ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Νέο «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή – Τέλος οι «κενές» δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος

Από τη θεωρία στην πράξη περνάει το «κλείδωμα» των φορολογικών δηλώσεων (Ε3 και Ε1) και των δηλώσεων ΦΠΑ με τα στοιχεία MyDATA από την ΑΑΔΕ. Έτσι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης ή επιχείρηση δεν θα μπορεί στο εξής να εμφανίζει μεγαλύτερες δαπάνες ή μικρότερα έσοδα και κέρδη (φορολογητέα εισοδήματα) από όσα διαβιβάζονται κάθε μήνα και «βλέπει» η ΑΑΔΕ.

Με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, από την 1.1.2024 και εφεξής, «τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και, αντίστοιχα, τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA».


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

· Στο τέλος κάθε μήνα η ΑΑΔΕ βλέπει τι έσοδα δηλώθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες, αθροίζει τις εισπράξεις που είχαν οι επιχειρήσεις και τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτές. Πριν η επιχείρηση ξεκινήσει την υποβολή της δήλωσης για τον ΦΠΑ που εισέπραξε και πρέπει να αποδώσει στο δημόσιο, βρίσκει την δήλωση ήδη προσυμπληρωμένη. Και ενώ έως τώρα μπορούσε να «διορθώσει» τα στοιχεία, από 1.1.2024 θα απαγορεύεται να χαμηλώσει τα ποσά. Θα μπορεί μόνο να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει, αν και εφόσον έχει κόψει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία τυχόν δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ, π.χ. λόγω απώλειας σύνδεσης ή αν εκδόθηκαν χειρόγραφα λόγω κάποια ειδικής εξαίρεσης (λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου κλπ).

· Στην άλλη στήλη των δαπανών (εισροές ΦΠΑ) η επιχείρηση θα βρίσκει προσυμπληρωμένα και «κλειδωμένα» και άλλα δύο νούμερα: το σύνολο των δαπανών που οι προμηθευτές της δήλωσαν ότι πλήρωσε και τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί για αυτές. Θα επιτρέπεται στην επιχείρηση να τα μειώσει, αλλά όχι να τα αυξήσει. Δεν θα μπορεί δηλαδή να τα «φουσκώσει» προσθέτοντας και άλλα, τα οποία δεν διαβιβάστηκαν από τους συναλλασσόμενους με την επιχείρηση στο MyDATA της ΑΑΔΕ, εντός της περιόδου υποβολής της δήλωσης.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ θα διασφαλίζει σε υψηλό βαθμό τη βεβαίωση ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο από τις επιχειρήσεις, δίνοντας τέλος στις «κενές» δηλώσεις που από αμέλεια ή επίτηδες άφηναν ασυμπληρωτες οι υπόχρεοι.

Το επίσης πολύ σημαντικό όμως: προϊόντος του χρόνου, ως το τέλος του 2024 η ΑΑΔΕ θα έχει έτσι από το MyDATA μια πλήρη εικόνα σχεδόν όλων των εσόδων και εξόδων της κάθε επιχείρησης και επαγγελματία, για το σύνολο του έτους. Και με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να προσυμπληρώνει και το Ε3 για τα έσοδα, τις επαγγελματικές δαπάνες και τα καθαρά κέρδη της χρονιάς.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το 2024 η ΑΑΔΕ θα «κλειδώνει» έτσι και τις δηλώσεις εισοδήματος, αφού στο τέλος της χρονιάς όλες οι δαπάνες και όλα τα έσοδα θα αθροίζονται στο Ε3, χωρίς να επιτρέπει μειώσεις εσόδων, «φουσκώματα» εξόδων ή άλλες λογιστικές αλχημείες.

Καθώς μάλιστα η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει σαν πρόσθετη «βάσανο» στους επαγγελματίες να κάνουν και άμεσο χαρακτηρισμό του είδους των εξόδων που ανεβαίνουν στη MyDATA (αγορές παγίων, γενικές δαπάνες, έξοδα ταξιδίων ή Ενέργειας, ΔΕΚΟ κλπ) δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για «μαγειρέματα» ως την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία έτσι –ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα- θα είναι έτοιμη από το 2025 να ξεκινάει νωρίτερα από ποτέ και πριν την άνοιξη ακόμα ενδεχομένως.

Κωστής Πλάντζος- newmoney.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολιτικάντηδες ένθεν και εκείθεν που είναι υποχείρια Ιουδαικης χρηματοπιστωτικής φατρίας των ΗΠΑ. Φόρο ληστεύουν τους Ελληνες πολίτες σε τέτοιο βαθμό που μόνο στην Ελλάδα γίνεται και σε καμία άλλη χώρα του δυτικού κόσμου. Εάν οι πολιτικοί τσογλάναρια ακολουθούσε ένα φορολογικό σύστημα όπως της Αυστραλίας των ΗΠΑ πού Καναδά της Βόρειας Ευρώπης η φοροδιαφυγή θα μειώνονταν στο ελάχιστο και οι πολίτες θα μπορούσαν να ζήσουν σαν άνθρωποι και όχι σαν σκλάβοι όπως γίνεται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button