Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Ροή Ειδήσεων

Π. Κατσουλης: Απουσία του δήμου Μεσολογγίου από πρόγραμμα επεξεργασίας-καθαρισμού αστικών λυμάτων»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου και επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ. Παναγιώτης Κατσούλης, με ανακοίνωσή του το θέμα διαχείρισης αστικών λυμάτων στον δήμο.

Όπως αναφέρει, η  απουσία μελετών οδήγησε στη μη συμμετοχή του δήμου Μεσολογγίου σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με τίτλο: «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας».


«Ο δήμος Μεσολογγίου απουσίαζε και από αυτή την πρόσκληση έργων, κάτι που τείνει να γίνει ο κανόνας τα τελευταία χρόνια», τονίζει ακόμη ο κ. Κατσούλης.

Η δήλωση του υποψηφίου δημάρχου:

«Εν έτει 2023, δεν περιποιεί τιμή που η πλειοψηφία των κατοίκων που διαμένουν στις Κοινότητες του δήμου μας χρησιμοποιούν για τα λύματα τους βόθρους, η χρήση των οποίων ενέχει σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας για τους ίδιους, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Αν δε μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπήρχε η υπαρκτή αιτιολογία πως όλα τα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων του ΕΣΠΑ στη χώρα αφορούσαν οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων, σήμερα αυτή έχει εκλείψει.

Πριν από περίπου ένα χρόνο (16/3/2022), δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας».
Προχθές ανακοινώθηκε η έγκριση της χρηματοδότησης 51 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 408.499.600,33 €, τα οποία εντάσσονται στη «Δράση 2.0 – Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών» και αφορούν μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Στην περιοχή μας εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση κοινότητες των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου και Ξηρομέρου, οι οποίες θα αποκτήσουν μέχρι το τέλος του 2025 «σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων, είτε με νέα δίκτυα που θα συνδέονται σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), είτε με νέες ΕΕΛ και νέα δίκτυα».

Συνολικά 85 έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού σε δύο προηγούμενες υποκατηγορίες είχαν εγκριθεί προ τριμήνου 34 ακόμη έργα προϋπολογισμού 160.000.000 €, στα οποία είχε ενταχθεί ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας.

Ο δήμος Μεσολογγίου απουσίαζε και από αυτή την πρόσκληση έργων, κάτι που τείνει να γίνει ο κανόνας τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος απλός. Η απουσία μελετών. Κατατέθηκε μόνο μια πρόταση στηριγμένη σε μια προ 15ετίας μελέτη που αφορούσε την Τοπική Κοινότητα του Ευηνοχωρίου και η οποία προς το παρόν δεν εμφανίζεται στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση εγκρίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ήταν δε επιτακτική ανάγκη για το δήμο μας η κατάθεση προτάσεων σε αυτή την πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης, για ένα πρόσθετο λόγο. Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Νεοχωρίου υπολειτουργεί λόγω μικρού φορτίου λυμάτων, αφού οι Κοινότητες των Οινιάδων και του Αιτωλικού δεν έχουν αποχετευτικά δίκτυα και το έργο της Κατοχής που δημοπρατήθηκε το 2014 δεν έχει ακόμη συνδεθεί.

Δυστυχώς σ’ ένα κομβικό ζήτημα που αφορά την ποιότητα ζωής στα χωριά μας, μετράμε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία εξαιτίας της τραγικής ανικανότητας της τωρινής δημοτικής αρχής.

Για εμάς στην επόμενη μέρα του δήμου, οι μελέτες των αποχετευτικών δικτύων των χωριών μας αποτελούν ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας!».

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button