Παρέμβαση Φούντα για την ιδιωτικοποίηση των «Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.»

Από τον Μάιο του 2013 η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, με Ερώτησή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, είχε διατυπώσει τις ενστάσεις και επιφυλάξεις της για την διαδικασία αξιοποίησης του 55,19% των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, μιας τόσο σημαντικής και κερδοφόρας εταιρείας, χωρίς ωστόσο να λάβει ουσιαστικές απαντήσεις.

Θυμίζουμε ότι από τον Απρίλιο του 2013, όταν και η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αποφασίσθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, είχαν διατυπωθεί αρκετές επιφυλάξεις, τόσο για τους όρους της αποκρατικοποίησης και την τύχη του εργατικού δυναμικού, όσο και για τις ενέργειες/μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθεί η ίδια η περιοχή εκμετάλλευσης, αλλά και τα περιβάλλοντα ευαίσθητα οικοσυστήματα.


Η κ. Φούντα, μετά και την ανάρτηση στη Διαύγεια της «Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών νομικού συμβούλου προς το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την διερεύνηση της αξιοποίησης της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» (4-6-2014), επανέρχεται με νέα Ερώτηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να υπάρξει ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής αναφορικά με τα αποτελέσματα των μελετών-εισηγήσεων του νομικού συμβούλου. Ταυτόχρονα, ζητά τα αποτελέσματα να γίνουν γνωστά σε πολίτες και Βουλευτές, μέσω της πλατφόρμας της Διαύγειας. Θα πρέπει, ακόμη,  το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει εγκαίρως αν η εισήγηση του νομικού συμβούλου θα είναι δεσμευτική ή όχι.

Το πιο σημαντικό επί της διαδικασίας όμως, πέραν της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας, θα είναι το βάρος που θα δώσει η Κυβέρνηση στον κοινόχρηστο και περιβαλλοντικά ευαίσθητο χαρακτήρα των αγαθών που διαχειρίζονται οι «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ». Και για αυτό απαιτούνται οπωσδήποτε επίσημες δεσμεύσεις.

Η εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» διαχειρίζεται κοινόχρηστα δημόσια αγαθά και ευαίσθητα οικοσυστήματα, σε οκτώ αλυκές ανά την Ελλάδα, με σημαντικότερη αυτή του Μεσολογγίου -Αιτωλικού, και έχει διαπιστωμένη κερδοφορία τα τελευταία χρόνια.

Δεν μπορεί να αποτελεί «συμβατικό» αντικείμενο αποκρατικοποίησης και ιδιαιτέρως χωρίς την προηγούμενη απόλυτη διασφάλιση οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση της κ. Φούντα:

http://www.nikifounta.gr/cms/uploaded_files/795.pdf

 

 

 

 

Χορηγούμενη
Share
Published by
agripress