Γεγονότα

Ορεινή Αιτωλ/νία: Οι λύκοι εξολοθρεύουν, το Υπουργείο δεν απαντά (ηχητικό)

epi-lykoiΑναπάντητο εξακολουθεί να παραμένει το υπόμνημα εκατοντάδων κτηνοτρόφων ορεινών περιοχών της Τριχωνίδας, Θέρμου και Ναυπακτίας που διαμαρτύρονται και ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν στα κοπάδια τους, από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις λύκων.

Η κατάσταση έχει καταστεί αφόρητη τα τελευταία χρόνια, είπε το πρωί στον ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 και στον Παναγιώτη Τσακανίκα, ένας εκ των κτηνοτρόφων που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις και συνέταξαν το υπόμνημα, κ. Τσούνης:

Αναλυτικά το υπόμνημα:
“Ολόκληρη η Ορεινή Τριχωνίδα που αποτελείται από χωριά του δήμου Θέρμου Αιτωλ/νιας, καθώς επίσης και χωριά ορεινής Ναυπακτίας αλλά και τμήματος του Παναιτωλικού και της ορεινής περιοχής του δήμου Αγρινίου, είναι γνωστό ότι αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία . το μόνο έσοδο που υπάρχει είναι από την ζωική παραγωγή, αφού έχουμε τα κοπάδια μας ( πρόβατα, γίδες, αγελάδες, γουρούνια) τα οποία κινούνται στην ορεινή αυτή περιοχή για βοσκή. Παρατηρούνται φαινόμενα εξολόθρευσης των κοπαδιών μας από αγέλες λύκων οι οποίες εμφανίστηκαν στην περιοχή την τελευταία δεκαετία. Το ζήτημα αυτό της καταστροφής του ζωικού μας κεφαλαίου από τις επιθέσεις των λύκων έχει φέρει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Η ορεινή Τριχωνίδα , η Ναυπακτία έχουν πλέον αφεθεί στην τύχη του και ως κτηνοτρόφοι αναζητούμε λύση στο πρόβλημά μας.
Κύριε υπουργέ
Το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει με ρητή απαγόρευση σε οικολογικές οργανώσεις να αφήνουν ελεύθερους λύκους , όπως διαδίδεται στην περιοχή μας. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων σε περίπτωση που κοπάδια καταστρέφονται από λύκους ή μεμονωμένα ζώα πεθαίνουν από τις επιθέσεις ή μένουν ανάπηρα .
Τέλος, να μας καλέσετε σε επείγουσα σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο Υπουργείο γεωργίας για τη αντιμετώπιση του θέματος αλλιώς να μεταβείτε Εσείς ή κλιμάκιο παραγόντων κατ’ εντολήν σας ώστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό ζήτημα .
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.”
(Ακολουθούν υπογραφές άνω των 900 κτηνοτρόφων.)

Το υπόμνημα των κτηνοτρόφων ορεινής Τριχωνίδας, Ναυπακτίας, όρους Παναιτωλικού των 900 κτηνοτρόφων, που υπογράφουν το σχετικό κείμενο, για το πρόβλημα των επιθέσεων λύκων στα κοπάδια, στάλθηκε στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου και στους βουλευτές του νομού. Με το θέμα ασχολήθηκαν βουλευτές της αντιπολίτευσης της Αιτωλ/νίας (Ν. Μωραϊτης και Δημ. Κωνσταντόπουλος) με αναφορές-ερωτήσεις στη βουλή.
“Ομως, δεν έχουμε λάβει όμως καμία απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό και κυβερνητικούς βουλευτές του νομού μας. Γι αυτό επαναφέρουμε το καυτό αυτό θέμα στην επικαιρότητα και ζητάμε κυβερνητική λύση του προβλήματος. Αν δεν λάβουμε απάντηση το επόμενο διάστημα, σε κοινό συντονισμό θα εξετάσουμε νέες μορφές παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος.”, επισημαίνεται στην σημερινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των κτηνοτρόφων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button