Γεγονότα

Oι αλλαγές στην ΔΕΗ και τα φράγματα του Αχελώου

koi-ydroilektrikos-kastrakiΤο τρίτο ενεργειακό πακέτο και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στα καλοκαιρινά σχέδια της κυβέρνησης. Τι θα γίνει με τα Φράγματα του Αχελώου; Αναλυτικά το σενάριο της «μικρής» και της «μεγάλης ΔΕΗ» και οι συνέπειές του στην Αιτωλοακαρνανία. Όλα ανοιχτά, απ’ την απάντηση Παπαγεωργίου… σε ερώτηση για τα Κρεμαστά

Η σχετική συζήτηση μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, όπως και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η κυβέρνηση πάντως και το ΥΠΕΚΑ επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι δε «πληροφορίες» που κάθε φορά διαρρέουν (ή εντέχνως διαχέονται) μάλλον μεγαλύτερη σύγχυση δημιουργούν, παρά αποσαφηνίζουν τις πραγματικές προθέσεις των αρμοδίων. Η ιδιωτικοποίηση πάντως της ΔΕΗ, δεδομένων των συνθηκών, θεωρείται μονόδρομος… Μιλάμε για το μερίδιο που σήμερα κατέχει το δημόσιο στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ασφαλώς και για τα υδροηλεκτρικά. Ως προς αυτά επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα ο καθησυχασμός με «σιωπηρές» διαβεβαιώσεις προς τη ΓΕΝΟΠ, η αλήθεια όμως είναι ότι το θέμα παραμένει… ορθάνοιχτο!

Άλλωστε, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου, όταν προχθές κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τ. Κουίκ, με αντικείμενο την επικείμενη ιδιωτικοποίηση και με έμφαση μάλιστα στην ταυτόχρονη «πώληση» της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, περιορίστηκε σε αοριστολογίες: «Σας γνωρίζουμε ότι ο τρόπος, οι όροι και οι φάσεις αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και θα ανακοινωθούν μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, εντός των επομένων μηνών. Σε κάθε περίπτωση όλος ο σχεδιασμός γίνεται με μόνο γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος». Αυτή η απάντηση περισσότερο επιβεβαιώνει τα όσα ο κ. Κουίκ ισχυρίστηκε, ότι δηλαδή είναι θέμα χρόνου, λίγων μηνών, η πώληση της ΔΕΗ… και των φραγμάτων. Στην πραγματικότητα η ΔΕΗ περιμένει να πάρει σειρά μετά τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ. Οι «επενδυτές» εξάλλου έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τις διαθέσεις τους και είναι γνωστό ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξετάζει από καιρό το σενάριο του διαχωρισμού της Επιχείρησης σε «μικρή» και «μεγάλη ΔΕΗ».

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, βέβαια, είναι ίσως η δυσκολότερη, καθώς υπάρχουν οι σχεδόν 30 χιλιάδες εργαζόμενοι και το πανίσχυρο σωματείο της ΓΕΝΟΠ… Παρά ταύτα, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τάσσεται υπέρ του στρατηγικού επενδυτή, θεωρώντας ότι πρόκειται για την καθαρότερη και ασφαλέστερη λύση. Ωστόσο η πώληση δεν αρκεί για να διασφαλίσει την απελευθέρωση της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, όπως με επιμονή ζητά η Ε.Ε., οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί μια συνδυαστική φόρμουλα. Είτε με πώληση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων πριν από τη μεταβίβαση μετοχών, είτε με δέσμευση του επενδυτή ότι θα προχωρήσει στην πώληση. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα όσα η κυβέρνηση εξετάζει, πριν ακόμη προχωρήσει το σενάριο με τη «μικρή ΔΕΗ» (που θα κατέχει το 20% – 30% τρων παγίων στοιχείων κάθε είδους της Επιχείρησης) θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, όπως ακριβώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Στη «μικρή ΔΕΗ» προβλέπεται η παραχώρηση μιας ή δύο λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ισχύος 2.000 μεγαβάτ.
Οι εξελίξεις, λοιπόν, είναι μπροστά. Και θα είναι καταιγιστικές. Ο Τ. Κουίκ και Ευρυτάνες πολιτικοί μιλούν ευθέως για επικείμενη πώληση των Κρεμαστών (οι δικοί μας, πού βρίσκονται;;;) και φυσικά, σ’ ένα τέτοιο σενάριο, δεν είναι μόνον τα Κρεμαστά που θα επηρεαστούν, είναι το όλο συγκρότημα του Αχελώου.
Και η πιθανή πώληση των φραγμάτων, συν τοις άλλοις, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, αφού στην πραγματικότητα ο όποιος επενδυτής θα «αγοράσει» και τον Αχελώο!
Ερωτήματα που στη «Συνείδηση» έχουμε και στο παρελθόν θέσει: Ποιες ασφαλιστικές δικλίδες θα τεθούν και από ποιον για την άρδευση των καλλιεργειών στην Αιτ/νία; Τι θα γίνει με την ύδρευση πόλεων, χιλιάδων πολιτών και ποιος εγγυάται ότι θα διατηρηθεί το σημερινό τιμολόγιο; Ποια μέριμνα θα έχει ο ιδιώτης για την προστασία των βιοτόπων του Αχελώου και των λιμνών που τροφοδοτούνται απ’ αυτόν; Σε περίπτωση κινδύνου πλημμύρων, πώς αλήθεια θα αντιδράσει ο ιδιώτης και ποιον θα προστατεύσει; Την επένδυσή του ή τις ζωές και τις περιουσίες μας; Οι αντισταθμιστικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΗ έναντι της Αιτ/νίας, θα δεσμεύσουν και τον ιδιώτη; Ποιος θα δεχθεί κάτι τέτοιο; Ποιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης θα επιτρέψει ο ιδιώτης στις τεχνικές λίμνες; Πόσο αλήθεια αποτιμάται ο φυσικός πλούτος και η ίδια η υπόσταση ενός ολόκληρου νομού; Με μη διευθετημένη την κοίτη του Αχελώου, τι ακριβώς θα «παραλάβει» ο ιδιώτης; Τι θα γίνει με τις αμμοληψίες; Ερωτήματα… που πρέπει τώρα να απαντηθούν.


ΦΩΤΗΣ ΜΠΕΡΙΚΟΣ

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button