Γεγονότα

Πως έπεσαν στα "δίχτυα" της αστυνομίας οι Βούλγαροι με τις τηλεφωνικές απάτες- αναζητούνται άλλοι δύο (video)

Αναζητούνται άλλοι δύο που φέρονται να έκαναν τα τηλεφωνήματα-είχαν διαπράξει ακόμη 33 περιπτώσεις απάτης σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων στην περιοχή του Αγρινίου-το συνολικό ποσό που αιτήθηκαν οι απατεώνες από τους ηλικιωμένους ξεπερνά τις 285.000 ευρώ- διαβάστε όλο το χρονικό της υπόθεσης

geg-parousiasi-apates1

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο , στο Αστυνομικό Μέγαρο Ακαρνανίας, η παρουσίαση ,από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτ. Ελλάδας κ. Σφέτσο, των στοιχείων της σύλληψης δύο αλλοδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας που διέπραττε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Διευθυντής της Αστυνομίας Ακαρνανίας, η σύλληψη των μελών της εγκληματικής ομάδας προέκυψε ως αποτέλεσμα της άμεσης και συντονισμένης  αστυνομικής επιχείρησης της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, της ομάδας ΔΙΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας και του Α.Τ. Εμπεσού.

Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Αγρίνιο από αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου δύο υπήκοοι Βουλγαρίας ηλικίας 48 και 42 ετών, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον δύο συνεργοί τους, ένας και μία γυναίκα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Σε βάρος των εμπλεκομένων έχει σχηματισθεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της διάπραξης απάτης κατά εξακολούθηση και της παράβασης του τελωνιακού κώδικα.geg-parousiasi-apates2

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης χθες 20 Ιουλίου 2016 το μεσημέρι στο Αγρίνιο συνεργός των δύο δραστών κάλεσε στο τηλέφωνο 69χρονο πολίτη, συγγενή αστυνομικού στον οποίο παρουσιάστηκε ως αστυνομικός και επικαλούμενος το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό του πρόσωπο απαίτησε από αυτόν το χρηματικό ποσό των 40.000€.

Άμεσα οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών. Κλιμάκιο αστυνομικών της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Αγρινίου μετέβη στο σπίτι του 69χρονου όπου συνέλαβε έξω από αυτό επ’ αυτοφώρω τον 48χρονο τη στιγμή που μετέβαινε πεζός για να παραλάβει τα χρήματα. Ταυτόχρονα και σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του 69χρονου άλλη ομάδα των αστυνομικών της ασφάλειας σε συνεργασία με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, συνέλαβε τον 42χρονο ο οποίος ανέμενε μέσα σε αυτοκίνητο, εποπτεύοντας από απόσταση τον χώρο.

Στην κατοχή και μέσα στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν έξι κινητά τηλέφωνα. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 48χρονου στο Αγρίνιο οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν συσκευασία με 800 γραμμάρια λαθραίου καπνού, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο των δραστών ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των εγκληματικών τους πράξεων.geg-parousiasi-apates3

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι δύο δράστες μαζί με δύο ακόμη συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν διαπράξει ακόμη 33 περιπτώσεις απάτης σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων στην περιοχή του Αγρινίου τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στη συνέχεια της παρουσίασης ο κ. Χαράλαμπορς Σφέτοσς , οι δράστες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για τη διάπραξη των εξαπατήσεων.  Αρχικά, πληροφορούνταν από τηλεφωνικό κατάλογο, δηλωτικά στοιχεία των πιθανών παθόντων , όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας και στη συνέχεια τηλεφωνούσαν ως αστυνομικοί , ιατροί ή δικηγόροι, επικαλούμενοι μια άμεση ανάγκη, η οποία έπρεπε να ικανοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι κοντινοί συγγενείς των ηλικιωμένων , κυρίως, παιδιά, είτε έχουν προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και είναι απαραίτητη η καταβολή ποσού για να αποφευχθούν οι περαιτέρω νομικές συνέπειες σε βάρος τους, είτε έχουν εμπλακεί σε τροχαίο και χρειάζονται χρήματα για την πραγματοποίηση άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που αιτήθηκαν οι απατεώνες , μέσω των απατηλών τους προφάσεων, από τους ηλικιωμένους, ξεπερνά τις 285.000 ευρώ.

geg-parousiasi-apates4

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων, ζούσε τα τελευταία 10 χρόνια στο Αγρίνιο και ήταν άεργος και παντρεμένος με παιδιά, ενώ ο δεύτερος Βούλγαρος, ήρθε στην χώρα πρόσφατα , πιθανά για να στήσει μαζί με τον γαμπρό του (τον πρώτο συλληφθέντα που διέμενε τα τελευταία 10 χρόνια στη χώρα), την όλη κομπίνα.

Όπως προαναφέρθηκε , συνεργοί τους ήταν ένας ακόμη και μία γυναίκα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί και που ήταν εκείνοι που έπαιρναν τα τηλέφωνα, ενώ οι δύο συλληφθέντες ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να αποσπάσουν άμεσα τα χρήματα από τα θύματά τους, λειτουργώντας ως “εισπράκτορες”.  Θεωρείται πολύ πιθανό η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση να έχει δράσει και σε άλλες περιοχές της χώρας

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, ενώ η έρευνα για εμπλοκή τους σε άλλες περιπτώσεις καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών τους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

geg-parousiasi-apates5

Αναλυτικά, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ακαρνανίας ανέφερε: 

“Μέσα από στοχευμένες ενέργειες ενάντια στο φαινόμενο εξαπάτησης πολιτών από επιτηδείους, εξακριβώσαμε πλήρως τον τρόπο δράσης της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας και ταυτοποιήσαμε τη διάπραξη από τα μέλη της, τουλάχιστον τριάντα τεσσάρων (34) περιστατικών απάτης.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο τριήμερο, στην περιοχή μας, είχε καταγραφεί αυξημένος αριθμός περιστατικών απόπειρας απάτης σε βάρος συμπολιτών μας, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας. Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις μας, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, είχαν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με σκοπό την αξιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας και τη συλλογή στοιχείων η οποία θα βοηθούσε στον εντοπισμό των απατεώνων.

Η σύλληψη των μελών της εγκληματικής ομάδας προέκυψε ως αποτέλεσμα της άμεσης και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας και του Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσσού

Ο Διευθυντής και το αστυνομικό προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, καθώς και όλοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι συνέβαλαν στην εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, εργάστηκαν σκληρά για το επιθυμητό αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό, τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τη σημαντική συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία προέβαλαν εκτενώς τις συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους πολίτες, προσφέροντας σημαντικά στην πρόληψη αυτού του φαινομένου”.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμο Α΄ Σφέτσο Χαράλαμπο, ο οποίος αναλυτικά ανέφερε:

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών εξαπάτησης ηλικιωμένων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Αγρίνιο, από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο περιλάμβανε δύο άξονες:

– πρώτον, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω παροχής συμβουλών προς αυτούς, για την αποφυγή εξαπάτησης τους, η οποία εντάσσεται και στον ευρύτερο επιχειρησιακό προληπτικό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου και

– δεύτερον, τη συλλογή στοιχείων, πληροφοριών και την πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων για την εξιχνίαση των υποθέσεων και τη σύλληψη των δραστών.

Όπως σας ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, οι τοπικές αστυνομικές Υπηρεσίες, κατάφεραν να συλλάβουν δύο μέλη εγκληματικής ομάδας, τα οποία ενέχονται σε πληθώρα εξαπατήσεων ηλικιωμένων στο Αγρίνιο.

Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δύο υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 48 και 42 ετών, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον δύο συνεργοί τους, ένας άνδρας και μια γυναίκα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της διάπραξης απάτης κατ΄ εξακολούθηση και της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, χθες 20 Ιουλίου 2016, το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, συνεργός των δύο δραστών κάλεσε στο τηλέφωνο 69χρονο ημεδαπό, συγγενή αστυνομικού, στον οποίο παρουσιάστηκε ως αστυνομικός και επικαλούμενος το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό του πρόσωπο, απαίτησε από αυτόν το χρηματικό ποσό των (40.000) ευρώ.

Άμεσα οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών. Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, μετέβη στο σπίτι του 69χρονου, όπου συνέλαβε έξω από αυτή, επ΄αυτοφώρω τον 48χρονο, τη στιγμή που μετέβαινε πεζός για να παραλάβει τα χρήματα.

Ταυτόχρονα και σε κοντινή απόσταση, από το σπίτι του 69χρονου, άλλη ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, συνέλαβε τον 42χρονο, ο οποίος ανέμενε μέσα σε αυτοκίνητο, εποπτεύοντας από απόσταση το χώρο.

Στην κατοχή και μέσα στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν έξι κινητά τηλέφωνα.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 48χρονου στο Αγρίνιο, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν συσκευασία με οχτακόσια (800) γραμμάρια λαθραίου καπνού, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο των δραστών ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των εγκληματικών τους πράξεων.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι οι δύο δράστες μαζί με δύο ακόμα συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν διαπράξει ακόμη τριάντα τρεις (33) περιπτώσεις απάτης, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, στην περιοχή του Αγρινίου, τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Σε μια μάλιστα από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν ηλικιωμένη γυναίκα, στην περιοχή της Καμαρούλας Αγρινίου και να της αφαιρέσουν (800) ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για τη διάπραξη των εξαπατήσεων. Αρχικά, πληροφορούνταν από τηλεφωνικό κατάλογο, δηλωτικά στοιχεία των πιθανών παθόντων, όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας και στη συνέχεια, τηλεφωνούσαν ως αστυνομικοί, ιατροί ή δικηγόροι, επικαλούμενοι μια άμεση ανάγκη, η οποία έπρεπε να ικανοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι κοντινοί συγγενείς των ηλικιωμένων, κυρίως παιδιά, είτε έχουν προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και είναι απαραίτητη η καταβολή χρηματικού ποσού για να αποφευχθούν οι περαιτέρω νομικές συνέπειες σε βάρος τους, είτε έχουν εμπλακεί σε τροχαίο και χρειάζονται χρήματα για την πραγματοποίηση άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που αιτήθηκαν οι απατεώνες μέσω των απατηλών τους προφάσεων, από τους ηλικιωμένους ξεπερνά τις (285.000) ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του Ανακριτή Αγρινίου.

Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου για εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών τους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας και ιδίως τους ηλικιωμένους, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν ή εμφανίζονται ενώπιον τους και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα θανατηφόρο ή μη) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

Παράλληλα, οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση με άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα και πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων οι δράστες επικαλούνται.

Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button