sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Την Παρασκευή η νοσηλεύτρια-το Σάββατο ο ιατρός στον Ανακριτή

Εφυγε το κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων-κατέθεσαν μεταξύ άλλων και δεκάδες Ρομά με «μηδενικά ΑΜΚΑ»-ποιο είναι το «φάρμακο των celebrities»

Εξακολουθούν να κρατούνται στο αστυνομικό μέγαρο Αγρινίου ο 58χρονος ιατρός και η 48χρονη νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγειας Αγρινίου, που κατηγορούνται για  για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και έκθεση κατ’ εξακολούθηση και απάτη.

Σήμερα τους ασκήθηκε ποινική δίωξη , με βάση την δικογραφία που σχημάτισαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις για τα παραπάνω αδικήματα, ενώ την Παρασκευή η νοσηλεύτρια και το Σάββατο ο παθολόγος ιατρός θα περάσουν το κατώφλι του Ανακριτή στο δικαστικό μέγαρο του Αγρινίου.


Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχει πλέον αποχωρήσει από το Αγρίνιο, με την ολοκλήρωση του κύκλου των καταθέσεων και τον σχηματισμό της δικογραφίας.

esoterikon ipothesewn

Στο μεταξύ, ενέσιμο και ακριβό φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά που παράλληλα προκαλεί απώλεια βάρους, φαίνεται πως είναι μεταξύ άλλων, εκείνο που συνταγογραφούσε ο ιατρός που συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται για την υπόθεση αυτή στο Αγρίνιο και είχαν «κατασκηνώσει» στο αστυνομικό μέγαρο.

Κατέθεσαν δεκάδες Ρομά

Για την υπόθεση έχουν παρθεί καταθέσεις από ιατρούς και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγρινίου, ενώ στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας απο το πρωί σήμερα Τετάρτη, προσήλθαν δεκάδες Ρομά, στα ΑΜΚΑ των οποίων φέρεται πως έχουν συνταγογραφηθεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ιατρός για αντίστοιχες υποθέσεις έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές και του είχε επιβληθεί βαρύ πρόστιμο από το ΕΟΠΥΥ. Παρέμενε όμως κανονικά στη θέση του και αυτό είναι κάτι που προκαλεί εύλογα πολλές απορίες. Απορίες επίσης προκαλεί το γεγονός το πώς «επετράπη» από το σύστημα να προβεί σε τόσες πολλές συνταγογραφήσεις (σ.σ. ρεπορτάζ κάνουν λόγο για 9.268 συνταγές σε έξι μήνες!), χωρίς να χτυπήσει «κόκκινο» στην αρμόδια υπηρεσία, ότι κάτι εδώ δεν πάει καλά…

Αξιοσημείωτο ακόμη και το γεγονός ότι δεν υπήρχε αντίδραση ή υποψία από κάποιον φαρμακοποιό ως προς την εκτέλεση όλων αυτών των συνταγών.

Δεκάδες Ρομα, σήμερα Τετάρτη κλήθηκαν για καταθέσεις αφού τα ΑΜΚΑ τους φέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν για τις παράνομες συνταγογραφήσεις. Η επιλογή των Ρομά δεν θεωρείται διόλου τυχαία, μιας και σχεδόν όλοι έχουν «μηδενικά ΑΜΚΑ», δηλαδή λόγω απορίας δεν πληρώνουν συμμετοχή. Η μέθοδος αυτή μεγιστοποίησης του κέρδους, έχει χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν, για παράδειγμα σε μια μεγάλη υπόθεση του 2021 με παράνομες συνταγογραφήσεις, στην οποία εμπλέκονταν και ιατρικός επισκέπτης από το Αγρίνιο αλλά και δεκάδες ιατροί πανελλαδικά, για να ευνοήσουν συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία.

Το φάρμακο των celebrities

Η δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, εκτός από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, επηρεάζει και το κέντρο της όρεξης του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει πως όσοι βρίσκονται σε θεραπεία με το εν λόγω φάρμακο -για όσο καιρό τη λαμβάνουν- περιορίζουν χωρίς να καταναγκάζονται την πρόσληψη φαγητού, χάνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα βάρος -ειδικά λιπώδη ιστό- και παρουσιάζουν μειωμένη προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Θεωρείται το «φάρμακο των διασημοτήτων» που προσβλέπουν σε απώλεια βάρους χωρίς κόπο και  σε πολλές χώρες μάλιστα, εμφάνισε έλλειψη ακριβώς εξαιτίας της ιδιότητας του αυτής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που το χρειάζονται περισσότερο, οι διαβητικοί δηλαδή, να μην μπορούν να το βρουν. Σχετικά δημοσιεύματα έχουν γίνει σε διάφορες χώρες

Οι πληροφορίες ότι κάτι αντίστοιχο γίνονταν και στην Ελλάδα, φέρεται πως οδήγησε τις αρχές σε έρευνα για τις συνταγογραφήσεις του, έρευνες που οδήγησαν σε «λαβράκια».

Πέραν όμως των όποιων πολιτών που ενεπλάκησαν εν αγνοία τους, υπήρχαν κι εκείνοι στους οποίους γράφονταν τα φάρμακα και παρουσιάζονταν στο σύστημα δήθεν ως διαβητικοί. Στην υπόθεση του Αγρινίου φέρεται να έχουν ταυτοποιηθεί 13 περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για τον διαβήτη τύπου 2, για αισθητικούς λόγους, και έτσι έθεταν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών που τα χρειάζονταν άμεσα.

Η ανακοίνωση:

«Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν ιατρός και νοσηλεύτρια για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων

Συνταγογραφούσαν φάρμακα σε πολίτες οι οποίοι ωστόσο δεν τα χρησιμοποιούσαν και τα επέστρεφαν στους συλληφθέντες

Επίσης, ταυτοποιήθηκαν -13- περιπτώσεις πολιτών, στους οποίους συνταγογράφησαν διαβητικά φάρμακα για αισθητικούς λόγους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών που πράγματι τα είχαν άμεση ανάγκη

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, ληγμένα φαρμακευτικά παρασκευάσματα και 2.350 ευρώ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν χθες, Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ιατρός και νοσηλεύτρια, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα προέβαιναν σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πολίτες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., έκθεση κατ’ εξακολούθηση και απάτη.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, ενώ από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες προέβαιναν κατά περίπτωση σε συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων:

σε πολίτες, που είχαν κυρίως μηδενική συμμετοχή, οι οποίοι όμως δεν τα λάμβαναν καθώς δεν τα είχαν ανάγκη και στη συνέχεια τα επέστρεφαν, σχεδόν στο σύνολό τους, στους ανωτέρω κατηγορούμενους, με τη συνολική ζημία του Δημοσίου να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ (χαρακτηριστικά το διάστημα Ιούνιο – Νοέμβριο 2022 συνταγογράφησαν 9.268 συνταγές φαρμάκων αξίας 154.403,09 ευρώ), τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 2023, σε άτομα για αισθητικούς λόγους (απώλεια βάρους), τα οποία όμως φαρμακευτικά σκευάσματα προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο σε ασθενείς με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 13 περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν τα εν λόγω διαβητικά φαρμακευτικά σκευάσματα για αισθητικούς λόγους, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο την υγεία ασθενών που τα είχαν πραγματικά άμεση ανάγκη.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, ιατρείο- γραφείο καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

φαρμακευτικά σκευάσματα,
ληγμένα φαρμακευτικά παρασκευάσματα,
2.350 ευρώ και
κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button