ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Πάνος Παπαδόπουλος: Με τη βούλα το…. «πετσόκομμα» του «Αντώνης Τρίτσης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος*

Έχουμε κατ΄ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίσει τους κινδύνους που διατρέχει το πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η σχετική ΚΥΑ (Αριθμ. Φύλλου 1399/τεύχος Β’ /08-04-2021 Αριθ. 6302) επιβεβαιώνει με το παραπάνω τις ανησυχίες για την τύχη του προγράμματος.

Οι Δήμοι λοιπόν με βάση κάποια κριτήρια (;) ομαδοποιούνται ως δυνητικοί δικαιούχοι σε έξι (6) κατηγορίες. Στην κατηγορία 3 εντάσσεται πλέον ο Δήμος  Ι.Π. Μεσολογγίου γιατί αποτελεί έδρα Νομού με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων. Η χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στην ως άνω κατηγορία είναι 22 εκατ. Eυρώ

Αν κανείς από τις έδρες Νομών αφαιρέσει Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, και Βόλο που έχουν πάνω από 100.000 κατοίκους, αυτό που αντιστοιχεί για τα επόμενα τρία (3 ) χρόνια από το πρόγραμμα στον Δήμο μας είναι μόλις 488.000 Eυρώ! για όλες τις προτάσεις στα μέτρα του προγράμματος που θα υποβάλλει και θα αξιολογηθούν ανάλογα.

Κατά δε τον υπολογισμό του συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων, λαμβάνεται υπόψη τα έργα που έχουν ενταχθεί στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  I» και μεταφέρθηκαν  στο “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”  καθώς και τα έργα που είχαν  υποβληθεί  ως αιτήματα ένταξης στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  I» και η ένταξή του θα γίνει στο πλαίσιο του παρόντος  προγράμματος!

Να επισημάνουμε ότι στο πλαφόν ανά δικαιούχο δεν συνυπολογίζονται προτάσεις ένταξης στο «ΕΛΛΑΔΑ 1821 – ΕΛΛΑΔΑ 2021», στις «Δράσεις αντισεισμικής προστασίας », στην «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων », στην «Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α» και στην «Αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος  των Δήμων» .Το τελικό συμπέρασμα που αβίαστα βγαίνει είναι:

  1. Οδηγούμαστε σε δραστική περικοπή του προγράμματος.
  1. Η ομαδοποίηση των Δήμων υπακούει στη λογική της διάθεσης ελάχιστων πόρων (μόλις 30 εκατ. Μαζί με τις περιφέρειες).

Γ.  Η αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος, ούτε καν υφίσταται πλέον.

Δ. Τα κριτήρια επιλογής έργων θα γίνουν με το ποίος έχει “μπάρμπα στην Κορώνη” όπως έλεγαν παλιοί αυτοδιοικητικοί.

Με δύο λόγια, με την βούλα έχουμε..  «πετσόκομμα» του «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ». Η τοπική αυτοδιοίκηση και τα Δημοτικά συμβούλια θα αντιδράσουν ή θα καταπιούν τις νέες εξελίξεις;

*Δ. Σύμβουλος «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button