Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Πότε θ’ ανάψει «φως» για τον δρόμο Ιόνια- Πρέβεζα και Γιάννενα- Κακαβιά

Οι οδικοί άξονες Ιωαννίνων- Κακαβιάς και Πρέβεζας- Ιόνιας αποτελούν δύο έργα που επί δεκαπέντε χρόνια… μελετώνται χωρίς οι μελέτες αυτές να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Το τελευταίο διάστημα και μετά από συνεχείς πιέσεις και πολλές γκρίνιες στην Ήπειρο φαίνεται ότι σε μελετητικό επίπεδο τα πράγματα ξεκαθαρίζουν.


Το Υπουργείο Υποδομών προχωρά την μελέτη για τον δρόμο Ιωαννίνων- Κακαβιάς και η Περιφέρεια Ηπείρου πλέον αναλαμβάνει την μελέτη για την σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια.

Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι οι δρόμοι θα κατασκευαστούν ως τρίιχνη, με μιάμιση λωρίδα κυκλοφορίας δηλαδή ανά κατεύθυνση και χωρίς διαχωριστική νησίδα.

Το… κούρεμα κρίθηκε απαραίτητο από το ελληνικό κράτος ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους..

Και πάμε στο επίμαχο…

Στην κατασκευή δηλαδή των έργων αυτών.

Η εμπειρία δείχνει ότι θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι την στιγμή της δημοπράτησης. Χρόνος που με ακρίβεια δεν μπορεί να εκτιμηθεί –μάλλον από κανέναν- αφού αποτελεί συνάρτηση μιας επίπονης διαδικασίας.

Ο οδικός άξονας Ιωαννίνων- Κακαβιάς με προυπολογισμό 240 εκατομμυρίων ευρώ –θα είναι τελικά κλειστός αυτοκινητόδρομος όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου- θα ενταχθεί στο Τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.

Το Τομεακό της νέας προγραμματικής περιόδου έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Κοινότητα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτή αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό… Θα πρέπει να γίνει η συγκρότηση της Διαχειριστικής Αρχής και σταδιακά να ξεκινήσει η ενεργοποίησή του, που σημαίνει δημοσίευση πρόσκλησης, υποβολή έργων, αξιολόγηση, ένταξη…

Μετά την ένταξη θα πρέπει να ακολουθήσει η έγκριση της δημοπράτησης. Κρίνοντας από μεγάλα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ως και ένα χρόνο…

Σχετικά με την σύνδεση Πρέβεζας- Ιόνιας Οδού το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην Κοινότητα τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι όλη η διαδικασία της ένταξης και δημοπράτησης θα πάει ακόμη πιο πίσω.

epiruspost.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button