Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Με αντικειμενικό σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί από τον Μάρτιο ένα ολοκληρωμένο έργο καταπολέμησης κουνουπιών.

Το έργο βασίζεται στην μέθοδο της προνυμφοκτονίας, δηλαδή καταπολεμούνται οι προνύμφες των κουνουπιών, που γεννιούνται και ζουν μέσα σε στάσιμα νερά για διάστημα λίγων ημερών. Εφαρμόζεται με ιδιαίτερη ένταση στις περιοχές που  αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα από τα κουνούπια, ιδιαίτερα σ’ αυτές που βρίσκονται κοντά στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα, που η έκταση τους στο σύνολο της Περιφέρειας υπερβαίνει τα 300.000 στρέμματα.


Στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής για τη δημόσια Υγεία δράσης, συμμετέχουν καθημερινά περισσότεροι από 10 επιστήμονες και 25 τεχνικοί, χρησιμοποιούνται 20 οχήματα,  ψεκαστικές μονάδες διαφόρων τύπων, ελικόπτερο, μη επανδρωμένα χαρτογραφικά και ψεκαστικά πτητικά συστήματα (drones), καθώς και αμφίβιο όχημα. Ακόμα χρησιμοποιούνται γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, δορυφορικές εικόνες, μοντέλα πρόγνωσης και σειρά άλλων δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, με στόχο την αποτελεσματικότερη και περιβαλλοντικά συμβατή εφαρμογή του έργου. Τα μέσα αυτά δίνουν την δυνατότητα περιορισμού των ψεκαστικών εφαρμογών, που πραγματοποιούνται απολύτως στοχευμένα σε υδάτινες επιφάνειες που φιλοξενούν προνύμφες κουνουπιών, με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα, ώστε να μην επιρρεάζονται ούτε οι άνθρωποι ούτε άλλοι οργανισμοί πέραν των κουνουπιών.

Κομβική είναι επίσης η συμμετοχή εντομολογικού εργαστηρίου  για την καταμέτρηση και ταυτοποίηση των ειδών των κουνουπιών που συλλέγονται από δίκτυο εντομοπαγίδων, καθώς επίσης και διαπιστευμένων εργαστηρίων για τον προσδιορισμό μολυσματικών παραγόντων όπως  ο ιός του Δ. Νείλου.

Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα είδη κουνουπιών, που το κάθε ένα από αυτά επιλέγει ως χώρους αναπαραγωγής του λιμνάζοντα νερά  με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά την καθαρότητα, την θέση, την έκταση, την βλάστηση κα.

Ακόμα το κάθε είδος έχει διαφορετική δυνατότητα μετακίνησης, αλλά και διαφορετική δυνατότητα μεταφοράς λοιμογόνων παραγόντων.

Η εκτέλεση του έργου σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες, σε συνάρτηση με τους περιβαλλοντικούς όρους, τα εντομολογικά δεδομένα, τους επιδημιολογικούς κινδύνους, τις καιρικές συνθήκες, την ανθρώπινη και οικονομική δραστηριότητα, συνθέτοντας ένα έργο περίπλοκο, με ιδιαίτερες  επιστημονικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις, που αποτελεί και μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για τη δημόσια Υγεία.

Για το τρέχον έτος μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα ασθένειας μεταδιδόμενης από κουνούπια, όπως ιός του Δυτικού Νείλου και ελονοσία. Για  να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την υγεία μας, και μάλιστα τώρα κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου που είναι επικίνδυνη για την εκδήλωση ασθενειών  μεταδιδόμενων μέσω κουνουπιών, απαιτείται η συμμετοχή όλων μας.

Τα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι.

*Εντοπίζουμε και περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους, δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι μας.

*Ελέγχουμε  τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, όπως βαρέλια, κουβάδες, κάδοι, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, ελαστικά αυτοκινήτων, καρότσια, βάρκες στέρνες/ ποτίστρες ζώων, διακοσμητικές λιμνούλες, πηγάδια, δεξαμενές. Τα αναποδογυρίζουμε, ή τα αδειάζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά, ή τα καλύπτουμε.

*Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από εγκαταλελειμμένες πισίνες και σιντριβάνια, δεξαμενές, υπόγεια, θεμέλια οικοδομών.

*Καθαρίζουμε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από φύλλα και σκουπίδια.

*Στεγανοποιούμε τους βόθρους. Καλύπτουμε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

*Φοράμε κατάλληλα ρούχα μακριά μανίκια και παντελόνια.

*Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος.

*Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

*Τοποθετούμε και χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες, ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού.

*Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα.

*Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα/εντομοαπωθητικά χώρου όπως π.χ. ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), «φιδάκια», αεροζόλ κλπ.

*Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η  καταπολέμηση των κουνουπιών και η προστασία από τα τσιμπήματα τους είναι πρωτίστως  ζήτημα δημόσιας Υγείας.

Επομένως, προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών εμείς και προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Την ευθύνη για το σχεδιασμό του προγράμματος έχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, μπορείτε να απευθύνεστε από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 09.00 π.μ. – 5.00 μ.μ..

Ας γίνει συνείδηση όλων ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών και η προστασία από τα τσιμπήματα τους είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.

 

 

 

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button