sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Παραιτείται από την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου η παράταξη Κωστίκογλου (video-φωτο)

«Δεν γίνεται να στέλνουμε αντιφατικά μηνύματα-έχω καθαρή τη συνείδησή μου»

Θρυαλλίδα εξελίξεων στα διοικητικά του ιστορικού Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, αποτέλεσε η Γενική Συνέλευση της περασμένης Τετάρτης.

Όπως είναι γνωστό, η ΓΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, το κλείσιμο των καταστημάτων όλα τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε αντίθεση με την πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης για τέσσερα Σάββατα.


Η απόφαση αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο όσο και στην τοπική κοινωνία, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως θα πυροδοτούσε εξελίξεις και στο εσωτερικό του Συλλόγου, κάτι που έγινε μιας και πριν από λίγη ώρα παραχωρήθηκε έκτακτη συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΔΣ , Σωκράτη Κωστίκογλου και των μελών της πλειοψηφίας, που ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους. Σε έναν μήνα από τώρα, αναμένεται να γίνει νέα Γενική Συνέλευση και να προκηρυχθούν εκλογές, όπως προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου.

Σχετικά με το γιατί ήρθε σε ψηφοφορία το σαββατιάτικο κλείσιμο, ο κ. Κωστίκογλου είπε: «: Κρίναμε κάθε φορά με την πλειοψηφία. Η οπότε απαιτούνταν όπως σε θέματα οικονομικής διαχείρισης. Η γενική συνέλευση εδώ και τριάντα χρόνια αποφάσιζε εθιμικά για το πενθήμερο. Πέρυσι μόνο δεν έγινε λόγω πανδημίας. Κρίναμε φέτος ότι έπρεπε να γίνει έτσι. Καταθέσαμε μια εντελώς ρεαλιστική πρόταση ως ΔΣ. Η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση διαμόρφωσε άλλες συνθήκες. Προτείναμε με προτεραιότητα την ανθρώπινη ανάγκη των συναδέλφων. Να δουλέψουν τα καταστήματα. Ψηφίστηκε το εντελώς αντίθετο. Είναι εντελώς παράλογο. Εξ αρχής αναλαμβάνοντας την διοίκηση φροντίσαμε για το εμείς. Στείλαμε συνεχώς μηνύματα στήριξης της τοπικής μας αγοράς και ζητήσαμε στήριξη από την πολιτεία. Δεν μπορούμε να στέλνουμε αντιφατικά μηνύματα».

Ο κ. Κωστίκογλου και οι συνεργάτες του, δεν έκρυψαν την απογοήτευση και την πικρία τους για την στάση των συναδέλφων τους, όχι μόνον όσων παραβρέθηκαν αλλά και όσων, των περισσότερων, που απουσίαζαν από την κρίσιμη Γενική Συνέλευση και υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι εγκρίθηκε οριακά ο διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ.

«Το ωράριο πάντα στα πλαίσια του νόμου είναι από τις επτά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ. Ο κάθε εμπορικός σύλλογος στα πλαίσια του νόμου ορίζει ένα ωράριο που ακολουθεί ο κορμός της αγοράς. Υπάρχει μερίδα πολυκαταστημάτων που ακολουθεί δικό της ωράριο. Τα δύο χρόνια που έχουμε εμείς ευθύνη η αγορά λειτούργησε με συγκεκριμένο ωράριο. Είναι στην πράξη αποδεκτή λύση από το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων μέσα στην αγορά. Για το πενθήμερο η απόφαση δεν λήφθηκε με σωστά κριτήρια. Μέλημα είναι αφενός το μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία. Η πελατεία είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε κάθε επιχείρηση. Δεν μπορούμε να την αγνοούμε ούτε να δίνουμε το πάτημα να επιλέξει διαφορετικά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον καταναλωτή αλλά και σεβασμός στην στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Αυτές έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Υπάρχουν συνάδελφοι που παίρνουν το ταμείο για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θα κλείνουμε τα μάτια; Η συνείδηση μου δεν το επιτρέπει αυτό. Εχω καθαρή την συνείδησή μου. Δεν θα αλλάξω τις αρχές και τις αξίες μου. Τις θεωρώ σημαία», είπε ακόμη ο Σωκράτης Κωστίκογλου.

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου, οι εξελίξεις στη διοίκηση του Συλλόγου, μοιραία θα προκαλέσουν καθυστερήσεις και στην υλοποίηση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον δήμο Αγρινίου.

«Συγκεκριμένοι συνάδελφοι προκαλούν την εσωστρέφεια»

«Συνάδελφοι συγκεκριμένοι δημιουργούν την εσωστρέφεια. Αυτο είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Έλεγαν ο Κωστικογλου θα σας καταργήσει το πενθήμερο. Θέλουν ένα σύλλογο μικρό. Εμείς θέλουμε έναν σύλλογο μεγάλο. Βρήκα ένα παλιότερο έγγραφο του συλλόγου που αναφέρει κλαδικά τμήματα που αντιστοιχούν σε δραστηριότητες. Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια όταν μέλη του ΔΣ δεν είχαν καθαρά εμπορικές δραστηριότητες; Γιατί το έγγραφο αυτό προβλέπει καπνεμπόριο, οικοδομικά υλικά, ελαιοεμπόριο και άλλα. Υπήρχαν μέλη στις μεταφορές και σε άλλες μεγάλες δραστηριότητες.», είπε ακόμη ο κ.  Κωστίκογλου, που δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι μέλη του Συλλόγου δεν έχουν αμιγώς εμπορική δραστηριότητα.

«Προσπάθησαν να μας κολλήσουν κομματικές ταμπέλες»

«Θέλαμε να ενώσουμε όχι να διχάσουμε. Πρέπει να κάνουμε συμμαχίες. Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να μεγαλώσουμε επιχειρήσεις. Εγώ δεν αρνήθηκα ποτέ να συμμετέχω όπου καλέστηκα. Έχω αρχή όταν με καλεί κάποιος και ιδίως όταν είμαι εκπρόσωπος θεσμικού φορέα να αποδέχομαι. Γιατί με τιμά με την πρόσκληση. Όποιος πολιτικός και θεσμικός παράγοντας κι αν με κάλεσε αποδέχτηκα. Για να μεταφέρω την αγωνία των συναδέλφων και να πιέσω για τις διεκδικήσεις τους. Είναι ορατή σε όλη την Ελλάδα η δράση μας ως Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. Δεν το βλέπουν όμως κάποιοι μέσα στην πόλη μας. Προσπάθησαν να μας κολλήσουν κομματικές ταμπέλες, ενω  εμείς το μόνο που θέλαμε ήταν το καλό των συναδέλφων», είπε ακόμη ο παραιτηθείς πρόεδρος του Συλλόγου.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κωστίκογλου, στους εμπόρους του Αγρινίου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, Οι μικρές επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς ,καθώς και όλης της χώρας, αντιμετωπίζουν την τριτη διαδοχική κρίση μετά την δεκαετία της χρεωκοπίας και των μνημονίων, την πανδημία και το υποχρεωτικό κλείσιμο των μαγαζιών, και σήμερα την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που είναι σε εξέλιξη.

Δυστυχώς οι εξελίξεις αυτές που έχουν εξαντλήσει τις αντοχές των επιχειρήσεων και έχουν συσσωρεύσει τεράστιες υποχρεώσεις σε συναδέλφους, δεν λήφθηκαν υπόψην απ την πλειοψηφία της χθεσινής Γ.Σ του Ε.Σ.Α (όσων παρευρέθησαν), η οποία στήριξε την πρόταση για κλειστά όλα τα Σάββατα Ιουλίου και Αυγούστου. Η απόφαση αυτή στέλνει εντελώς αντιφατικά μηνύματα προς την τοπική κοινωνία απ’ την οποία ζητάμε στήριξη στις δουλειές μας, αλλά και προς την πολιτεία απ’ την οποία ζητάμε οικονομική στήριξη με διάφορους τρόπους. Η εικόνα που βγαίνει προς τον καταναλωτή είναι του βολεμένου, άνετου , με το εξοχικό του εμπόρου, ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοι αγωνιούν για να κρατήσουν την επιχείρηση τους ζωντανή. Η απόφαση αυτή δίνει έδαφος στις διαρκείς αιτιάσεις των συμπολιτών μας και άλλων κλαδικών σωματείων, ότι νεκρώνουμε το Αγρίνιο τα Σάββατα του καλοκαιριού και κακώς ζητάμε στήριξη της τοπικής αγοράς ή κρατικές ενισχύσεις, αφού ουσιαστικά δεν τα έχουμε ανάγκη.

Η πρόταση του Δ.Σ για τέσσερα συνολικά Σαββατα κλειστά ήταν ρεαλιστική και ισορροπημένη, ικανοποιώντας εν μέρει την απαίτηση για άνοιγμα κι απο την άλλη λαμβάνοντας υπόψιν και την ανάγκη του συναδέλφου που θα ήθελε μια ανάσα απο την δουλειά του. Δυστυχώς οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν και η πρόταση μας μειοψήφησε. Η απόφαση και οι συνέπειες της βαρύνουν τόσο τους συναδέλφους που την έλαβαν, όσο και αυτούς που δια της απουσίας τους οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Πιο πολύ όμως κι απ την απόφαση για το πενθήμερο, που ασφαλώς είναι κομβικής σημασίας, μεγαλύτερη απογοήτευση αισθάνθηκα για την οριακή έγκριση του διοικητικού απολογισμού απ την Γ.Σ. Στα δυο σχεδόν χρόνια που είμαστε στη διοίκηση του συλλόγου αγωνιστήκαμε κάτω απ τις πιο αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ογδόντα χρόνων, ώστε η φωνή μας να φθάσει στο συνάδελφο απ την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Κάναμε την παρουσία μας σε τοπικό επίπεδο ισχυρότερη από ποτέ και δείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο όπου υπήρχε ανάγκη και ανάλογα με τις δυνατότητες μας. Ο σύλλογος ήταν ανοιχτός, χωρίς κομματικές πινακίδες, χωρίς χειραγώγηση.

Σε ότι με αφορά προσωπικά, μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια παρουσίας στην αγορά και τριάντα δυο χρόνια συμμετοχή στα Δ.Σ του Ε.Σ.Α και του επιμελητηρίου, πρόταξα το συμφέρον των συναδέλφων και τίποτε περισσότερο. Προτιμότερο ωφέλιμος παρά αρεστός. Δεν κρέμασα κομματική ταυτότητα, δεν είχα καθοδηγητές και κηδεμόνες. Κατηγορήθηκα απ’ τους επικριτές μου για διάθεση προσωπικής προβολής, το αφήνω στην κρίση σας. Μετά τις αποφάσεις της Γ.Σ και τις εμπαθείς επιθέσεις που δεχθήκαμε, εγώ και τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού μας με λύπη, πικρία και απογοήτευση για την μη αναγνώριση της προσπάθειας και του κόπου που καταβάλλαμε , αποχωρούμε απ’ την διοίκηση του συλλόγου, έχοντας καθαρή τη συνείδηση μας, ότι πράξαμε το καλύτερο δυνατό προς όφελος των συναδέλφων και του κλάδου μας.

Θέλω να ευχαριστήσω απο καρδιάς τους συναδέλφους μέλη του ΔΣ του ΕΣΑ μέχρι σήμερα και μέλη του συνδυασμού μας ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Γιοπάνο Γ, Γκάτση , Μ, Δεληγιάννη Θ., και Μπερερή Ν. για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια τους στα δύο σχεδόν χρόνια θητείας μας στο ΔΣ.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στον συνδυασμό μας και στήριξαν την προσπάθεια που κάναμε στις εκλογές το καλοκαίρι του 2020.
Να ευχαριστήσω επίσης για την σημαντική του βοήθεια το προσωπικό του συλλόγου.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ανάδειξη ,προβολή και στήριξη των αιτημάτων του Εμπορικού συλλόγου Αγρινίου σε όλη τη διάρκεια της θητεία μας.

Με εκτίμηση
Κωστίκογλου Σωκράτης».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

5 Σχόλια

  1. Δηλαδή μετά από δύο περίπου καταστροφικά χρόνια λόγω πανδημίας, η πλειοψηφία των εμπόρων θεώρησε ότι η καλύτερη απόφαση είναι κλείσουν τα Σ/Κ Ιουλίου και Αυγούστου? Τη συγκεκριμένη περίοδο γίνονται οι περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις και πολλές άλλες), οπότε αναγκαστικά οι Αγρινιώτες θα ανατρέξουν για αγορές στο Μεσολόγγι , Πάτρα, ίντερνετ κ.α. Δεν έχει λογική….αυτή η απόφαση. Όσο για τις διακοπές, το να κλείσουν οι επιχειρήσεις μερικές ημέρες και να πάνε όλοι (εργοδότες και υπάλληλοι) , είναι μια ορθή λύση.

  2. Για να τονωθει η αγορά χρειάζεται κάτι άλλο και όχι τα 4 Σάββατα λειτουργίας παραπάνω…… Αυτή η απόφαση είναι εκμεταλευση των υπαλλήλων που δεν έχουν δική τους επιχειρηση για να μπορούν να λείψουν από την εργασία… Γιατί το αφεντικό θα μπορεί να λείψει οπότε θέλει και να μείνει πίσω ο υπαλληλος. Πόσο κέρδος θα υπήρχε τα 4 Σάββατα που θα άνοιγαν τα μαγαζιά σε ένα καυτό Αγρίνιο χωρίς τουρισμό και χωρίς τους ντόπιους? Κάντε κάτι να έχει τουρισμό η πόλη και να ανέβει η αγορά να υπάρχουν καλύτερες τιμες και προϊόντα για να μην πηγαίνει ο ντόπιος σε καταστήματα άλλων πόλεων αλλά να έρχονται από άλλες πόλεις εδώ και ούτε να κάνει αγορές από το ίντερνετ. Οργανώστε λίγο την αγορά…… Όπως σε άλλες πόλεις να υπάρχει περισσότερη σειρά όπως πχ σε αυτή την οδό θα είναι ουζερί μόνο….. Θα είναι εμπορικά μόνο…… Θα ειναι καφετέριες μόνο…. Εδώ είναι σκορποχωρι…………

  3. Κρίμα πίστευα ότι κάτι άλλαξε αλλά στο ίδια έργο θεατές κατώτεροι των περιστάσεων κ αυτοί κ οι προηγούμενοι κ όπως βλέπω κ οι επόμενοι .
    Πρέπει με μείνετε κ να παλέψετε για την αλλαγή αλλά επιλέξατε την εύκολη λύση όπως κ όλοι σε αυτό το κράτος ‘’ παραίτηση ‘’.
    Κρίμα κρίμα

  4. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ,ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΑΒΒΤΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΑΝ;Η ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ,ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button