ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Νοσοκομείο Αγρινίου: Ιατροί και εργαζόμενοι ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ (video)

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και στο Νοσοκομείο Αγρινίου έλαβε χώρα σύντομη και συμβολική εκδήλωση στην οποία και εκπρόσωποι ιατρών και εργαζομένων στο Ίδρυμα εξέφρασαν την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μίλησαν οι Κώστας Μπακόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών και Στέλιος Μερμίγκης, φαρμακοποιός του Νοσοκομείου εκπροσωπώντας την κίνηση «Πρωτοβουλία για τη Δημόσια Υγεία».


Ο Νευροχειρουργός και Προέδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Μπακόπουλος ανέφερε:

«Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και αν και συνηθίζεται τέτοιες μέρες να είναι πανηγυρικές και να συζητάμε για μελλοντικά σχέδια., αυτή τη φορά δεν μπορούμε να κινηθούμε σε αυτούς τους άξονες.

Πέρυσι στο ίδιο σημείο συζητάγαμε για αυτό που έρχεται και βάζαμε τους κεντρικούς άξονες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Κάναμε το Lockdown για να κερδίσουμε χρόνο αλλά δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά μόνο να κρυφτούμε από τον κορωνοϊό.

Θα έπρεπε να στελεχώσουμε το ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουμε αυτό που βλέπαμε ότι έρχεται, να αναπτύξουμε το σύστημα των ΜΕΘ και αυτό των tests για να ανιχνεύουμε την διασπορά της νόσου έγκαιρα και πέρα από τα ατομικά μέτρα προστασίας θα έπρεπε να αναπτύξουμε την υπευθυνότητα στον πληθυσμό με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κάνουμε απολογισμό μετά από ένα χρόνο. Πρακτικά δεν έγινε τίποτα. Η στελέχωση του ΕΣΥ, κυρίως για το ιατρικό προσωπικό, παρά τις 1.700 προσλήψεις δεν είναι επαρκής. Όταν συζητάμε για 5.000 ελλείψεις με ήπιους υπολογισμούς αυτές οι προσλήψεις δεν είναι τίποτα. Οι ΜΕΘ αναπτύχθηκαν αλλά είναι πολύ χαμηλά ως προς τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας, ο φόβος μας ακόμη είναι το τι θα γίνει με όσους χρειάζονται νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Ένα χρόνο μετά έχουμε φτάσει να λέμε ότι έχουμε επαρκή αριθμό από τεστ αλλά και πάλι απέχουμε από το να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς από τη διαχείριση του covid-19, όπως βέβαια γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα εμβόλια είναι κάτι σημαντικό ωστόσο ο χειρισμός που έγινε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού είναι πολύ μακριά από το να έχει σωστή ανταπόκριση.

Κλείνοντας, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η προστασία της Υγείας του πληθυσμού γίνεται από επαρκώς στελεχωμένα συστήματα υγείας, ανθρωποκεντρικά και όχι με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Φάνηκε η παγκόσμια ανεπάρκεια κάποιων συστημάτων Υγείας που τα θεωρούσαμε πρότυπα και επιχειρούσαμε να τα μιμηθούμε. Πρέπει να αναθεωρήσουμε και να καταλάβουμε ότι σημαντικό κομμάτι στην προστασία της Υγείας του πληθυσμού είναι η πρόληψη».

Σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για τη Δημόσια Υγεία», την οποία και εκπροσώπησε ο Στέλιος Μερμίγκης, αναφέρει:

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας είναι ημέρα αγώνα για όλους τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους, για όλο το λαό! Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας του SARS-COV2 και με το τρίτο κύμα να μαίνεται στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγεία;. Συνεχίζει χωρίς αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και σχέδιο περιορισμού της μετάδοσης. Επιρρίπτει τις δικές της ευθύνες στην «ατομική ευθύνη». Καταφεύγει στη στρατηγική των ατελέσφορων λοκντάουν – ακορντεόν με μεγάλο κόστος για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση. Χρησιμοποιεί την αστυνομική καταστολή ως κύριο μέτρο για την πανδημία. Αυξάνει τις δαπάνες για την αστυνομία στον προϋπολογισμό για το 2021, ενώ τις μειώνει για τη δημόσια Υγεία κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται απλόχερα.

Στις 7 Απρίλη, όπως και κάθε μέρα, οι ανάγκες όλου του λαού συναντώνται με τις διεκδικήσεις του υγειονομικού κινήματος

Για ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο που θα προλαμβάνει τη διασπορά του SARS-COV2, με μέτρα κατά της υπερσυγκέντρωσης στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και μεταφορών, στις δομές ηλικιωμένων, προσφύγων και μεταναστών, στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Με επιδημιολογική επιτήρηση, ιχνηλάτηση, στοχευμένη απομόνωση, ιατρική παρακολούθηση στην κοινότητα, ορθολογική χρήση μέτρων καραντίνας. Για έγκαιρη διάγνωση & αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 και στην ταχεία εφαρμογή των συνιστώμενων θεραπευτικών στρατηγικών με στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να νοσηλεύονται έγκαιρα οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρό Cοvid-19, με αύξηση των ΜΑΦ και ΜΕΘ. Για ισότιμη, δωρεάν διανομή των εμβολίων με σπάσιμο των πατεντών, διεθνή συνεργασία και εθνική παραγωγή, με ταχύτητα και προτεραιότητα στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, από ένα ενιαίο κέντρο εμβολιασμών, με ευθύνη της Πολιτείας.

7 Απρίλη, παγκόσμια ημέρα Υγείας διεκδικούμε έναν άλλο δρόμο, μία άλλη κοινωνική πολιτική για την Υγεία: Ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα έχει στον πυρήνα του τον άνθρωπο κι όχι τα επιχειρηματικά κέρδη. Με κέντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη, δικτυωμένη με τους χώρους εργασίας, σπουδών, μεταφορών και κοινωνικών δομών. Με ποιοτική δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Με εθνική, δημόσια παραγωγή φαρμάκου. Με ουσιαστική κοινωνική πρόνοια, προστασία των ατόμων με αναπηρία. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η μεγάλη αύξηση των δαπανών για την υγεία και η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.

Προτάσσουμε μία διαφορετική πολιτική για την Υγεία που θα σκύβει πάνω στις αιτίες που γεννούν τις πανδημίες, τις μαζικές ασθένειες, τις βαριές αναπηρίες. Για καλύτερες συνθήκες εργασίας και στέγης, για ποιοτική διατροφή, για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την καταστροφική δράση των πολυεθνικών.

7 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους υγειονομικούς της χώρας στις πύλες των νοσοκομείων, με όλο το λαό, με το διεθνές κίνημα, με κάθε φωνή στον κόσμο:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ»

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button