Γεγονότα

Νέα παγκόσμια διάκριση για το Σινέ «Θησείον» του Αγρινιώτη Θ. Μανιάκη

koi-cine-thisionΤη μια μετά την άλλη βράβευση συγκεντρώνει το Σινέ «Θησείον», καθώς μετά την ανακήρυξή του το 2012 ως το καλύτερο θερινό σινεμά στον κόσμο, ήρθε άλλη μια τιμητική διάκριση από το BBC πριν λίγες ημέρες, το οποίο κατατάσσει το «Θησείον» στη λίστα με τα 10 ομορφότερα σινεμά του κόσμου.

Οι διακρίσεις… πέφτουν βροχή


Τον Φεβρουάριο του 2012 η ταξιδιωτική ιστοσελίδα του γνωστού καναλιού «CNN Go» τοποθετεί τον αθηναϊκό κινηματογράφο στην πρώτη θέση της λίστας με τους «10 καλύτερους κινηματογράφους στον κόσμο», ανάμεσα στο «Alamo Drafthouse» στο Ώστιν του Τέξας, το «Raj Mandir Theatre» στο Τζεϊπούρ της Ινδίας, το «Kino International» στο Βερολίνο και η σκοτεινή αίθουσα «4DX» στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Τον Νοέμβριο του 2013, το Σινέ «Θησείον» φιγουράρει στη λίστα του BBC με τα «10 πιο όμορφα σινεμά του κόσμου», μεταξύ θρυλικών σινεμά του κόσμου, όπως το «Avoca Beach Picture» στο Σίδνεϊ, το «Castro Theatre» στο Σαν Φρανσίσκο, το «Acapulco» στην Αβάνα, η «Cinematheque francaise», το «Tampa Theater», το «Rex Cinema» στη Βρετανία, το σινεμά «Kimo» στο Όσλο κ.α. Αξιοσημείωτο, πως το «Θησείον» είναι το μοναδικό θερινό σινεμά της λίστας. «Υπάρχουν πολλές υπαίθριες κινηματογραφικές αίθουσες στον κόσμο, αλλά καμία δεν είναι πιο θεαματική από το Σινέ ‘’Θησείο’’, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης, προσφέροντας μια υπέροχη θέα του Παρθενώνα», γράφει το ρεπορτάζ του BBC.

Η μοναδικότητα του Σινέ «Θησείον»

Τι κάνει τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο το Σινέ «Θησείον»; Πρώτα απ’ όλα το σινεμά, που λειτουργεί από το 1935, βρίσκεται σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της Αθήνας. Ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου ενώνει το σταθμό του Θησείου με την είσοδο της Ακρόπολης, ενώ στο ύψος της οδό Ηρακλειδών βρίσκεται το μεγαλύτερο πλάτωμα πανοραμικής θέασης του αρχαιολογικού χώρου από την Ακρόπολη έως το ναό του Ηφαίστου. Εκεί βρίσκεται βεβαίως και μία από τις τρεις εισόδους της Αρχαίας Αγοράς. Το δέος και η νυχτερινή φωτεινή μαγεία του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, σε συνδυασμό με τη μυρωδιά του γιασεμιού, τη γλύκα μιας σπιτικής βυσσινάδας, που προσφέρει το σινεμά, και τη θέαση μιας ποιοτικής κλασικής ταινίας δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.

«Τοποθεσία, καλές ταινίες, σωστή συμπεριφορά και η διαρρύθμιση του χώρου είναι τα πλεονεκτήματα που είδαν οι ξένοι ανταποκριτές και μας βράβευσαν», δήλωσε αρχικά στην «Αττική free press», αποκαλύπτοντας παράλληλα το «μυστικό της επιτυχίας», ο υπεύθυνος του Σινέ «Θησείον» Θωμάς Μανιάκης, ο οποίος σε δύσκολους οικονομικά καιρούς συνεχίζει να συντηρεί το θερινό σινεμά, που ανοίγει τις πόρτες του στα τέλη Απριλίου και τις κλείνει στα μέσα Οκτωβρίου. Πάντως, ο κ. Μανιάκης δεν αντιμετωπίζει τις διακρίσεις μόνο ως προσωπικές, αλλά θεωρεί ότι είναι κάτι τιμητικό για την Αθήνα, όπως και για όλη τη χώρα. Όπως μας είπε, «τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε μια σημαντική αύξηση των θεατών, οι οποίοι σε μεγάλο αριθμό ήταν τουρίστες». «Ήρθαν να δουν τι έχει αυτός ο κινηματογράφος και ακούγεται τόσο πολύ σε CNN και BBC», συμπλήρωσε ο ίδιος, που δίνει μεγάλη σημασία στην ευγενική συμπεριφορά προς το κοινό, αλλά και την περιποίηση-καθαριότητα του χώρου.

 

«Καταστροφή η απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων»

Όσον αφορά στα σχέδια του για το μέλλον, ο κ. Μανιάκης ανέφερε στην «Αττική free press», πως παρά τις πολλές δυσκολίες και το φόβο του για το μέλλον δεν τίθεται καν ζήτημα να αφήσει το σινεμά. «Το πήραμε ως ένα οικόπεδο με μια μάντρα και το διαμορφώσαμε έτσι όπως είναι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά, ελπίζοντας πως δεν θα αλλάξει το καθεστώς της επαγγελματικής στέγης και δεν θα απελευθερωθούν οι εμπορικές μισθώσεις, σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν απαίτησης της τρόικας. «Εάν οι κυβερνώντες περάσουν κάτι τέτοιο, αυτό θα σήμαινε καταστροφή για εμάς», επισήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα, υπερτόνισε το γεγονός πως «πλέον οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ταινιών δεν θέλουν τα θερινά σινεμά με τις μονές κινηματογραφικές αίθουσες, γι’ αυτό προσπαθούν να επιβάλουν τα πολυσινεμά, με εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα 3D». «Παρά τις δυσκολίες εμείς προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα, άλλωστε είμαστε πρώτα απ΄ όλα μια οικογενειακή επιχείρηση. Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις ίδιες ποιοτικές κλασικές ταινίες, με φθηνό εισιτήριο, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του καιρού μας», κατέληξε ο κ. Μανιάκης.

Βραβεύσεις σαν και αυτές του Σινέ «Θησείον», πέρα από το γεγονός ότι προβάλλουν τη χώρα μας στο εξωτερικό με τον πλέον θετικό τρόπο, σε μια περίοδο συνεχόμενων ετών που μόνο οι αρνητικές ειδήσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον, αναδεικνύουν επίσης τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει αυτή η χώρα και οι πολίτες της.

Ο Θωμάς Μανιάκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1939. Τελείωσε το δημοτικό στο Αγρίνιο και από τα 7 του χρόνια δούλεψε κατά σειρά στα σινεμά της πόλης «Ελληνίς», «Διονύσια» και «Αττικόν». Έφυγε από το Αγρίνιο σε ηλικία 17 ετών, το 1956 για την Αθήνα, όπου και διαμένει μόνιμα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά μέχρι σήμερα. Ο αδερφός του μένει στο Αγρίνιο, όπου υπάρχει ακόμη το πατρικό του.

Του Κωστή Μοσχολιού από το http://www.attikipress.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button