Γεγονότα

Νοσοκομείο Αγρινίου: CD αντί για φιλμ ακτινογραφίας

epi-aktinografiaΣε CD παραδίδουν τις εξετάσεις οι γιατροί αφού το απεικονιστικό φιλμ κοστίζει και είναι πλέον δυσεύρετο – τελείωσε και η μελάνη στο μικροβιολογικό εργαστήριο

To film των ακτινογραφιών είναι το… τελευταίο θύμα της έλλειψης αναλώσιμων και νοσοκομειακών υλικών που παρατηρείται στο νοσοκομείο Αγρινίου.


Ως αποτέλεσμα οι ακτινογραφίες εκτυπώνονται με το σταγονόμετρο και οι γιατροί αναγκάζονται να δίνουν CD με αντίγραφά τους στους ασθενείς που ζητάνε να παραλάβουν τις ακτινολογικές τους εξετάσεις.  Αντίστοιχη κατάσταση και στο μικροβιολογικό εργαστήριο, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην εφημερίδα μας η μελάνη των εκτυπωτών έχει τελειώσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτυπωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Το πρόβλημα αυτό όμως όπως και μια σειρά ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά που παρατηρούνται στις νοσοκομειακές μονάδες δεν είναι το μοναδικό και σε καμία περίπτωση δεν είναι ασύνδετο με την γενικότερη κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της δημόσιας υγείας. Άλλωστε δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την παραίτηση του κ. Μαρκαντωνάκη, διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Μεσολογγίου, η οποία έγινε ακριβώς με αφορμή «την απελπιστική κατάσταση στη Ν.Ν. Μεσολογγίου».
Το πρόβλημα με τις ακτινογραφίες οι οποίες δεν εκτυπώνονται σε φιλμ αλλά είτε γράφονται σε ψηφιακό δίσκο (CD) δεν είναι πρόσφατο, έχει ενταθεί όμως τελευταία, όπως μας καταγγέλλουν ασθενείς που πραγματοποίησαν πρόσφατα τέτοιες εξετάσεις στο νοσοκομείο. Όπως μας αναφέρουν, ο γιατρός ο οποίος πραγματοποιεί την εξέταση τους δίνει την γνωμάτευση αλλά αν ζητήσουν και την «πλάκα» της ακτινογραφίας, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς θα πρέπει να δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις στον γιατρό τους που να δικαιολογούν το κόστος εκτύπωσης του φιλμ.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με τον κ. Χρυσανθακόπουλο, τον διευθυντή του ακτινολογικού στο νοσοκομείο Αγρινίου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την κατάσταση αυτή, την οποία απέδωσε στις γνωστές περικοπές κονδυλίων προς το νοσοκομείο και οι οποίες έχουν επιφέρει γενικότερα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης σε αναλώσιμα νοσοκομειακά υλικά, αλλά και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την παραγγελία και παράδοση αυτών των υλικών από τις προμηθεύτριες εταιρείες. Με τα φιλμ των ακτινογραφιών να αποτελούν ένα σημαντικό έξοδο για το νοσοκομείο, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η εναλλακτική και πολύ φθηνότερη εγγραφή της απεικονιστικής εξέτασης σε δίσκο CD.
Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσανθακόπουλος, πρόκειται για μια πρακτική η οποία πλέον επιλέγεται και από μεγάλα ιατρικά ιδρύματα, καθώς προσφέρει μια σειρά ευκολιών, όπως είναι η καλύτερη διαχείριση της αποθηκευμένης εικόνας. Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο Αγρινίου διατηρεί ψηφιακό αρχείο και οι εξετάσεις δεν χάνονται όπως γινόταν παλιότερα λίγες μέρες μετά την πραγματοποίησή τους. Αντιθέτως, δίνεται η δυνατότητα τήρησης πλήρους αρχείου του κάθε ασθενή αλλά και η εύκολη εγγραφή του σε αποθηκευτικό δίσκο, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.
Το πρόβλημα όμως το οποίο προκύπτει, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο διευθυντής του ακτινολογικού, είναι ότι ο ψηφιακός δίσκος δεν είναι σαν την «χειροπιαστή» ακτινογραφία που όλοι έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι ένα μέσο το οποίο απαιτεί απαραίτητα την ύπαρξη ηλεκτρονικού υπολογιστή προκειμένου να αναγνωσθεί από γιατρό ή ακόμη και τον ίδιο τον ασθενή. Δεν λείπουν μάλιστα και οι περιπτώσεις ασυμβατότητας που δημιουργούν περεταίρω σύγχυση ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα που κάθε άλλο παρά εξοικειωμένα είναι με την χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χρυσανθακόπουλος, η τήρηση ψηφιακού αρχείου σημαίνει πρακτικά ότι καμία εξέταση δεν χάνεται και ακόμα και κάποιος ο οποίος δεν παρέλαβε εκείνη την στιγμή την εξέτασή του μπορεί να επιστρέψει και να τη ζητήσει αργότερα. Θα πρέπει όμως, όπως είπαμε, να δώσει μια πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί την εκτύπωση της ακτινογραφίας σε φιλμ, ώστε να δικαιολογηθεί το αντίστοιχο έξοδο από το νοσοκομείο.
Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά για κάποιον ασθενή ο οποίος βρεθεί μακριά από το Αγρίνιο και χρειάζεται να έχει μαζί του τις ακτινογραφίες του για επίσκεψη σε άλλο γιατρό που ενδεχομένως τον παρακολουθεί. Ειδικά μάλιστα τώρα το καλοκαίρι που στο νοσοκομείο της πόλης μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσουν ακτινολογικές εξετάσεις και άνθρωποι που είναι περαστικοί από την Αιτωλοακαρνανία και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι εδώ, προκύπτει σημαντικό ζήτημα γι’ αυτούς από το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να παραλάβουν τις ακτινογραφίες τους στην μορφή που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν όλοι, γιατροί και ασθενείς.
Δυστυχώς, όπως προαναφέραμε, δεν πρόκειται για κάποια μεμονωμένη έλλειψη που παρατηρήθηκε προσωρινά, αλλά για μια γενικότερη κατάσταση που χαρακτηρίζει και διαπερνά ολόκληρο το σύστημα της δημόσιας υγείας, πανελλαδικά και φυσικά και τοπικά. Παραιτήσεις, διαθεσιμότητες και συνταξιοδοτήσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που αφήνουν «γυμνά» νοσοκομεία, κέντρα υγείας αλλά και το νεοσύστατο ΠΕΔΥ, συνεχείς περικοπές πόρων και θέσεων εργασίας, ελλείψεις ακόμη και σε βασικά νοσοκομειακά υλικά, όπως γάζες και οινόπνευμα, κινδυνεύουν να δημιουργούν μια εκρηκτική εικόνα για τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν ακριβά για το σημαντικότερο ίσως αγαθό, την Υγεία, δίχως όμως να μπορούν να την απολαύσουν.
Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ένα από τα πρόσωπα που αλλάχτηκε εξαιτίας της φθοράς που είχε, ίσως για να προφυλαχθεί πολιτικά, ήταν αυτό του πρώην υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Η τοποθέτηση όμως στο επίμαχο υπουργείο του Μάκη Βορίδη και η εμφανής διάθεσή του να συνεχίσει στο ακέραιο τις επιλογές και «μεταρρυθμίσεις» του προκατόχου του, δεν αφήνουν περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες. Η δημόσια Υγεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο και κάθε άλλο παρά βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης μπορούμε να περιμένουμε. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, μια χούφτα γιατρών και νοσηλευτών που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα εξυπηρετώντας αυτούς που συνεχίζουν να προτιμούν τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας, ίσως επειδή δεν έχουν διαφορετική επιλογή.

Κώστας Καρακώστας -εφημερίδα “Συνείδηση”

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button