Lifestyle & People

Ο κροκόδειλος της Κρήτης βαφτίστηκε και απέκτησε…σελίδα στο facebook (video)

lif-korkodilos-kriti“Ο κροκόδειλος δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί στην Κρήτη. Άλλο τροπικό τοπίο και άλλο τροπικές συνθήκες”, επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, με αφορμή τον εντοπισμό κροκοδείλου σε φράγμα- υδροβιότοπο της περιοχής

Η επισήμανση στρέφεται προς τον ανεύθυνο ζωόφιλο “αλά κάρτ”, όπως τον χαρακτηρίζει, ο οποίος εγκατέλειψε το ερπετό όταν το βαρέθηκε, αλλά και σε όσους εκφράζουν φόβους για μετοίκηση του σαρκοβόρου αυτού είδους στα ποτάμια της Κρήτης.


Ο Γιώργης Μαρινάκης εκφράζει την έγνοια του για τη “σύλληψη” και επιστροφή του κροκοδείλου στο φυσικό του περιβάλλον, ενέργεια η οποία προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη με την άφιξη στην περιοχή ενός ειδικού ερπετολόγου.

“Η ουσία είναι ότι έχει περιφραχθεί ο χώρος και την Πέμπτη θα τοποθετηθούν διάφορες παγίδες. Επιθυμία όλων είναι να συλληφθεί ζωντανό το ζώο, όχι να σκοτωθεί. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη αλλά μας ενδιαφέρει να μεταφερθεί ζωντανό” δηλώνει ο δήμαρχος.

“Πώς θα αναπτυχθεί αυτό το ζώο, πώς θα αναπαραχθεί και σε ποιες συνθήκες θα ζήσε; Διότι, όπως λένε οι ερπετολόγοι, δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την επώαση όσο και να προσιδιάζουν με τροπικό κλίμα. Δεν είναι σωστές οι συνθήκες. Γιατί άλλο τροπικό τοπίο και άλλο τροπικές συνθήκες’ διερωτάται ο κος Μαρινάκης.

Σε ό,τι αφορά τη δυσπιστία που προκλήθηκε αρχικά μετά την πληροφόρηση από ανθρώπους της πυροσβεστικής για την ύπαρξη του, δηλώνει ότι οι πυροσβέστες διαχειρίστηκαν το όλο θέμα με πολύ σύνεση και ότι σήμερα το ερπετό έχει ανιχνευθεί πλήρως. Ο κροκόδειλος βρίσκεται σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα με έκταση ακτογραμμής 12 χιλιόμετρα. Μόνο το ένα χιλιόμετρο είναι προσβάσιμο και τα υπόλοιπα με πολύ πυκνή βλάστηση. Η περιοχή προσειδιάζει, με περιοχές περί του Αμαζονίου. Η λίμνη μπορεί να είναι τεχνητή αλλά έχει αναδειχθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο διαταράσσεται τώρα όπως φαίνεται, από την απερισκεψία ενός ανθρώπου ο οποίος άφησε τον κροκόδειλο

Ο κ. Λυμπεράκης

«Πρέπει να τονίσουμε δύο σημεία. Αφενός ο κόσμος να μην πλησιάζει από περιέργεια ένα επικίνδυνο ζώο για να μην υπάρξει ατύχημα. Ασφαλώς και υπάρχει κίνδυνος εάν πλησιάσει κανείς για να το φωτογραφήσει. Επίσης, να καταλάβουμε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι μια ευθύνη και δεν πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα. Αν δεν έχει εντοπιστεί άλλη φορά κροκόδειλος, έχουμε δεκάδες περιπτώσεις με χελώνες, ιγκουάνα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που εγκαταλείπονται» λέει στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος, έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και με ειδικές γνώσεις ερπετολογίας. Ο ίδιος έχει αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό του κροκόδειλου μαζί με ομάδα συνεργατών, αν και ουδείς έχει άμεση εμπειρία.

«Πώς θα το πιάσουμε; Μια κουβέντα είναι… Υπάρχει όμως εμπειρία από άλλα ερπετά και θα κάνω μια απόπειρα. Εξαρτάται από το ζώο κατά πόσον είναι φοβισμένο, καθώς και από τον χώρο, σε τι έκταση θα πρέπει να το κυνηγήσουμε», λέει και εξηγεί ότι η επιβίωση είναι δύσκολη και για τον κροκόδειλο της Κρήτης…

«Πιθανώς έφαγε κάποιο ψοφίμι, ίσως παπάκια, κατάφερε να επιβιώσει. Αλλωστε, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί άλλη ανάλογη περίπτωση».

Και σελίδα στο facebook

Στο μεταξύ την πρώτη ξεκάθαρη εικόνα του περιβόητου κροκόδειλου που βρέθηκε ξαφνικά στο φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο έδωσε η εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Στα πλάνα φαίνεται καθαρά ο κροκόδειλος που απολαμβάνει το μπάνιο του στα νερά του φράγματος.

Την ίδια ώρα ο κροκόδειλος, πέρα από το να κολυμπά αμέριμνος, έχει ήδη αποκτήσει τη δική του σελίδα στο Facebook, ως… Σήφης. ‘Αλοι βέβαια του έδωσαν το όνομα Μανωλιός.

http://www.cretalive.gr/

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button