ΕκδηλώσειςΠολιτισμός

Πινακοθήκη Αγρινίου: Έκθεση τιμής και μνήμης

pol-ekthesi-lamprakis1

«Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», είναι το όνομα της έκθεσης που εγκαινιάστηκε απόψε, στη δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, από τον Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Έκθεση που  παρουσιάζει τη βίαιη επίθεση εναντίον δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη, στην οποία αποτυπώνονται η ζωή και η δράση των δύο βουλευτών της ΕΔΑ, τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και ο θάνατος του Λαμπράκη πέντε μέρες αργότερα, το αποτύπωμα των γεγονότων στον Τύπο των ημερών, η λογοτεχνική, εικαστική και κινηματογραφική προσέγγιση των συμβάντων και της σημασίας τους, τότε και μέχρι τις μέρες μας.

pol-ekthesi-lamprakis2

Συγκινημένοι όσοι παρευρέθησαν στα αποψινά εγκαίνια, άκουσαν δια στόματος του ιστορικού Χρήστου Χριστίδη τα όσα συνέβησαν την άνοιξη του 1963 και που αποτέλεσαν τομή για την νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Την τελετή άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου Αγρινίου κ. Χρήστος Γαρουφαλής: «Ένας από τους βασικούς σκοπούς μιας πινακοθήκης είναι και ο εκπαιδευτικός της ρόλος», είπε ο κ. Γαρουφαλής, ευχαριστώντας όλους όσους βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση, που παρουσιάζεται πρώτη φορά σε άλλη πόλη της Ελλάδας, μετά την επιτυχία που σημείωσε στην Αθήνα.

pol-ekthesi-lamprakis3

Για μια διαρκή, συμβολική μνήμη έκανε λόγο ο δήμαρχος κ. Παύλος Μοσχολιός, μια μνήμη ιδιαίτερα σημαντική για αυτή την πόλη, «την πόλη των κινημάτων, την πόλη των καπνεργατών, την πόλη των 120 εκτελεσθέντων στην Αγία Τριάδα, των 60 στα Καλύβια, η πόλη της αντιδικτατορικής πάλης, είναι αυτά τα στοιχεία, πιστεύω, που σας έκαναν να αποφασίσετε να φέρεται την έκθεση εδώ», ανέφερε ο ίδιος: «Μάιος του ’63-μάϊος του 2014. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αλλά σαν τραγωδία», είπε ο κ. Μοσχολιός, θυμίζοντας κάποια λόγια που ειπώθηκαν στην δίκη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, δια στόματος Παύλου Δελαπόρτα. «Η προστασία της δημοκρατίας και της Ελευθερίας, δεν είναι αυτονόητη και δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και στους άλλους θεσμούς τη δημοκρατίας. Αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά ο οποίος και πρέπει καθημερινά να δίνει αγώνα για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη χώρα μας», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας επίκαιρη παρά ποτέ αυτή την έκθεση.

pol-ekthesi-lamprakis4

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κ. Παύλος Σούρλας υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης μια έκθεσης που θα θυμίσει τα γεγονότα στους παλιότερους, θα τους εφοδιάσει με νέες γνώσεις γύρω από αυτά, αλλά και από την οποία θα μάθουν οι νεότεροι, «ειδικά σήμερα που η πολιτική βία και η απαξίωση των θεσμών της δημοκρατίας παρατηρείται και πάλι».

pol-ekthesi-lamprakis5

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο ιστορικός κ. Χρίστος Χριστίδης, ο οποίος και ανέλαβε μια ιστορική αναδρομή σε εκείνα τα ταραγμένα χρόνια και ιδιαίτερα στην άνοιξη του ’63, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τους προβληματισμούς και τις εύστοχες παρατηρήσεις εφήβων που παρακολούθησαν την έκθεση στην Αθήνα, «πράγμα που καταδεικνύει τη σύγχυση των νέων απέναντι στο σημερινό σκηνικό και το πολιτικό τοπίο».

pol-ekthesi-lamprakis6

Ο ίδιος ξενάγησε τους παρευρισκομένους σε όλους τους χώρους, εξηγώντας τι ακριβώς παρουσιάζεται και σε τι αφορά το κάθε κομμάτι της ξεχωριστά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2014

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:30 & 18:00-21:00, Κυριακή 10:30-14:00

pol-ekthesi-lamprakis7

 

pol-ekthesi-lamprakis8

 

pol-ekthesi-lamprakis9

 

pol-ekthesi-lamprakis10

pol-ekthesi-lamprakis11

pol-ekthesi-lamprakis12

pol-ekthesi-lamprakis13

pol-ekthesi-lamprakis14

pol-ekthesi-lamprakis16

pol-ekthesi-lamprakis17

pol-ekthesi-lamprakis18

pol-ekthesi-lamprakis19

pol-ekthesi-lamprakis20

pol-ekthesi-lamprakis21

pol-ekthesi-lamprakis22

pol-ekthesi-lamprakis23

pol-ekthesi-lamprakis24

pol-ekthesi-lamprakis25

pol-ekthesi-lamprakis26

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button