Γεγονότα

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 5,2 ρίχτερ στην Κεφαλονιά

geg-seismografosΟ καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού  Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης όπως αναφέρει στην προσωπική του σελίδα στο facebook : “«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε αρκετή μετασεισμική δράση. Η ευρύτερη περιοχή είναι διεγερμένη. Πρέπει να κάνει μερικούς 4-4.5 για να πούμε ότι είναι φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία. Ας έχουμε το νου μας λοιπόν και ας απομακρύνουμε τα βαριά αντικείμενα από τα πάνω ράφια.» Και προσθέτει:

«Ο χθεσινός σεισμός οφείλεται στην διέγερση του Νότιου τμήματος του σεισμογόνου χώρου που μας έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. Στη περιοχή αυτή δεν έχουμε πολύ μεγάλα ρήγματα. Το άλλο παρήγορο είναι ότι η μετασεισμική ακολουθία “πάει” προς τη θάλασσα. Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι  είναι μάλλον υποτονική πρέπει να έχουμε περισσότερους και μεγαλύτερους μετασεισμούς πχ 4-4.6. Είναι σίγουρο ότι η Κεφαλονιά έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Εγκέλαδο αλλά ευτυχώς ο καλός οικοδομικός ιστός του νησιού και η ψυχραιμία των Κεφαλλονιτών ελαχιστοποιούν τον σεισμικό κίνδυνο».

O Ευθύμιος Λέκκας

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογία κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο inkefalonia.gr εμφανίζεται καθησυχαστικός.

“Η δόνηση αυτή εκδηλώθηκε στον ίδιο επικεντρικό χώρο που έδωσε και την δόνηση της Παρασκευής, των 4,8 βαθμών. Είναι μία δραστηριότητα που εντάσσεται στο νότιο κλάδο του ρήγματος που έδωσε τον μεγάλο σεισμό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η δόνηση είναι πολύ θετικό που έγινε στον θαλάσσιο χώρο και εκτός κατοικημένων περιοχών. Θεωρούμε ότι ενεργοποιήθηκε ο νότιος κλάδος του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς γιατί περιλαμβάνει μικρά ρήγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.

Βεβαίως και η πολιτική προστασία και οι φορείς της Κεφαλονιάς και ο ΟΑΣΠ, παρακολουθούν το φαινόμενο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μην υπάρχει φόβος και να υπάρχει νηφαλιότητα στις επόμενες ώρες.

Θεωρώ ότι το φαινόμενο θα σταματήσει εδώ και δεν θα δώσει κάτι μεγαλύτερο”.

 

thebest.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close