ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Πώς να πλύνετε και να απολυμάνετε τις ιατρικές στολές

Οι ιατρικές στολές εκτίθενται σε πολλούς λεκέδες και βακτήρια, οπότε ο τακτικός καθαρισμός τους αλλά και η απολύμανση είναι απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να γίνονται συχνά. Το θέμα είναι πώς θα συνδυαστεί ο αποτελεσματικός καθαρισμός με την διατήρηση των ρούχων. Αν πλύνετε τα ρούχα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο, οι λεκέδες και τα μικρόβια σίγουρα θα εξαφανιστούν, όμως ταυτόχρονα θα καταστραφούν και οι ίνες του ρούχου. Ας δούμε, λοιπόν, πώς ακριβώς πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός των ιατρικών στολών σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Medica Hellas, για να σας κρατήσουν περισσότερο.

Πώς να πλύνετε τις ιατρικές στολές

Τις βαμβακερές στολές μπορείτε να τις πλύνετε με κρύο νερό στο χέρι και να τις τρίψετε ελαφρά. Αν τις βάλετε στο πλυντήριο, μπορείτε να προσθέσετε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι για αντιμικροβιακή δράση. Πάντως αποφύγετε το στεγνωτήριο και απλώστε τη στολή στην απλώστρα, για να μην γίνουν φθορές στο ύφασμα.


Τις πολυεστερικές στολές (35% πολυεστέρας και 65% βαμβάκι) μπορείτε να τις πλύνετε στο πλυντήριο με θερμό νερό (στους 40 βαθμούς), αλλά καλό είναι να αποφεύγετε υψηλότερες θερμοκρασίες που ενδέχεται να τις χαλάσουν γρήγορα.

Πώς να απολυμάνετε τις ιατρικές στολές

Λόγω της φύσης της ιατρικής περίθαλψης, είναι σχεδόν αναπόφευκτο οι ιατρικές στολές σας να εκτεθούν σε υψηλό ιϊκό και βακτηριακό φορτίο. Αν και τα περισσότερα καθαριστικά έχουν και απολυμαντικές ιδιότητες και τα περισσότερα μικρόβια διαλύονται με το πλύσιμο σε ζεστό νερό και σαπούνι, για επιπλέον προστασία μπορείτε να προσθέσετε λευκαντικό (εφόσον η στολή είναι λευκή). Αυτό που θα πρέπει να θυμηθείτε είναι να μην εφαρμόζετε απευθείας τη χλωρίνη πάνω στο ρούχο, αλλά να την αραιώνετε σε άφθονο χλιαρό νερό. Για τα χρωματιστά ρούχα, κυκλοφορούν στην αγορά απολυμαντικά από λάδι πεύκου, τα οποία είναι ήπια και σέβονται τα χρώματα.

 

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες στις ιατρικές στολές

Οι λεκέδες στις ιατρικές στολές είναι αναπόφευκτοι. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε πώς να επεξεργαστείτε διαφορετικούς τύπους λεκέδων πριν το πλύσιμο, ώστε μετά να αφαιρεθούν εύκολα. Ας δούμε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για κάθε τύπο λεκέ.

  • Λεκέδες αίματος: Ξεκινάτε πάντα με μούλιασμα σε κρύο νερό. Το ζεστό νερό θα ωθήσει τις πρωτεΐνες του αίματος βαθύτερα στο ύφασμα και θα τις κάνει πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε απλό σαπούνι. Αντ’ αυτού, αφού ξεπλύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα από τις ίνες του υφάσματος, τρίψτε το σημείο με απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων που περιέχει τα απαραίτητα ένζυμα, για να διασπάσουν το λεκέ. Αφήστε το απορρυπαντικό να δράσει για 10 λεπτά και μετά πλύνετε όπως συνήθως.
  • Εμετός, ούρα και κόπρανα: Αυτοί είναι επίσης λεκέδες πρωτεΐνης και πρέπει πρώτα να αντιμετωπίζονται με κρύο νερό. Αφαιρέστε οποιαδήποτε στερεά ύλη με την άκρη ενός μαχαιριού μιας χρήσης. Ποτέ μην τρίβετε με πανί γιατί αυτό ωθεί το λεκέ βαθύτερα στο ύφασμα. Τρίψτε το σημείο με απορρυπαντικό πλυντηρίου και ύστερα στο πλυντήριο προσθέστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα, για να αφαιρέσετε τις οσμές.
  • Υγρά φάρμακα: Η βαφή που προστίθεται σε αυτά τα φάρμακα προκαλεί πρόβλημα στην αφαίρεση των λεκέδων. Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα λευκαντικού με βάση το οξυγόνο και μουλιάστε το ύφασμα σε κρύο νερό. Αφήστε το να μουλιάσει τουλάχιστον μία ώρα. Αυτό θα αφαιρέσει τη βαφή και είναι ασφαλές για όλα τα χρώματα και τους τύπους υφασμάτων. Ύστερα, πλύνετε στο πλυντήριο ως συνήθως.

Επισκεφτείτε το MedicaHellas.gr για περισσότερες πληροφορίες επάνω στην επαγγελματική ένδυση, υπόδηση και ιατρικό εξοπλισμό.

Χορηγούμενη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button