Οργή και απογοήτευση για τις ποινές χάδι στη δίκη για το Μάτι
Πώς εξηγείται η απόφαση των δικαστών, οι ποινικοί κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ
Οταν οι δικαστικές αποφάσεις δεν ικανοποιούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα τότε είναι βέβαιο πως κάτι έχει πάει στραβά.
Η αγανάκτηση και η οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι δεν ήταν αδικαιολόγητη, όπως και τα ερωτήματα που προκάλεσε στους πολίτες το άκουσμα της απόφασης για την καταδίκη των έξι από τους 21 κατηγορουμένους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, οι οποίοι θα τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης 5 ετών, μετατρέψιμη σε χρηματική με 10 ευρώ την ημέρα. Τόσο κοστίζουν 104 ανθρώπινες ζωές; Είναι το ερώτημα που ήχησε δυνατά χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου, με τους συγγενείς των θυμάτων να μην μπορούν να πιστέψουν στα αυτιά τους.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία για επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης, ώστε να μην καθυστερήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό με στόχο το Εφετείο να έχει προσδιοριστεί μέχρι τον Ιούνιο, γιατί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων είναι ορατός, καθώς πρόκειται για πλημμελήματα.
Ήδη, έχουν περάσει έξι χρόνια από εκείνη την ημέρα του Ιουλίου που όλα άλλαξαν στο Μάτι, με τη Δικαιοσύνη να καταφέρνει μόλις χθες να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο της, με τους συγγενείς των θυμάτων να μην σταταματούν εδώ, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι θα ζητήσουν να ασκηθεί έφεση τόσο κατά το σκέλος των απαλλαγών, όσο και για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν. Δυνατότητα άσκησης έφεσης όμως έχει και ο εισαγγελέας Εφετών, εάν κρίθει ότι υπήρξαν πλημμέλειες στη δικαστική απόφαση. Προϋπόθεση να έχει στα χέρια του το σκεπτικό της απόφασης και 10 ημέρες για να τη μελετήσει, καθως “τρέχει” προθεσμία στο πρόσωπό του, που εάν παρέλθει δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει.
Οι διαφωνίες
Η δικογραφία για την τραγωδία στο Μάτι είχε συναντήσει στον δρόμο της κύριας ανάκρισης την έντονη διαφωνία του δικαστικού λειτουργού που τη χειρίστηκε, καθώς λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε ζητήσει 3 φορές την μετατροπή της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα και ειδικότερα του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο. Μάλιστα, ο δικαστικός λειτουργός είχε πραγματοποιήσει έφοδο στην Πυροσβεστική, προκειμένου να πάρει στα χέρια του τα ηχητικά αρχεία όλων των συνομιλιών όσων ήταν στο πεδίο, κρίνοντας ότι υπάρχουν εκείνες οι ενδείξεις που στοιχειοθετούν την μετατροπή της κατηγορίας. Ωστόσο, οι 3 εισαγγελείς που είχαν διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα, είχαν τη γνώμη ότι το αδίκημα δεν μπορει να “σταθεί” και πως μία τέτοια κατηγορία θα κατέπεφτε στο ακροατήριο.
Άλλωστε, όπως κρίθηκε στο σκεπτικό της απάντησης στο αίτημα του ανακριτή οι Πυροσβέστες έκαναν τα αδύνατα δυνατά να βοηθήσουν τους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί, γεγονός που προέκυπτε και από τις καταθέσεις των επιζόντων μαρτύρων.
Τα χέρια δεμένα
Ετσι, η δικογραφία για την πολύνεκρη τραγωδία οδηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο με πλημμελήματα, αυτά της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια, αδικήματα όμως που τιμωρούνταν με βάση τον τότε ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με ποινή φυλάκισης και όχι κάθειρξης, γεγονός που “έδεσε” τα χέρια των δικαστών από το να οδηγήσουν κάποιον καταδικασθέντα στη φυλακή. Όπως είπε μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο πρόσωπο των κατηγορουμένων ίσχυσε ο ευμενέστερος ποινικός κώδικας που είχε αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.
Ο Γ. Φλωρίδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, υπενθύμισε τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που έφερε και ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, μεταξύ των οποίων και τη διάταξη που προβλέπει ότι όταν υπαρχει παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από την πολιτεία για ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από αμέλεια, για παράδειγμα από χόρτα που καίει κάποιος, η ποινή που προβλέπεται είναι από 10 έως 20 χρόνια.