ΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Πρωτοδικεία-Αιτωλοακαρνανία: Η πορεία της διαβούλευσης-μοιρασμένα τα σχόλια στο επίμαχο άρθρο 6 του νομοσχεδίου

Έχουν ξεπεράσει τα 170 τα σχόλια στο σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη στη διαβούλευση και ειδικότερα στο επίμαχο αρθρο 6 για την αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και τον καθορισμό της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα Πρωτοδικεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Τα περισσότερα από τα μισά περίπου σχόλια, αφορούν στην Αιτωλοακαρνανία όπου και νομικοί, υπάλληλοι, αιρετοί και πολίτες εκφράζουν τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο και τις προβλέψεις του συγκεκριμένου άρθρου. Τα σχόλια υπέρ και κατά των προβλέψεων για Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο, είναι σχεδόν μοιρασμένα.


Στη Διαβούλευση, έχουν αναρτήσει τα σχόλια τους και οι δυο πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αγρινίου και Μεσολογγίου Δημήτρης Νικάκης και Χρήστος Παϊσιος αντίστοιχα.

Ο κ. Παϊσιος συγκεκριμένα, έγραψε: «Στο παρόν άρθρο γίνεται μια πρωτοφανής, αδικαιολόγητη και ανιστόρητη εξαίρεση, η οποία είναι και η μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα για την Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομό) Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος είναι και ο μακράν σε έκταση μεγαλύτερος της Επικράτειας, αλλά και με την πλέον ιδιόμορφη και ποικίλη γεωμορφολογία.
Συγκεκριμένα, ενώ σε ολόκληρη την Επικράτεια, δίχως καμία εξαίρεση, τα κεντρικά Πρωτοδικεία βρίσκονται στις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων, με το παρόν άρθρο προτείνεται να μην είναι σε αυτή, αλλά σε άλλη πόλη της Περιφερειακής Ενότητος. Πέραν του ότι είναι αδικαιολόγητη από κάθε άποψη, πρόκειται και για μια ντροπιαστική εξαίρεση, αφού η μόνη πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητος της χώρας που προτείνεται να εξαιρεθεί από έδρα κεντρικού Πρωτοδικείου είναι η πλέον ιστορική, η πόλη παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, η πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, η πόλη που από τον τύμβο των οστέων της θυσίας της και από τους ποταμούς των αιμάτων της δημιούργησε κατά κοινή ομολογία το νέο Ελληνικό Κράτος, η πόλη που εσχάτως δύο φορές ανέφερε στο λόγο του στο Αμερικανικό Κογκρέσο και ο Έλλην Πρωθυπουργός, δηλαδή η Ιερά Πόλις Μεσολογγίου.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, απλά για απλή, αδικαιολόγητη αδικία, αλλά για ανοσιούργημα και πρέπει και είναι εφικτό και είναι εύκολο να διορθωθεί και να αποκατασταθεί στο δίκαιο, παραμένοντας όπως και τα 190 και πλέον έτη έδρα Κεντρικού Πρωτοδικείου».

Το σχόλιο του Δημ. Νικάκη: «Ο πρωθυπουργός της χώρας μας δεσμεύτηκε δημοσίως, ότι θα δώσει προσωπικώς λύση με βάση τεχνοκρατικά και όχι ιστορικά κριτήρια για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και ότι στον κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση. Τήρησε τη δέσμευση του, η λογική επικράτησε και το αυτονόητο επιβεβαιώθηκε.
Το Αγρίνιο πληθυσμιακά και κτιριακά υπερέχει του Μεσολογγίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας είναι μονόδρομος και δεν αλλάζει.
Την ιστορικότητα του Μεσολογγίου δεν την αμφισβητεί κανείς, όπως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα τεχνοκρατικά κριτήρια υπέρ του Αγρινίου.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πόλεων, όπως και στο παρελθόν, ενόψει της ιδρύσεως του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, δεν ωφέλησε κανέναν.
Η πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει, ότι η λύση που προκρίνεται με το κατατεθέν σχέδιο νόμου είναι η ορθή. Οι προσωρινές πικρίες θα εξαλειφθούν.
Η Δικαιοσύνη θα κερδίσει».

Παρακάτω, μερικά απο τα σχόλια στον Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπ. Δικαιοσύνης:

diavoulerfsi1

diavoulerfsi2

diavoulerfsi3

diavoulerfsi4

diavoulerfsi5

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button