PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Π. Τσιχριτζής στα κλιμάκια της ΝΔ: «Στα δυτικά κάνουμε μπαλώματα» (video)

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης τύπου και τη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΔΕΕΠ Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη των κομματικών κλιμακίων στην περιοχή, ο πρόεδρος, Γιώργος Παρμάκης κάλεσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή για ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ο κ. Τσιχριτζής κατά τον χαιρετισμό του δεν μάσησε τα λόγια του και είπε πως υπάρχουν πολύ σημαντικά αναπτυξιακά θέματα που η Πολιτεία καλείται να τα διαχειριστεί και αντιμετωπίσει. Στάθηκε αρχικά στο θέμα με το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».


Για το ΠΟΠ ελιάς Καλαμών είπε ο κ. Τσιχριτζής:

«Αυτή τη στιγμή οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και οι μεταποιητές ελιάς βρίσκονται σε μία πολύ δύσκολη θέση μετά από μία απόφαση που πήρε το ΣτΕ για μία υπουργική απόφαση του τότε Υπουργού κ. Αποστόλου για την Ελιά Καλαμών. Η ελιά Καλαμών παράγεται ουσιαστικά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τη Λακωνία και στη Φθιώτιδα. Ελάχιστες ποσότητες παράγονται στη Μεσσηνία.

Η ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που οδήγησε τους εξαγωγείς να χρησιμοποιούν το Ελιά Καλαμών το οποίο οι Έλληνες το έκαναν γνωστό παγκοσμίως.

Το ΠΟΠ δεν είναι μόνο η περιοχή, είναι και η συνταγή. Αυτή την στιγμή απειλούνται 230 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές να μείνουνε στο 1 εκατομμύριο. Είναι εθνικοί οι λόγοι που πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».

Για το Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου:

«Αυτή τη στιγμή διεκδικεί ο δήμος Αγρινίου μία έκταση 240 στρεμμάτων για να γίνει επιχειρηματικό πάρκο για το οποίο αντιδρά η επιχείρηση του ελληνικού δημοσίου, η οποία έφτασε σε σημείο να λέει ότι θέλουμε και 70% αντιπαροχή».

Για ΝΑΒΙΠΕ Αστακού

«Στην Αιτωλοακαρνανία εκτός από τη ΝΑΒΙΠΕ δεν υπάρχει βιομηχανική περιοχή στο μεγαλύτερο νομό της χώρας, δεν υπάρχει βιοτεχνικό πάρκο, δεν υπάρχει επιχειρηματικό πάρκο. Η μόνη περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως ΒΙΠΕ είναι το κομμάτι της ΝΑΒΙΠΕ δηλαδή το Πλατυγιάλι Αστακού το οποίο ποτέ δεν είχε υλοποιηθεί. Υλοποιήθηκε μόνο το λιμάνι και όχι η ΒΙΠΕ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις ελεύθερες ζώνες εμπορίου Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού και είναι η μόνη βιομηχανική ελεύθερη ζώνη. Το λιμάνι είχε προικιστεί πολύ καλά και ίσως καθυστέρησε η Πολιτεία να το μετατρέψει από διαλυτήριο πλοίων σε λιμάνι διαμετακομιστικό.

Ο κ. Τσιχριτζής ανέφερε ακόμη ότι το 2007 το λιμάνι έσωσε την οικονομία της χώρας. Ήταν η περίοδος που το Πλατυγιάλι λειτούργησε και απέδειξε τις δυνατότητές του, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών

Για άξονα Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενησι-Λαμία

Ο άξονας Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία είναι ίσως πιο σημαντικός από τον Ε65 γιατί μην ξεχνάμε ότι οι πόλεις όλες τις Θεσσαλίας συνδέονται μεταξύ τους με αυτοκινητόδρομους διπλής χάραξης και ο Ε65 έρχεται να δώσει περισσότερες λύσεις. Δεν είμαστε ενάντια αλλά θέλουμε να συγκρίνουμε και διαπιστώνουμε επανειλημμένως ότι η Ελλάδα έχει μπατάρει ανατολικά και δυτικά κάνουμε μπαλώματα».

Παπαθανάσης: Πιστεύουμε στη λειτουργία του επιχειρηματικού πάρκου

Τον λόγο πήρε σε εκείνο το σημείο ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης.

«Θέλουμε να στηρίξουμε και να είμαστε αρωγοί και πιστεύουμε πολύ στην λειτουργία του επιχειρηματικού πάρκου», απάντησε ο Ν. Παπαθανάσης.

«Με τη λειτουργία και τη νομοθεσία, ο διαχειριστής που πλέον θα είναι ένας δεν υπάρχουν δύο εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης, μία εταιρεία θα μπορεί να αδειοδοτεί. Που σημαίνει μεγάλες ταχύτητες στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στο βιομηχανικό πάρκο. Επομένως είναι σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή.

Θα πιέσουμε ώστε να πετύχουμε τη ρύθμιση με την ΕΤΑΔ για να προχωρήσει αυτό το έργο. Αν ολοκληρωθεί η παραχώρηση τότε τα εργαλεία υπάρχουν για την γρήγορη αδειοδότηση του πάρκου γιατί πλέον τα επιχειρηματικά πάρκα και τυγχάνουν fast track διαδικασίες» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button