PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Οπου ακούς mega project, κράτα και μικρό καλάθι…

Δυο ημέρες ακόμη έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το έργο της «μετατροπής του Λιμένα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου σε Τουριστικό Λιμένα για Mega Yachts – Ανάπτυξη Εμπορικών Χρήσεων και Παροχή Υπηρεσιών Τουρισμού και Αναψυχής Υψηλών Προδιαγραφών» της εταιρείας ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

Η είδηση της ανάρτησης στην πλατφόρμα Enterprise Greece και στα έργα προς διαβούλευση της σχετικής πρότασης, έγινε αποδεκτή με πανηγυρικές εκδηλώσεις από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και πολιτικούς. Ειδικότερα ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης έκανε λόγο για «μεγάλη μέρα» για το Ξηρόμερο και τη Δυτική Ελλάδα, προεξοφλώντας την εξέλιξη και ευτυχή  κατάληξη της επένδυσης. Μήπως όμως βιάζεται; Κάποιοι θεωρούν πως οι πανηγυρικοί τόνοι σχετίζονται και με την προεκλογική περίοδο και στην διαμόρφωση ενός αφηγήματος…


Πρόκειται για μια διαβούλευση που στην πλατφόρμα όπου έχει αναρτηθεί τουλάχιστον ως «Επιτελική Σύνοψη Επένδυσης», είναι μάλλον αδύνατο να κάνει κάποιος το οποιοδήποτε σχόλιο ώστε να συμμετάσχει σε αυτή. Αυτό γιατί η σύνοψη είναι όλη κι όλη μια σελίδα που περιγράφονται γενικά οι προθέσεις της εταιρείας ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ, στην οποία την πλειοψηφία έχει η Τράπεζα Alpha.

Είναι αξιοσημείωτο ακόμη πως η αίτηση της ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ κατατέθηκε στην Enterprise Greeece στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, λαμβάνει δημοσιότητα όμως τώρα, αρκετούς μήνες μετά και τρεις μόνο ημέρες πριν τη λήξη της διαβούλευσης.

Η Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Η όλη κατάσταση είναι αρκούντως «θολή» μιας και δεν έχει αποσαφηνιστεί τουλάχιστον επίσημα το τι έγινε με το περιβόητο «deal» ανάμεσα στις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς (που κατέχουν το πακέτο της Αστακός Τέρμιναλ) και σε κονσόρτσιουμ εταιρειών και προσώπων που φέρεται να αποτελούνταν από στελέχη- μετόχους της Archirodon, την A1 Yacht Trade (επαγγελματικές υπηρεσίες υποστήριξης γιοτ) και ενός επενδυτικού fund από τον αραβικό κόλπο (Abu Dhabi ή Dubai).

Επιμελητηριακές πηγές της Αιτωλοακαρνανίας να σημειωθεί πως είναι «κουμπωμένες» με την όλη υπόθεση, από την πρώτη σχεδόν στιγμή. Υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες μπορεί να υλοποιηθούν, μιας και η πληροφόρηση είναι συγκεχυμένη. Για παράδειγμα λέγεται, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί, πως από πέρυσι οι Άραβες έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε επένδυση στο Πλατυγιάλι. Και πως τώρα η υπόθεση επανέρχεται  και επιδιώκεται η ένταξη της πρότασης αυτής στις στρατηγικές επενδύσεις, ώστε μέσω των οφελών που θα προκύψουν, να «αναζωπυρωθεί» το αραβικό ενδιαφέρον και να προκύψουν ίσως νέες διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή του στο project

Να θυμίσουμε τέλος, πως στις αρχές του 2022, όπως είχε γίνει τότε γνωστό από την ΕΤΑΔ Α.Ε., ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτου συνολικής έκτασης 108 στρεμμάτων στην εταιρεία «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε».
Το ακίνητο (πρώην δημόσιο κτήμα) είναι όμορο της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ).

Η διαβούλευση ΕΔΩ

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button