Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ο «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» θα συμμετάσχει στις Θρησκευτικές – Ιστορικές εκδηλώσεις την Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου 2021, στο Μεσολόγγι, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος


«Νέοι, πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ…», «Εγώ ήμουν και θα είμαι πάντοτε Θεόφιλος. Γιατί, σαν τον Θεό κανείς δεν αγαπά την Ελλάδα»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σε λιγότερο από τρία χρόνια, 2021,  ολόκληρος ο Ελληνισμός θα κληθεί να εορτάσει τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το μεγάλο και σημαντικό αυτό γεγονός, της απελευθέρωσης της Πατρίδας μας από τον Τουρκικό ζυγό,  που κράτησε σκλάβο τον Έλληνα, τετρακόσια ολόκληρα χρόνια, γράφτηκε με αίμα και σε χιλιάδες σελίδες της ιστορίας μας, πάνω στα κακοτράχαλα βουνά, από τους Οπλαρχηγούς και ιστορικούς όπως: τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη, τον Μιαούλη, τον Κανάρη, τον Κοραή, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Ανδρούτσο, τον Τρικούπη, τον Καποδίστρια και άλλων πολλών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Συνεδρία της 8ης Ιουνίου 2018, αποφάσισε να κοινοποιήσει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος το πρόγραμμα των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων, οι οποίες θα λάβουν χώρα κατά το έτος 2021.

Με την έναρξη των εορτασμών την 1η Ιανουαρίου 2021 θα διαβαστεί η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλους τους Ιερούς Ναούς. Στις 3 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου θα τελέσουν Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο και μνημόσυνο εις μνήμην του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια και των μελών της Α’ εν Επιδαύρω Εθνικής Συνελεύσεως και ανάγνωση της Διακηρύξεως της Ανεξαρτησίας υπό της Α’ Εθνικής Συνελεύσεως της Επιδαύρου, 1 Ιανουαρίου 1822. Θα ακολουθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλη τη Χώρα εκδηλώσεις, Συνέδρια, Ημερίδες, Διαγωνισμοί και άλλες δραστηριότητες.

Την Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου 2021, στο Μεσολόγγι θα πραγματοποιηθεί Συνοδική Εκδήλωση με πανηγυρικό εορτασμό στη Μνήμη των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» μετά από απόφαση του Δ.Σ. θα συμμετάσχει στις Θρησκευτικές – Ιστορικές αυτές Εκδηλώσεις και για το σκοπό αυτό έστειλε σχετικό έγγραφο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ με κοινοποίηση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεών του για το χρόνο εκείνο και οποίο το παραθέτουμε στη συνέχεια.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ   ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ             Αιτωλικό 1 Οκτωβρίου  2018

«ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»                     Προς: Τον Σεβασμιώτατο

Πληροφορίες: Πρόεδρος                                 Μητροπολίτη Αιτωλίας &

Χρήστος Γερ. Σιάσος                                         Ακαρνανίας  κκ ΚΟΣΜΑΝ

Σταυροπούλου 1, τ.κ. 30200                                      Μεσολόγγι

mail: siasoschristos@gmail.com               Κοιν. Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας

Κιν. 6972706793                                      της Ελλάδος, Γενναδίου 14 – Αθήνα.     

ΘΕΜΑ:  Προγραμματισμός Θρησκευτικών – Ιστορικών Εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας, για τα διακόσια χρόνια (200)  από την Ελληνική Επανάσταση, 1821 – 2021.

Σεβασμιώτατε  Πάτερ και Δέσποτα,

 Με την παρούσα επιστολή μας και έχοντας υπόψη τον προγραμματισμό που έλαβε χώρα στη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 Ιουνίου 2018 όλων των εκδηλώσεων του έτους 2021 για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύνδεσμός μας προγραμματίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Την Άνοιξη του έτους 2020 στο πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Της Πίστης και της Λευτεριάς» που θα γίνει στο Μεσολόγγι θα συμμετάσχουμε με μια Συναυλία Παραδοσιακής Βυζαντινής Μουσικής, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου.

Το έτος 2021 και με σκεπτικό να προβάλλουμε τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό Εθνικό ρόλο στην απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τον Τουρκικό ζυγό θα συμμετάσχουμε στον ιστορικό αυτόν εορτασμό με τις παρακάτω εκδηλώσεις.

Στο Μεσολόγγι, στις 3 Φεβρουαρίου εορτή του Αγίου Συμεών, στη μνήμη των Εξοδιτών.

Στο Αιτωλικό και στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσας, την 3η Κυριακή του Ιουνίου, στη μνήμη του Γιάννη Γούναρη.

Στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου, Ρέθα, Μακρυνόρους, την 19η Ιουνίου, στη μνήμη των Καπεταναίων του Βάλτου.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινιώτισσας, την 23η Αυγούστου, στη μνήμη των αγωνιστών στην περιοχή της Παραχελωίτιδος.

Στο Αγρίνιο και στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιάς, Εισοδίων της Θεοτόκου, Τριχωνίδας, την 21 Νοεμβρίου.

Τέλος θα συμμετάσχουμε στην Μεγάλη Τελετή Λήξης του προγράμματος που θα γίνει στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του έτους 2021.

Αναλυτικά προγράμματα θα ανακοινωθούν τον χρόνο εκείνο.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις, θα θέλαμε μαζί με τις Ευλογίες Σας και τη δική Σας συμμετοχή, να διατρανώσουμε, για άλλη μια φορά, τους αγώνες της εποχής εκείνης και να θυμηθούμε όλους εκείνους  τους Ήρωες, Κληρικούς και λαϊκούς, που πολέμησαν «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

Σεβασμιώτατε,

Ως Έλληνες πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη  έχουμε και ιστορία και ιστορική συνείδηση γι’ αυτό θα πρέπει να ζούμε πάντα με πνευματική αφύπνιση. Οι «κίνδυνοι» στις ημέρες μας ελλοχεύουν από παντού, Δύση και Ανατολή, γι’ αυτό ας γιορτάσουμε λαμπρά, το χρόνο εκείνο, όπως αξίζει στα εκατομμύρια των Ελλήνων μαρτύρων και των Αγίων μας που θυσιάστηκαν  για τη δική μας την Ελευθερία.

Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό σε ευλογημένους θεσμούς του Έθνους μας για να έχει πρόοδο και προκοπή αυτός ο τόπος και ας μην επιτρέψουμε άλλο την υποβάθμιση της Εκκλησίας μας και της οικογένειας, δύο γερούς  πυλώνες, που στήριξαν και θα εξακολουθούν να στηρίζουν του Γένος μας.

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις να τελούν υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σίγουροι ότι θα Ευλογήσετε και θα ανταποκριθείτε στις παραπάνω εκδηλώσεις μας, Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με Σεβασμό και Αγάπη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΕΡ. ΣΙΑΣΟΣ

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
π. ΑΝΔΡΕΑΣ   ΜΠΟΤΑΣ
Καθηγητής

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ – ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
Θεολόγος – Καθηγήτρια

Τα Μέλη
ΠΑΛΗΚΥΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – ΙΑΤΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button