ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Στον “αέρα” η μελέτη για την Τριχωνίδα

Το γεγονός ότι η μελέτη για την παραλίμνια περιοχή, όπου σχεδιάζονται παρεμβάσεις, μπορεί να μην είναι συμβατή με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) και το Σχέδιο Διαχείρισης που θα προκύψουν από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη την οποία εκπονεί το ΥΠΕΝ για όλες τις περιοχές Natura-2000, επισημαίνει με ανακοίνωση της η Οικολογική Δυτική Ελλάδα.

Επισημαίνεται συγκεκριμένα:


“Η υποψήφια Δήμαρχος Αγρινίου κα Χριστίνα Σταρακά σε πρόσφατη επίσκεψή της στις Κοινότητες Καινούργιου και Παναιτωλίου και στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας μεταξύ άλλων είπε επί λέξει: «…Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα βασιστεί πάνω στη μελέτη που εκπονείται για την Ανάπλαση της Παραλίμνιας Ζώνης & τον Σχεδιασμό Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας από τη θέση «Αμπάρια» έως την κάτω Μυρτιά, είναι το τμήμα όπου έχει γίνει ο καθορισμός της όχθιας και της παρόχθιας ζώνης από την Κτηματική Υπηρεσία, και περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων ήπιας μορφής. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι έχουμε ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να είναι άμεσα υλοποιήσιμα τα έργα που θα προκύψουν από τη μελέτη αυτή….»

Η κα Σταρακά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε ότι η μελέτη για την δημιουργία Παρατριχώνιου δρόμου (Αμπάρια μέχρι παραλία Φωτμούς) θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και προβλέπεται άμεσα η υλοποίηση και δημιουργία του υπό σχεδίαση δρόμου χαμηλής όχλησης, πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου.

Όμως η προαναφερόμενη μελέτη που επικαλείται η κα Σταρακά είναι εκτός τόπου και χρόνου και η εξαγγελία αυτή γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους με αποτέλεσμα την παραπλάνηση των πολιτών, διότι όπως προκύπτει και από το από 13/04/2018 και με αρ. πρωτ. 10040 έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων προς το γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας η προαναφερόμενη μελέτη ενδέχεται να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και να μην είναι συμβατή με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) και το Σχέδιο Διαχείρισης που θα προκύψουν από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) την οποία εκπονεί το ΥΠΕΝ για όλες τις περιοχές Natura-2000. Η ΕΠΜ αυτή, με βάση όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία για την βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές, και ακολουθώντας ειδικές θεσμοθετημένες προδιαγραφές, θα καθορίσει επιμέρους ζώνες προστασίας και επιτρεπόμενες χρήσεις που θα θεσμοθετηθούν (με Π.Δ.). Ο χαρακτηρισμός κάθε μιας από αυτές τις Ζώνες θα είναι καθοριστικός για τα έργα που θα σχεδιαστούν εντός αυτών.

Συνεπώς η κ. Σταρακά θα έπρεπε να αναμείνει την εκπόνηση της ανωτέρω ΕΠΜ από το ΥΠΕΝ και με βάση αυτή να οδηγηθεί και να σχεδιάσει τα επιτρεπόμενα έργα εντός των Ζωνών που θα προκύψουν.

Φαίνεται καθαρά ότι η κα Σταρακά, ενώ ελάχιστα ασχολήθηκε πέντε ολόκληρα χρόνια ως Αντιπεριφερειάρχης για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας, έρχεται τώρα, προεκλογικά, τελευταία στιγμή υποσχόμενη υλοποίηση μιας μελέτης η οποία όμως μπορεί να κριθεί εντελώς ασύμβατη με το υπό έκδοση Π.Δ. που θα αφορά στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου – Ακαρνανικών, στο οποίο εντάσσεται και η Τριχωνίδα. Η κα. Σταρακά «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», προβαίνει σε αβάσιμες τοποθετήσεις και πετάει από το παράθυρο 300.000 ευρώ που θα στοιχίσει αυτή η μελέτη!!”.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button