκίωνα Ζαΐμη
Ενημέρωση για την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να στηριχθεί ο Πρωτογενής τομέας μέσα από την απορρόφηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων , είχαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη τα μέλη του ΣΕΑΔΕ (Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα) στην εκδήλωση που έγινε αυτή τη φορά στην Ακράτα τη Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της Κορινθιακής Σταφίδας, η υποτίμηση της τιμής της και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρξει κι άλλη υποχώρηση. Οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας, που συνεχίζουν τον τρύγο προσπαθούν να μην πουλήσουν σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο, όπως δείχνει η αγορά αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού στα περσινά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα της ύδρευσης που ταλανίζει την περιοχή επί σειρά ετών αλλά και στην ανάγκη αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου για να μπορούν οι αγρότες να μετακινούνται με ασφάλεια στις καλλιέργειες τους.
Ο κ. Ζαΐμης τόνισε σχετικά:«Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σημαντικές καθώς και οι προοπτικές για την ανάπτυξή του αγροτικού τομέα είναι μεγάλες. Υπάρχει σχεδιασμός και γίνονται ενέργειες για την εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με σκοπό την αύξηση του προϋπολογισμού, σε σχέση με το παρελθόν, με σκοπό την επίλυση αγροτικών θεμάτων. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) έχει προσφέρει περίπου 48 εκ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια σε μέτρα στήριξης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Αλλά δεν είναι μόνο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο με επιτυχία εφαρμόζουμε και οι αριθμοί μας κατατάσσουν στις πρώτες περιφέρειες Πανελλαδικά. Είναι και τα εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε με στόχο τη στήριξη της παραγωγής μας, του εισοδήματος των αγροτών μας και την ανάδειξη της ποιότητας των προϊόντων μας. Επίσης, Επιπλέον, μέσω της στήριξής μας προς την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταφέραμε και συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και εθνικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την προώθηση προϊόντων μας όπως φράουλα και ελιά αλλά και με τη συμμετοχή μας σε διεθνή εμπορικά γεγονότα. Τέλος, έχουν γίνει από την ΠΔΕ δεκάδες παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς για ζητήματα που έχρηζαν και χρήζουν επίλυσης με σκοπό την στήριξη του αγροτικού κλάδου».
Τοποθετώντας τον αγροτοδιατροφικό τομέα ως κυρίαρχο στοιχείο της νέας εποχής η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Καλογήρου, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δυτική Ελλάδα, στο νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης με αιχμή την έρευνα και την καινοτομία. «Αξιοποιούμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, ενώνοντας δυνάμεις και συνθέτοντας προτάσεις», τόνισε η κ. Καλογήρου.
Στη συνεδρίαση, η οποία έγινε δια ζώσης και διαδικτυακά, συμμετείχαν:η Βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αιγιαλείας Μαρία Σταυροπούλου, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιαλείας Γιώργος Γιοβάς , η πολιτευτής της ΝΔ Ευσταθία Γιαννιά,ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, από την κοινότητα Ακράτας ο Αθανάσιος Στούμπος, από την κοινότητα Συλιβενιωτίκων ο Παναγιώτης Κρικέτος, από την κοινότητα Κραθίου ο Δημήτρης Δημητρίου, από την κοινότητα Αμπέλου ο Χρήστος Τσάλαφος, καθώς επίσης επιχειρηματίες της Ακράτας και αρκετά μέλη του ΣΕΑΔΕ. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Δημήτρη Μπαρμπούνη.