ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Προς επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης τον Νοέμβριο

Το τελευταίο 10ήμερο θα κρίνει τις αποφάσεις - Από φυσικό αέριο και ρεύμα θα βρεθούν τα 30 εκατ. που απαιτούνται

Η ξαφνικά κατρακύλα τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ανοίγουν δρόμο για επιδότηση του ντίζελ το Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο η τιμή στο πετρέλαιο κίνηση σπάει καθημερινά ρεκόρ, αφού ανεβαίνει πανελλαδικά σχεδόν 10-20 λεπτά το λίτρο κάθε δέκα μέρες (από 1,85 ευρώ την 1η του του μηνός σε 2,05 στις 10 Οκτωβρίου και σχεδόν 2,15 μέχρι χτες).

Προκειμένου να μη φτάσει και ξεπεράσει τα 2,20 ευρώ, στις επόμενες δέκα ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει αν και πόση επιδότηση θα δώσει στην αντλία, για το πετρέλαιο κίνησης.


Το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται να εξοικονομήσει περί τα 30-40 εκατομμύρια ευρώ για να επιδοτήσει το πετρέλαιο κίνησης τον Νοέμβριο κατά 15 λεπτά το λίτρο (ή και 20 αν το επιβάλλουν οι συνθήκες). Για να τα βρει πια -και με βάση τα σκαμπανεβάσματα τιμών των τελευταίων ημερών- δεν χρειάζεται να κόψει από την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά από αυτά που πληρώνει για επιδοτήσεις ρεύματος και για φυσικό αέριο.

Χτες η ευρωπαϊκή τιμή για το φυσικό αέριο κατρακύλησε και στα 113 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή 50% χαμηλότερα από τα 225 που είχε 1 μήνα πριν, αλλά και μόλις στο 1/3 από τα 350 που είχε 2 μήνες πριν! Αντίστοιχα και η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα έχει πέσει στα 225 ευρώ, από 450 ευρώ που ήταν τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο!

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το κράτος θα πληρώνει λιγότερα πλέον από όσα πλήρωνε για ρεύμα και αέριο, και ως άμεσος καταναλωτής ενέργειας το ίδιο, αλλά και για λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επιδοτεί κάθε μήνα με θηριώδη ποσά. Ανοίγει εμμέσως έτσι πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» -εφόσον διατηρηθεί η πτώση σε ρεύμα και αέριο- ώστε να επιδοτήσει και το πετρέλαιο κίνησης, όπως και το πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς να «ξωκείλει» δημοσιονομικά η χώρα στα ελλείμματα.

Μέχρι το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την πορεία των τιμών στο ντίζελ. Αν δεν φανεί υποχώρηση, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις των διεθνών τιμών, τότε θα πρέπει να αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για παρέμβαση. Μέχρι τότε θα έχει επίσης και περισσότερες ενδείξεις, για το αν η Ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει και την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3%.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει επίσης πρόσθετα περιθώρια για επιδοτήσεις και παροχές της τελευταίας στιγμής, πριν αλλάξει ο χρόνος, εστιάζοντας ειδικά στις τιμές πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης –ενόψει του πολύ δύσκολου και «βαρύ» χειμώνα που απειλεί να παγώσει την οικονομία και τις ζωή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κωστής Πλάντζος-newmoney.gr

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou christmas2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button