Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023ΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Ο Λίνος Μπλέτσας στο agriniopress: «Με τη δύναμη της γνώσης, για τα μεγάλα στοιχήματα της ανάπτυξης και της προόδου»

Βαθιά πεπεισμένος πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο την επόμενη πενταετία δηλώνει σε συνέντευξη του στο agriniopress.gr ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Μπροστά για όλους» του Νεκτάριου Φαρμάκη και πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λίνος Μπλέτσας.

Τονίζει τη σημασία των νέων χωροταξικών, των αρδευτικών έργων, των ΑΠΕ, συμπληρώνοντας με νόημα  πως μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, απαιτούνται «ειδικοί χειρισμοί από ανθρώπους με εξειδικευμένη, τεχνοκρατική γνώση».


Ο κ. Μπλέτσας, αναφέρει ακόμη στη συνέντευξη του πως η Αιτωλοακαρνανία και ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα, θα πρέπει να κινηθούν με γρήγορες ταχύτητες πάνω σε συγκεκριμένους άξονες τους οποίους και προσδιορίζει.

Με δεδομένο τον θετικό απολογισμό της περιφερειακής αρχής Φαρμάκη την τετραετία που τελειώνει, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει τέλος, πως την επόμενη περίοδο «πρέπει να κινηθούμε με ακόμα περισσότερη ταχύτητα προκειμένου να κερδίσουμε τα μεγάλα στοιχήματα της ανάπτυξης και της προόδου της περιοχής μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λίνου Μπλέτσα, στον Παναγιώτη Τσακανίκα:

Έχετε τονίσει αρκετές φορές, πως δεν είστε πολιτικός, αλλά τεχνοκράτης. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για έναν υποψήφιο;
Δε γνωρίζω αν είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Γνωρίζω όμως, ότι αποτελεί πραγματικότητα. Ως μηχανικός και τεχνοκράτης αρέσκομαι στο να μιλάω πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Επέλεξα συνεπώς να συστηθώ σε όλους τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας με το πραγματικό μου πρόσωπο. Αυτό του ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού και Προέδρου του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, που έχει μάθει να αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις και να ανταπεξέρχεται επιτυχώς. Και κυρίως του ανθρώπου που γνωρίζει σε βάθος τα πολυσύνθετα προβλήματα της περιοχής, αλλά και τους τρόπους επίλυσής τους.

2. Γιατί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και γιατί τώρα. Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι που πήρατε την απόφαση να πολιτευτείτε αυτοδιοικητικά;
Καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχω τονίσει κάτι, που το πιστεύω ακλόνητα: Η παρούσα συγκυρία για τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα και την Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα είναι κομβική. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, την επόμενη περίοδο πρόκειται να καταρτιστούν τα χωροταξικά σχέδια που θα καθορίσουν τις χρήσεις γης και συνεπώς θα τεθούν οι βάσεις για την ουσιαστική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας. Παράλληλα, τα άκρως αναγκαία αρδευτικά έργα, θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θα τεθούν σε πρώτο πλάνο. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσετε την αξιοποίηση των ΑΠΕ, θα διαπιστώσετε, ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει μία ιστορική ευκαιρία να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Κι αν εστιάσετε λίγο παραπάνω στους επιμέρους άξονες που προανέφερα, θα διαπιστώσετε πως απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί από ανθρώπους με εξειδικευμένη, τεχνοκρατική γνώση, για να το συνδέσω και με την πρώτη σας ερώτηση. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του.

3. Η ιδιότητα σας, ως μηχανικού και προέδρου του ΤΕΕ, σημαίνει και έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των ψηφοφόρων;
Όχι. Είναι απλώς δύο ταυτοτικές ιδιότητες μου, με τις οποίες έχω συστηθεί εδώ και αρκετά χρόνια στους συμπολίτες μου. Μέσα από αυτές τις δύο ιδιότητες έχω προσπαθήσει να δώσω αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας και να την καταστήσω πιο εξωστρεφή. Θεωρώ, πως σε μεγάλο βαθμό, αυτός ο διττός στόχος επετεύχθη.

mpletsas farmakis

4. Μέσα από τις επαφές σας είναι δεδομένο πως έχετε εξάγει και κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών στην Αιτωλοακαρνανία; Θα μπορούσατε να σταχυολογήσετε κάποια από αυτά;
Όλες οι πολιτικές στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στοχεύουν αφενός στη δραστική μείωση της ανεργίας κι αφετέρου στην ουσιαστική ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στους νέους συμπολίτες μας να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Η ανάπτυξη αυτή όμως πρέπει να εδράζεται σε γερά θεμέλια, προκειμένου να είναι βιώσιμη και όχι θνησιγενής. Για αυτό το λόγο χρειάζονται στιβαρές υποδομές σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στις κατασκευές, όσο και σε θέματα εκπαίδευσης, υγείας και επενδύσεων. Αντιλαμβάνεστε προφανώς, πως τέτοιοι στόχοι κατακτώνται μόνο μέσα από μεγάλες συναινέσεις και ευρύτατες συνέργειες.

5. Έχετε βαθιά επιστημονική γνώση των αναγκών της Αιτωλοακαρνανίας σε υποδομές. Έχετε δηλώσει ακόμη πως «Ο τόπος μας μπορεί να μετατραπεί σε πρωταθλητή ανάπτυξης». Πώς μπορεί η Περιφέρεια την επόμενη πενταετία να συμβάλει σε αυτήν την προοπτική;
Η περιοχή μας την επόμενη περίοδο πρέπει να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα σε πέντε βασικούς άξονες. Πρώτος άξονας είναι η υλοποίηση σύγχρονων υποδομών, τόσο οδικών όσο και αρδευτικών. Δεύτερος άξονας είναι η κατάρτιση αξιόπιστων χωροταξικών σχεδίων που θα μας προσφέρουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: θα μας επιτρέψουν να προσελκύσουμε στοχευμένες επενδύσεις αποφεύγοντας τις αντικρουόμενες χρήσεις γης. Τρίτος άξονας είναι η μείωση του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ. Τέταρτος άξονας είναι η πολύπλευρη αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματός μας, που μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη, ειδικά στο πεδίο του εναλλακτικού τουρισμού, στο οποίο έχουμε μείνει πολύ πίσω και μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες και τα προϊόντα των συμπολιτών μας. Και πέμπτος είναι η συνδιαμόρφωση μιας σύγχρονης, θετικής, αναπτυξιακές ατζέντας, η οποία όμως πρέπει να υπηρετηθεί από όλους μας, απαρέγκλιτα.

6. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ποιο είναι το μήνυμα σας στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, που θέλετε να εμπιστευτούν τον Νεκτάριο Φαρμάκη και εσάς;
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γενικότερα και η Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, άλλαξε επίπεδο. Συστήθηκε εκ νέου στους πολίτες της μέσω της υλοποίησης έργων, μεγάλου, αλλά και μικρότερου μεγέθους, που είχαν αργήσει πολύ. Την επόμενη περίοδο πρέπει να κινηθούμε με ακόμα περισσότερη ταχύτητα προκειμένου να κερδίσουμε τα μεγάλα στοιχήματα της ανάπτυξης και της προόδου της περιοχής μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό όμως αποτελεί η επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από άοκνη εργασία και κυρίως μέσα από τη δύναμη της γνώσης.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button