Γεγονότα

Πανεπιστήμιο: Γιατί έμεινε στάσιμο το θέμα των μηχανικών Περιβάλλοντος;

geg-panepistimio-katalipsi1Ενημέρωση είχε το agriniopress από αναγνώστη  σχετικά με απάντηση που έλαβε σε ερωτήματα του για την μετεξέλιξη του Τμήματος ΔΠΦΠ σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι τωρινή, μιας και εδώ και χρόνια απασχολεί ειδικά τους φοιτητές του συγκεκριμένου Τμήματος.

Σύμφωνα με τον αναγνώστη, λαμβάνοντας υπόψη:

  1. Τις θέσεις του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Αγρινίου αναφορικά με την πορεία της διαδικασίας της μετονομασίας του σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και τη σύνδεσή με το ΤΕΕ  http://www.env.upatras.gr/welcome  η οποίες είναι στάσιμες από το 2012.
  2. Την πρόσφατη απάντηση, 18-9-2015 (διαβάστε την απάντηση για ΔΠΦΠ) η οποία έχει κοινοποιηθεί στο Πρόεδρο του Τμήματος μέλη του ΔΕΠ καθώς και στη Γραμματεία απέ τις 22-09-2015 με σχετικό e-mail και σχετικά ερωτήματα χωρίς να έχει σχολιαστεί από τους παραλήπτες μέχρι σήμερα, σε σχετικό ερώτημα, από το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό.

“…και συγκρίνοντας τις θέσεις των δύο παρατηρούμε ότι η καθυστέρηση στη μετονομασία του Τμήματος καθώς και στη σύνδεσή του με το ΤΕΕ είναι αποκλειστική υπαιτιότητα του Πανεπιστημίου το οποίο δεν έχει προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ως όφειλε.
Αν το Πανεπιστήμιο έχει διαφορετική θέση περί της ευθύνης του στο μέχρι τώρα χειρισμό του θέματος, ας δημοσιεύσει τα ανάλογα έγγραφα, αν όχι σε εσάς, τουλάχιστον στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Κάποια στιγμή τα ψέματα τελειώνουν και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να μην κρυβόμαστε.

Η μετονομασία γίνεται βάση του άρθρου 7 παράγραφος 6 του Ν 4009/2011 (επισυναπτόμενο) ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ουδέποτε ήρθε σε αυτή τέτοιο θέμα προς συζήτηση από τη γενική συνέλευση και τον σύλλογο των φοιτητών του εν λόγω τμήματος.

Ήρθε όμως προς συζήτηση το θέμα της μεταφοράς του στην Πάτρα. Και όχι μόνο αυτού του τμήματος αλλά και των δύο άλλων που εδρεύουν στο Αγρίνιο.

Στο τέλος η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε “ομόφωνα”, δηλαδή και οι τρεις πρόεδροι των Τμημάτων του Αγρινίου συμφώνησαν σε αυτό, τη μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα.

Είναι σπουδαιότερη η μεταφορά των τριών  τμημάτων στην Πάτρα από τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Σχολής;

Δεν φταίνε λοιπόν οι Διοικήσεις των τμημάτων για τους μέχρι τώρα χειρισμούς τους; Μήπως ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ατομικά τους συμφέροντα παρά για το καλό της σχολής, των φοιτητών και γενικότερα της πόλης του Αγρινίου;

Τα ερωτηματικά που τίθενται για τις ευθύνες που υπάρχουν αν μη τι άλλο είναι εύλογα.
Που βρίσκεται η αλήθεια; Το Τμήμα ΔΠΦΠ δεν μετεξελίχθηκε επειδή στην βραχύβια πορεία του (μόλις για δυο χρόνια!) το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος δεν έκανε τίποτε; Έτσι  “αθωώνουμε”  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που δεν έκανε τίποτε επί μια δεκαετία ή το Πανεπιστήμιο Πατρών που δεν έχει κάνει τίποτε εδώ και δυόμιση χρόνια περίπου;

Όσοι ξέρουν τον τρόπο που λειτούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος είναι σε θέση να γνωρίζουν πως ήταν και το μοναδικό που ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες για την μετεξέλιξη του ΔΠΦΠ και απέστειλε σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Παιδείας.
Μήπως τελικά για κάποιους είναι πολύ “βολικό” να κατηγορηθεί το αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και όχι αυτοί που ως παράρτημα το απαξίωσαν, το υποβάθμισαν, το υποχρηματοδότησαν και τώρα όπως φαίνεται θέλουν είτε να καταργήσουν το Τμήμα ΔΠΦΠ ή να το εντάξουν στις Θετικές Επιστήμες;
Σε κάθε περίπτωση στην όλη υπόθεση η κατάσταση εξακολουθεί να λιμνάζει και ήρθε η ώρα όλοι να προβληματιστουν και να επιμερίσουν τις ευθύνες εκεί που πραγματικά πρέπει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button