ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια – Παραδείγματα

Στις περιπτώσεις που κάποιος είναι άνεργος, σπουδάζει, νοσηλεύεται ή είναι φυλακισμένος θα είναι μαχητό το τεκμαρτό εισόδημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο ξεκινά από το ποσό των 10.920 ευρώ και φθάνει στα 14.196 ευρώ.

Στην προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η υποδήλωση εισοδημάτων από ένα μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών, ορισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο, καθώς οι λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος περιορίζονται στα παραπάνω.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, εάν κάποιος θέλει να δουλέψει λιγότερο για διάφορους λόγους ή ακόμη κι αν τα εισοδήματά του είναι πραγματικά χαμηλά, θα φορολογηθεί με το τεκμαρτό εισόδημα.

Όπως προκύπτει από το άρθρο 31 του νόμου 4172/2013, το ετήσιο συνολικό ποσό που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

Τέτοια περιστατικά συντρέχουν στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:

  • Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις.
  • Είναι φυλακισμένοι.
  • Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
  • Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
  • Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
  • Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
  • Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Η φορολογική διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ωστόσο μπορεί να ζητήσει από την εφορία να ελεγχθεί και εν συνεχεία να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- να διευρύνει τις περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να αντικρούσει τα τεκμήρια, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα γέμιζαν οι εφορίες με επαγγελματίες οι οποίοι θα προσκόμιζαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα (αυτά που δηλώνουν) είναι χαμηλότερα από το τεκμαρτό.

Newmoney.gr

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button