Ροή Ειδήσεων

Ο εορτασμός της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στα Καλύβια

ag_nikolaos_paliosΠραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία πλήθους πιστών, στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλυβίων (κοιμητήριο), ο εορτασμός στη μνήμη της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, με την τέλεση του Όρθρου και της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ στην σημερινή ακολουθία λειτούργησαν οι ιερείς  Θεοδόσης Αθανασόπουλος και ο πατήρ Χρυσοβαλάντης Παπασπύρου ενώ το ιερό κήρυγμα προς τους πιστούς απηύθυνε ο ιεροκήρυκας κ. Κωνσταντίνος Ψιλιάς.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, δόθηκαν γλυκίσματα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες του Συλλόγου Γυναικών του χωριού μας.

Λίγα ιστορικά στοιχεία για τον παλιό ναό

Ο ιερός ναός του αγίου Νικολάου (παλιός) βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου (νεκροταφείου)   Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων του Δήμου Αγρινίου.

Χτίσθηκε   από του πρώτους κατοίκους του παλιού χωριού σε μια απόσταση περίπου 250 μέτρων από το υπάρχον τότε τζαμί που είχε φτιαχτεί από τους μουσουλμάνους κατακτητές και το οποίο τζαμί, μοναδικό στην ωραιότητα του, αναφέρεται από τον Τούρκο περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή στο πέρασμά του από το χωριό στα 1668. Ως έτος κατασκευής του ναού,  θεωρείται το 1676, αφού αυτό προκύπτει από παλαιά επιγραφή που βρέθηκε στο ναό και αναφέρεται σε σχετική μαρμάρινη επιγραφή η οποία  τοποθετήθηκε το 1979 με επιμέλεια και δαπάνη του συν/χου καθηγητή Θεολογίας Κωνσταντίνου Β. Αναγνωστόπουλου. Ο ταπεινός ναός του αγίου Νικολάου που χτίσθηκε από τους πρώτους Καλυβιώτες βρίσκονταν σε τέλεια αντίθεση με το ωραιότατο («χαριτωμένο» χαρακτηρίζεται από τον περιηγητή) τζαμί των Τούρκων κατακτητών, ενώ το σχήμα του δεν ξεχώριζε πολύ από τα χαμηλά πλινθόκτιστα σπίτια των χριστιανών κατοίκων του Καλιδρομίου, προφανώς, για να μην προκαλούν τον Οθωμανό Τούρκο κατακτητή.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον άγιο Νικόλαο, πολιούχο άγιο του χωριού μας. Πιθανολογείται ότι η επιλογή του Αγίου Νικολάου, προστάτη αγίου των ναυτικών,  ως πολιούχου του χωριού μας πρέπει να βασίστηκε στο γεγονός, ότι η περιοχή του παλιού χωριού ήταν πλημμυρόπληκτη κατά τους χειμερινούς, κυρίως, μήνες από τον ποταμό Αχελώο, αυτόν που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θεοποιήσει, εξαιτίας  του όγκου αλλά και της ορμητικότητας των νερών του (ασπροπόταμο τον λένε πολλοί).

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι του 14ου ή του 15ου πιθανώς αιώνα όπως αυτό συνάγεται από την υστεροβυζαντινή τεχνοτροπία της. Ο κοιμητηριακός, πλέον, ναός στην σημερινή του μορφή είναι ρυθμού βασιλικής, μονόχωρος, χωρίς τρούλο. Είναι πετρόκτιστος  με κεραμοσκεπή. Ο ναός μεταγενέστερα επεκτάθηκε δυτικά για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων του οικισμού που ο πληθυσμός του όλο και μεγάλωνε.

Τα ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του δικηγόρου Γιάννη Διονυσάτου με τίτλο: «Καλύβια – Ιχνηλατώντας τον Καναδά» (2004)

kalyvia.gr

 

 

 

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button