ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Όταν η αγροτική αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας αξιολογείται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)

Γράφει ο Μιχάηλ Γουδας*

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου κοινοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη οι συστάσεις της Κομισιόν για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ με έμφαση στην εναρμόνιση των πολιτικών γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις στρατηγικές από το «αγρόκτημα στο πιάτο» και τη «βιοποικιλότητα».

Επιπρόσθετα, στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου προτάθηκε η υιοθέτηση ενός συστήματος εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων που θα περιλαμβάνει το χαρακτηρισμό τους σε σχέση με τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά, πρόταση με την οποία διαφώνησε ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας επισημαίνοντας τον κίνδυνο διαστρέβλωσης της πραγματικής διατροφικής αξίας ενός τροφίμου, ζητώντας να εξαιρεθούν από την επισήμανση τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ).

Με αφορμή τη συγκεκριμένη είδηση και με βάση το γεγονός ότι η πολιτική για την ποιότητα αποτελεί, θεμελιώδες συστατικό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η έμφαση που δίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην θεσμοθέτηση ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική για την οργάνωση της τοπικής αγροτικής παραγωγής προς την ανταγωνιστικότητα.

Σήμερα, τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι καταχωρημένα στη βάση DOOR ως ΠΟΠ/ΠΓΕ είναι: το ελαιόλαδο Ολυμπία (ΠΓΕ), η Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα (ΠΟΠ), η Σταφίδα Ηλείας (ΠΓΕ), η Φέτα (ΠΟΠ), η Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας (ΠΟΠ) το αυγοτάραχο Μεσολογγίου (ΠΟΠ), καθώς και μια σειρά από οίνους ποιότητας στην Αχαΐα και την Ηλεία.

Με δεδομένο ότι η περιοχή μας διαθέτει εδαφοκλιματολογικές συνθήκες τέτοιες που καθιστούν τα προϊόντα μας μοναδικά, οι παραπάνω καταχωρήσεις αξιολογούνται πραγματικά πάρα πολύ περιορισμένες σε σχέση με τον αγροδιατροφικό μας πλούτο.

Διαπιστώνοντας το συγκεκριμένο έλλειμμα και αναγνωρίζοντας ότι η παραγωγή ποιοτικά διαφοροποιημένων αγροτικών προϊόντων αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί διαδικασίες καταχώρησης νέων αγροτικών προϊόντων στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) και Ορεινών Περιοχών της Ε.Ε.

Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε εκτενής συζήτηση για την προετοιμασία φακέλων για ένα σύνολο προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που διακρίνονται σε: (α) προϊόντα που θα διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στα μητρώα ποιότητας και για όσα αξιολογηθούν θετικά θα υποβληθούν σχετικοί φάκελοι τα οποία είναι: Ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, Παστή λίγδα Μεσολογγίου, Γραβιέρα Αμφιλοχίας, Μαλαγουζιά Αιτωλ/νιας, Κατσικάκι Ερυμάνθου, Αρνάκι Ξηρομέρου, Παστό χοιρινό Ηλείας, Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας, Τυρί τσαλαφούτι Αιτωλ/νιας, Ελιά ποικιλίας Καλαμών (ως ΠΓΕ) και

(β) προϊόντα για υποβολή φακέλου προς πιστοποίηση, τα οποία είναι: Πατάτα Αχαΐας, Πατάτα Ηλείας, Φράουλα Ηλείας, Καρπούζι Ηλείας, Χονδροελιά Αγρινίου, Ελαιόλαδο Αχαΐας, Ελαιόλαδο Ηλείας, Ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας και μέλι

Τα παραπάνω έχουν ήδη προταθεί ως ολοκληρωμένη πρόταση έργου για ένταξη σε χρηματοδότηση, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας της Δυτικής Ελλάδας.

Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις (για τις οποίες συνολικά θα αναφερθώ άμεσα) σε ζητήματα περιφερειακής αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης της πανδημίας, αλλά και της οικονομικής κρίσης γενικότερα, που μαστίζουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, προσφέροντας τη δυνατότητα μιας σημαντικής οικονομικής ευκαιρίας στην αγροτική επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη.

Όλα απ την αρχή!

*Εντεταλμένος Σύμβουλος- Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button