West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

«Ο τόπος μου, τα Άγραφα»

Ο δήμαρχος του ορεινότερου δήμου της Ελλάδας τα βάζει με τον μεγαλύτερο εχθρό της υπαίθρου, το δημογραφικό.

Η ερημοποίηση της υπαίθρου είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, με πολλά και διαφορετικά αίτια: οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και πολιτισμικά. Δεν θα ήταν όμως λάθος να υποστηρίξουμε πως το δημογραφικό ξεχωρίζει ανάμεσά τους ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αποδεκατίζει αργά και σταθερά τα χωριά της ελληνικής επαρχίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το 2022 «μειωθήκαμε» κατά 64.260 ανθρώπους, αφού για ακόμα μια χρονιά οι θάνατοι στη χώρα ήταν πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις. Μάλιστα, ειδικά στις γεννήσεις υπήρξε μείωση κατά 10,3% σε σχέση με το 2021. Σαφώς τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα για όλη τη χώρα, αλλά όταν μιλάμε για τον ορεινότερο δήμο της χώρας, τα Άγραφα, ο κώδωνας κινδύνου ηχεί στερεοφωνικά.


Ο δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, φαίνεται πως έχει αφουγκραστεί τα μηνύματα. Η πρόσφατη ανακοίνωσή του σχετικά με τον διπλασιασμό του επιδόματος που δίνει ο δήμος στους μόνιμους κάτοικους σε κάθε γέννηση, από 1.500 σε 3.000 ευρώ, μας έκανε να ψάξουμε λίγο παραπάνω την περίπτωσή του.

Η ζωή στα Άγραφα μπορεί να είναι δύσκολη, όμως η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και σε αποζημιώνει. Τα Άγραφα είναι μια πραγματική αποκάλυψη απ’ άκρη σ’ άκρη.

Μάθαμε λοιπόν πως ο δήμος Αγράφων ήδη καλύπτει όλα τα έξοδα σε περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης, όπως και τα έξοδα τοκετού και πως έχει καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή σπιτιών πλήρως εξοπλισμένων με σκοπό τη χρήση τους από ψηφιακούς νομάδες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία στους γειτονικούς δήμους ανεβαίνει δραματικά.

image
Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται, οι σκέψεις ηρεμούν με μια βόλτα στο δάσος ή πίνοντας καφέ με τον γείτονα. Φωτ.: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ SOOC

Ακολουθεί η μικρή συζήτηση που είχαμε μαζί του:

— Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλησεις που αντιμετωπίζετε στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος στην περιοχή σας;
Ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει το δημογραφικό στην περιοχή μας είναι σίγουρα η μη σταθερή εργασία, αφού έτσι δεν υπάρχει και οικονομική σταθερότητα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής μας ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή τον γεωργικό και κτηνοτροφικό κλάδο. ‘Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι σημαντικές, με μεγαλύτερο το πρόβλημα των λύκων, οι οποίοι αποδεκατίζουν τα κοπάδια των ανθρώπων, φέρνοντάς τους σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο.

Επίσης, η ανεπάρκεια –αν και έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα και συνεχίζουμε να δίνουμε, του συστήματος υγείας– αλλά και του δικτύου μέσων μεταφοράς, καθώς οι δρόμοι μας έχουν ακόμα πολλά προβλήματα.

alexis kardabikis
Αλέξανδρος Καρδαμπίκης,
δήμαρχος των Αγράφων

— Ποιες ενέργειες έχετε δρομολογήσει ώστε να προσελκύσετε νέους κατοίκους στον δήμο;

Οι ενέργειες που έχουμε δρομολογήσει είναι:

• Οικονομικό κίνητρο για τεκνοποίηση στα νέα ζευγάρια με περαιτέρω αύξηση από το νέο έτος από 1.500 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

• Παρότρυνση επιχειρήσεων, εταιρειών και φίλων των Αγράφων για συνέργεια στη στήριξη δημιουργίας νέων οικογενειών.

• Διεύρυνση της δυνατότητας στην τηλεργασία σε νέους γονείς, αξιοποιώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό για απομακρυσμένη εργασία.

agra
Τα Άγραφα διακρίνονται για την πλούσια ιστορία τους, το απαράμιλλο φυσικό τους κάλλος αλλά και πολλές εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Φωτ.: Αλέξανδρος Γιαννακάκης/ Unsplash

• Προσπάθειες ώστε να καταφέρουμε, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, να έχουμε μια απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα νέα ζευγάρια τα οποία κατοικούν στον δήμο μας, ώστε να διευκολυνθεί η διαβίωσή τους.

• Έμφαση και στήριξη στον πρωτογενή τομέα για να δημιουργηθούν έτσι οι κατάλληλες προϋποθέσεις και να ασχοληθούν οι νέοι που επιθυμούν να μείνουν στην περιοχή μας και να δημιουργήσουν εδώ την οικογένειά τους.

— Τι θα συμβουλεύατε οικογένειες ή άτομα που σας διαβάζουν αυτήν τη στιγμή και ενδιαφέρονται να μείνουν μόνιμα στα Άγραφα; Πρακτικά, τι δουλειές προσφέρονται, πού μπορεί να ψάξει κάποιος;

Για να αναζητήσει κάποιος διαφυγή και έναν άλλο τρόπο ζωής συντρέχουν πολλοί λόγοι. Δεν μπορώ να υποσχεθώ πως οι άνθρωποι που αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους τη ζωή στην πόλη θα βρουν στο χωριό όλα όσα ονειρεύονται, όμως σίγουρα θα βρουν τις ισορροπίες τους και θα γαληνέψει η ψυχή τους. Οι άνθρωποι στην επαρχία είναι ακόμη άνθρωποι οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να τα αντιμετωπίζουν όλα με ένα πηγαίο, αυθεντικό χαμόγελο.

Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται, οι σκέψεις ηρεμούν με μια βόλτα στο δάσος ή πίνοντας καφέ με τον γείτονα. Εδώ οι πόρτες όλων είναι πάντα ανοιχτές και τα «εύκολα» της πόλης αντισταθμίζονται με τα «καλά» του χωριού. Πρακτικά τώρα, μπορούν να απασχοληθούν στον αγροτουρισμό, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την παραγωγή βιολογικών προϊόντων καθώς και την παραγωγή προϊόντων μεταποίησης.

— Πέρα από το κομμάτι της εργασίας, τι μπορεί να περιμένει ένας κάτοικος που θα μετακομίσει στα Άγραφα από μια μεγαλούπολη;

Τα Άγραφα διακρίνονται για την πλούσια ιστορία τους, το απαράμιλλο φυσικό τους κάλλος αλλά και πολλές εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Η ποιότητα ζωής που μπορούν να σου προσφέρουν είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Η ηρεμία αυτού του τόπου είναι μεταδοτική.

Η ευκαιρία για μια τόσο άμεση επαφή με τη φύση είναι μοναδική. Παραμυθένια σκηνικά, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, αγέρωχες βουνοκορφές, ποτάμια, φαράγγια, η πανέμορφη λίμνη Κρεμαστών συνθέτουν έναν μαγικό πίνακα που σε αιχμαλωτίζει. Η ζωή στα Άγραφα μπορεί να είναι δύσκολη, όμως η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και σε αποζημιώνει. Τα Άγραφα είναι μια πραγματική αποκάλυψη απ’ άκρη σ’ άκρη.

Ο Αλέξανδρος Καρδαμπίκης είναι δήμαρχος των Αγράφων.

Δημήτρης Κυριαζής-lifo.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button