Γεγονότα

Παιδικές χαρές… με ημερομηνία λήξης. Αγώνας δρόμου για τον Δήμο Αγρινίου

epi-paidikixaraΣτον δήμο Αγρινίου 9 παιδικές χαρές διαθέτουν τους νέους όρους ασφαλείας ενώ 13 ακόμη παιδικές χαρές θα ελεγχθούν από την αρμόδια επιτροπή ώστε να καταγραφούν ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν με τελικό στόχο να αποκτήσουν και αυτές το ειδικό σήμα πιστοποίησης.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι και τις 30 Ιουνίου όλοι οι δήμοι της Ελλάδας θα πρέπει να ελέγξουν τις παιδικές χαρές που είναι στην δικαιοδοσία τους και να πιστοποιήσουν την λειτουργία τους. Στον δήμο Αγρινίου, μόνο 9 παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα  έχουν τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά, ενώ για 13 άλλες παιδικές χαρές οι αρμόδιοι πρέπει να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποκτήσουν το ειδικό σήμα πιστοποίησης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγρινίου και πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής κ. Βλάσση Σφυρή έχει εκδοθεί ενυπόγραφο έγγραφο για την διεξαγωγή εκτάκτων ελέγχων.  Τα μέλη της επιτροπής του Αγρινίου, πραγματοποιούν αυτοψία σε όλες τις παιδικές χαρές ώστε να καταγράψουν ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν ώστε κάθε παιδική χαρά τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα να αποκτήσει το απαιτούμενο σήμα πιστοποίησης.

Η επιτροπή ελέγχου του Αγρινίου κυριολεκτικά κάνει αγώνα δρόμου ώστε να εκτελέσει με υπευθυνότητα την δουλειά της, καθώς αφορά μικρά παιδιά.

Όσες παιδικές χαρές διαπιστωθεί ότι απέχουν από τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας θα κλείσουν μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.  «Θολό τοπίο» για τους αρμόδιους είναι ότι η κεντρική διοίκηση, η κυβέρνηση, δεν έχει εξασφαλίσει πόρους για τις παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να επιβαρύνει τους δήμους. Στον δήμο Αγρινίου, θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστούν όλα τα χρήματα παρά το γεγονός ότι η δυσκολία θα είναι μεγάλη. Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, γίνεται αντιληπτό ότι οι παιδικές χαρές που δεν θα πάρουν έως τις 30 Ιουνίου το ειδικό σήμα πιστοποίησης θα κλείσουν. Για την συγκεκριμένη εξέλιξη έχουν ζητηθεί διευκρινήσεις από πολλούς δήμους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ανταπόκριση από το υπουργείο.

Μερικοί εκ των νέων προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας για τις παιδικές χαρές είναι να μην γειτνιάζουν με χρήσεις που παράγουν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, να είναι το λιγότερο 300 μέτρα από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας), ή πυλώνες υψηλής τάσης. Ακόμη πρέπει να υπάρχει περίφραξη, είσοδος, οδοί στο εσωτερικό τους, φωτισμός, καθίσματα για τους συνοδούς των ανηλίκων, βρύση με πόσιμο νερό, πρόβλεψη εξωτερική και εσωτερική για την εύκολη μετακίνηση των ΑμεΑ, σημεία σκίασης, σημεία προστατευμένα από τον ήλιο και την βροχή, καλάθια απορριμμάτων, σήμανση. Τα υλικά της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ελεγμένα, σε πολλά σημεία να υπάρχει ειδικό μαλακό πάτωμα, να υπάρχει διαχωρισμός ανάλογος με την ηλικία των παιδιών και να υπάρχουν αντίστοιχα όργανα. Εκτός τους όρους του «πρακτικού» μέρους στους νέους κανόνες ασφαλείας, εντάσσεται ο ορισμός υπεύθυνου λειτουργίας της εκάστοτε παιδικής χαράς, ο οποίος θα ελέγχει το χώρο. Θα λαμβάνονται επίσης μέτρα για την φύλαξη των παιδικών χαρών ενώ πλέον θα καθορίζεται και το ωράριο λειτουργίας των παιδικών χαρών.

Ενδεικτικά δυο σύγχρονες παιδικές χαρές στον δήμο Αγρινίου είναι αυτή στην περιοχή των παλιών Σφαγείων και αυτή που κατασκευάστηκε στην Λεπενού.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button