Που βρίσκεται το ιδιαίτερο μοναστήρι με τους 13 τρούλους
Ανάμεσα στον οικισμό Δολιανά και την κοινότητα Κρανιά του Ασπροποτάμου Τρικάλων, “φωλιασμένο” σε ένα υψίπεδο 1.140 μέτρων που περιτριγυρίζεται από έλατα, βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα μοναστήρια της Ελλάδας.
Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού. κεντρίζει αμέσως την προσοχή για τους 13 τρούλους της, από τους οποίους ο κεντρικός είναι διπλός. Πρόκειται, δηλαδή, για μία ιδιόμορφη πετρόχτιστη μεταβυζαντινή εκκλησία, για ένα εντυπωσιακό πολύτρουλο και πολύκογχο κτίσμα.
Τα στοιχεία που αφορούν την ιστορία του ναού είναι ελάχιστα και αυτά που υπάρχουν την στοιχειοθετούν από τον 19ο αιώνα και μετά. Οι πρώτες γραπτές αναφορές γίνονται σε φιρμάνι του 1839 και σε απανταχούσα, δηλαδή πατριαρχική εγκύκλιο, του 1841. Αμφότερα αναφέρονται στην ανακαίνιση και την ανοικοδόμηση του μοναστηριού.
Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε χτίστηκε ο ιδιαίτερος αυτός ναός. Το πιθανότερο είναι ότι ανάγεται στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με λιθανάγλυφη σχετική επιγραφή, κτήτορας του ναού είναι ο Γιανούσιος Γκουγκουζής από το χωριό Αμάραντο (πρώην Βεντίστα) Ασπροποτάμου.
Ο ναός λειτουργούσε μέχρι το 1924 και, την περίοδο της Κατοχής, υπέστη καταστροφές από τους Γερμανούς. Καταστράφηκε ένα σημείο του νάρθηκα, ωστόσο το μοναστήρι δεν κατεδαφίστηκε χάρη στην στερεότητά του. Ανακαινίστηκε μεταπολεμικά και παραμένει μέχρι σήμερα σήμα κατατεθέν του Ασπροποτάμου.
Το εσωτερικό του ναού δεν περιέχει αγιογραφίες, γεγονός που αναδεικνύει τη λίθινη “φυσιογνωμία” του. Παρά το μικρό μέγεθός του, προκαλεί κατάνυξη και δέος σε κάθε επισκέπτη.
Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών γιορτάζει κάθε 14 Σεπτεμβρίου και 15 Αυγούστου. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί μετόχι της Μονής Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.
Μία επίσκεψη στην περιοχή θα αποζημιώσει όχι μόνο τους πιστούς, αλλά και τους λάτρεις της φύσης και της αρχιτεκτονικής.
Δείτε το μοναστήρι των Τρικάλων με τους 13 τρούλους μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μάκη Θεοδώρου (Nature Drone):