Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Π. Καστανάς- «Δυτικά eπιχειρείν»: Οι δεσμεύσεις και οι στόχοι της Nestle για την αειφόρο ανάπτυξη

Ο Πασχάλης Καστανάς, επικεφαλής του τομέα βιώσιμων συσκευασιών της Nestle , από το βήμα του συνεδρίου «Δυτικά eπιχειρείν 2021» χαρακτήρισε τη βιομηχανία τροφίμων από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και τόνισε ότι αποτελεί μία από τις πιο βαριές βιομηχανίες της.  

«Είναι εξαιρετικός και καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα. Η δέσμευση της Nestle, εφαρμόζοντας την συμφωνία του Παρισιού για μείωση εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 1,5 βαθμό, επιταχύνουμε τη δράση μας για να πετύχουμε μέχρι το 2050 μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών σε όλη την εφοδιαστική μας αλυσίδα», ανέφερε.


«Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω του ανασχεδιασμού των συσκευασιών των προϊόντων, προστατεύοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και αναπτύσσοντας δράσεις που δημιουργούν αέναο κύκλο νερού και για το κλίμα υιοθετώντας διαδικασίες παραγωγής που ισοσταθμίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», προσέθεσε.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «δέσμευση της Nestle είναι ότι καμία συσκευασία της, συμπεριλαμβανομένων και των πλαστικών, δεν θα καταλήξει σε χώρο υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα  στο περιβάλλον ή την ύπαιθρο».  

Για το λόγο αυτό μειώνονται τόσο ο αριθμός των συσκευασιών, το βάρος και το είδος τους είτε αντικαθίστανται με ανακυκλωμένο πλαστικό ή επιλέγονται μέθοδοι όπως επαναχρησιμοποίηση και επαναγέμισή τους, ή ο επανασχεδιασμός τους και η ανακύκλωση.

Προωθείται παράλληλα και αλλαγή της συμπεριφοράς της εταιρείας, των εργαζόμενών της αλλά και δράσεις για αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών.

-Μέχρι το 2025 το 100% των συσκευασιών θα είναι ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιήσιμες.

-Θα μειωθεί παράλληλα η χρήση του πρωτογενούς πλαστικού κατά 1/3 και θα αναπτυχθούν νέα υλικά για αυτές, τα οποία θα επιτρέψουν την ανακύκλωση.

-Σχεδιάζονται ακόμη συστήματα που θα επιτρέψουν την πώληση μη συσκευασμένων προϊόντων.

-Αυτή τη στιγμή το 92% των συσκευασιών της εταιρείας είναι έτοιμο για ανακύκλωση.

Ο κ. Καστανάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στο εργοστάσιο της Κορπή στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα σημαντικότερα της Nestle Ελλάς». Σε αυτό εργάζονται 52 άτομα μόνιμο προσωπικό και 20 εποχιακοί και έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 28 εκ. ευρώ. Υπάρχει συνεχής βελτίωση της παραγωγής και έχει ήδη μειωθεί η ποσότητα βοηθητικού νερού κατά 62% καθώς και 3.900 τόνοι πλαστικού που χρησιμοποιούνταν για τα μπουκάλια.

Παράλληλα μειώθηκαν οι εκπομπές κατά 7.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Είναι το πρώτο πιστοποιημένο στην Ελλάδα εργοστάσιο με AWS (Alliance for Water Stewardship), γεγονός για το οποίο και ευχαρίστησε τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας.

Το εργοστάσιο και τα προϊόντα που παράγει έχουν 50% ανακυκλωμένο πλαστικό στα μπουκάλια και τα νέα προϊόντα της εταιρείας παράγονται με αυτές τις προδιαγραφές.

Όπως ανέφερε μέχρι το 2050 στόχος της Nestle να φθάσει σε ισοδύναμες μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον. Όλες οι εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα λειτουργούν με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και δεν χρησιμοποιούν πλαστικά μίας χρήσης. Ακόμη, έχουν εξαλειφθεί τα απορρίμματα που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικούς ταφής και τα πλεονάζοντα τρόφιμα καταλήγουν για κατανάλωση ή κομποστοποίηση.

Αναφέρθηκε στις κινήσεις και συνεργασίες της Nestle για την απορρύπανση και προστασία της θάλασσας καθώς και στις δράσεις για την αποφυγή ρύπανσης του υδάτινου οικοσυστήματος από πλαστικό.

Τέλος έκανε αναφορά στα  φυτικά προϊόντα βιώσιμης διατροφής, τα οποία για την παραγωγή τους δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και έχουν μηδενικό αποτύπωμα κατά τη διάρκεια της εφοδιαστικής τους ύπαρξης.

Δείτε την ομιλία του κ. Καστανά στο 6:05:00: 

Η σχετική παρουσίαση:

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button