Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Πέντε κοινές Ορθοπεδικές Παθήσεις και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Με περισσότερα από 200 οστά στο σώμα μας, με όλα να περιβάλλονται από μύες, τένοντες και νεύρα που αλληλοσυνδέονται, είναι αναπόφευκτο να προκύψουν αρκετά μυοσκελετικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής που μας αναγκάζουν να επισκεφθούμε έναν ορθοπεδικό.

Σε αυτό το κείμενο εξετάζουμε πιο προσεκτικά 5 από τις πλέον κοινές ορθοπεδικές παθήσεις και το πώς αντιμετωπίζεται ξεχωριστά η καθεμιά εξ αυτών:


Ρήξη Μηνίσκου

Οι ρήξεις μηνίσκου είναι ένας από τους πιο κοινούς τραυματισμούς στο γόνατο και ο συχνότερος λόγος εισαγωγής για ορθοπαιδικό χειρουργείο. Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη δομή σε σχήμα μισοφέγγαρου στο γόνατο, στο σημείο που καλύπτει ατελώς την επιφάνεια της κνήμης όπου αρθρώνεται με το μηριαίο οστό. Υπάρχει ένας έσω μηνίσκος, στο εσωτερικό μέρος του γόνατος, και ένας πλάγιος μηνίσκος στην εξωτερική πλευρά του.

Οι μηνίσκοι λειτουργούν όπως οι αναρτήσεις στα αυτοκίνητα, προστατεύοντας την αρθρική επιφάνεια της κνήμης και συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του γόνατος. Οι υγιείς μηνίσκοι αλληλεπιδρούν με τη σταθεροποιητική λειτουργία των συνδέσμων και είναι πιο αποτελεσματικοί όταν οι γύρω σύνδεσμοι είναι εξίσου άθικτοι.

Στο μεγαλύτερο τμήμα του, ο μηνίσκος έχει πολύ κακή παροχή αίματος και για το λόγο αυτό, όταν υποστεί ρήξη, δύσκολα επουλώνεται φυσικά και συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση είτε για την συρραφή και διάσωσή του ή (εφόσον δεν υπάρχει επαρκής αιμάτωση) για τη μερική ή ολική αφαίρεσή του.

Η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου γίνεται με την ελάχιστη επεμβατική μέθοδο η οποία ονομάζεται αρθροσκόπηση γόνατος που ελαχιστοποιεί το χειρουργικό τραύμα, την απώλεια αίματος, το μετεγχειρητικό πόνο και το χρόνο ανάρρωσης και επάνοδος στις καθημερινές κι αθλητικές δραστηριότητες.

Τενοντίτιδα Ώμου

Η τενοντίτιδα ώμου εμφανίζεται όταν ο τένοντας του στροφικού πετάλου ή του δικεφάλου ερεθίζονται ή φλεγμένονται λόγω υπερβολικής καταπόνησης. Μπορεί να είναι οξεία, με αιφνίδια εισβολή κι ανάπτυξη του πόνου στον ώμο, ή χρόνια κατά την οποία ο πόνος είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εκφύλισης.

Η τενοντίτιδα του ώμου συχνά επηρεάζει άτομα που αθλούνται ή κάνουν εργασία που απαιτεί να μετακινούν επανειλημμένα τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης τενοντίτιδας του ώμου διατρέχουν οι εξής:

  • τενίστες
  • κολυμβητές
  • ζωγράφοι
  • ξυλουργοί
  • υδραυλικοί
  • εργάτες κατασκευών ή συντήρησης
  • συγκολλητές
  • αθλητές του γκολφ

Σε πρώτη φάση, η τενοντίτιδα του ώμου αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή, ή οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • εργοθεραπεία/φυσικοθεραπεία
  • παγοθεραπεία, ξεκούραση και τροποποίηση κινήσεων
  • αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • τοποθέτηση νάρθηκα ή ακινητοποίηση του ώμου
  • ενέσεις στεροειδών

Εφόσον, όμως, δεν υπάρχει όφελος από τη συντηρητική θεραπεία, προκρίνεται η χειρουργική αποκατάσταση της τενοντίτιδας. Η επέμβαση εκλογής είναι η αρθροσκόπηση ώμου, μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, χάρη στην οποία οι τένοντες καθαρίζονται και τα φλεγμονώδη στοιχεία αφαιρούνται. Η αρθροσκόπηση του ώμου έχει μικρή διάρκεια (περίπου μισή ώρα), ενώ ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι και επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Επικονδυλίτιδα

Γνωστή κι ως «αγκώνας του τενίστα», ή έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, είναι μια επώδυνη κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική καταπόνηση της εν λόγω άρθρωσης. Δεν αποτελεί έκπληξη η υψηλή συχνότητα εμφάνισής της σε αθλητές του τένις ή του άλλων αθλημάτων με χρήση ρακέτας

Η επικονδυλίτιδα συνιστά φλεγμονή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μικρο-ρήξη των τενόντων που ενώνουν τους μύες του αντιβραχίου στο εξωτερικό του αγκώνα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για την επικονδυλίτιδα. Σε πρώιμο στάδιο, χορηγούνται παυσίπονα κι αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με ξεκούραση και στοχευμένη φυσικοθεραπεία.

Αν, ωστόσο, τα συμπτώματα επιμείνουν τότε ενδέχεται να χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση της επικονδυλίτιδας. Αυτή επιτυγχάνεται με συμβατικό ανοικτό χειρουργείο ή με αρθροσκόπηση του αγκώνα, μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που μειώνει το χρόνο ανάρρωσης κι επιταχύνει την επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.

Αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική δεν είναι πάθηση αλλά μια ιδιαίτερα εξελιγμένη μέθοδος χειρουργικής αποκατάστασης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που μπορεί να υποστεί η άρθρωση του γόνατος από μια ιδιαίτερα συχνή, ιδιαίτερα με την πάροδο των ετών, και ασθένεια: την αρθρίτιδα.

Χάρη σε σύγχρονες χειρουργικές προσεγγίσεις, όπως η ρομποτική χειρουργική, και προηγμένης τεχνολογίας εμφυτεύματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης του γόνατος, από μια νέα, τεχνητή άρθρωση, είναι ασφαλέστερη κι αποτελεσματικότερη από ποτέ.

Στόχος στην αρθροπλαστική γόνατος είναι η αποκατάσταση της κίνησης και λειτουργίας του γόνατος, ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατόν τη φυσική άρθρωση, επιτρέποντας στους ασθενείς να ανακτήσουν μια φυσιολογική ζωή, δίχως πόνο κι αναπηρία.

Παγωμένος Ώμος

Ο παγωμένος ώμος ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα, είναι μια πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται οξύς πόνος και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου. Τα αίτια της εν λόγω πάθησης δεν είναι απολύτως κατανοητά, όμως συνδέεται με άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, και την επί μακρόν ακινητοποίηση του ώμου,

Η συντηρητική θεραπεία του παγωμένου ώμου, συμπεριλαμβανομένων των παυσίπονων και των ασκήσεων, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η αποκατάσταση του προβλήματος γίνεται χειρουργικά.

Η επέμβαση εκλογής είναι η αρθροσκόπηση του ώμου, η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση του εύρους κίνησης του ώμου και την ανακούφιση από τον πόνο.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

Χορηγούμενη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button