Ροή Ειδήσεων

Όπισθεν ολοταχώς για τα "μπλοκάκια"

epi-mplokakiΠίσω στο θέμα με τα “μπλοκάκια” κάνει η κυβέρνηση, καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περιπλέκουν περισσότερο την εφαρμογή του, καθιστώντας στην πράξη αδύνατη την καταβολή εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Σύμφωνα την “Καθημερινή”, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου με στόχο “την επίσπευση” διαδικασιών για την εφαρμογή της  ασφαλιστικής μεταρρύθμισης”, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και ακόμα δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ. Με τους επικεφαλής των δανειστών στο “Χίλτον” και τη διαπραγμάτευση για νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό από το 2019 ή έστω το 2020, να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, το υπ. Εργασίας επέλεξε να μην καταθέσει το σχέδιο νόμου με το οποίο στην πράξη “ξηλώνεται” η προηγούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση πριν καλά-καλά εφαρμοστεί.

Την πιθανότητα αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο είχε αφήσει ανοιχτή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που για παράλληλη απασχόληση αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν έως δύο εργοδότες, θα καταβάλουν το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταβάλουν οι εργοδότες.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close