Ροή Ειδήσεων

Νέα «χτύπημα» στις συντάξεις – Εξορθολογισμός στις εισφορές του ΕΦΚΑ

koi-syntaxi-xrimataΠαρεμβάσεις τόσο στο σκέλος της ανταποδοτικής, όσο και της εθνικής σύνταξης, φέρνει το «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού, εν μέσω διαπραγμάτευσης. Οι θεσμοί, που έρχονται κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ετοιμάζουν σχέδιο που θα κινείται σε δύο «παράλληλες» κατευθύνσεις. Αρχικά, οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα κινδυνεύσουν με μειώσεις από το 2020 και μετά, οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν από τα 10 ευρώ το μήνα, για τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 600 ευρώ συντάξεις και να εκτιναχθούν μέχρι και τα 300 ευρώ, για τις πιο υψηλές συντάξεις.

Μεγάλοι χαμένοι ξανά αναμένεται να είναι όσοι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την εργασία τους με λίγα χρόνια ασφάλισης (πχ 15αετία) και λαμβάνουν αναλογικά υψηλές συντάξεις (πχ πάνω από 1.200 ευρώ), όπως επίσης και οι μητέρες με ανήλικο τέκνο που αποχώρησαν σε ηλικία 50 ετών.

Οι όποιες μειώσεις προκύψουν θα είναι τμηματικές, αφού το μοντέλο της προσωπικής διαφοράς, δεν θα περικοπεί άμεσα, αλλά σταδιακά. Αυτό «μεταφράζεται» σε μειώσεις στις κύριες συντάξεις που θα ξεκινήσουν από τα επίπεδα του 10% και αναμένεται να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 30%, σε ακραίες περιπτώσεις.

Προσπαθώντας να περιορίσει τις αντιδράσεις που αναμένονται για το νέο κύκλο περικοπών, η κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί ο τρόπος να μειωθούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι μικρομεσαίοι ως ένα μέτρο που θα εξισορροπεί την κατάσταση…

Στο σκέλος των παρεμβάσεων που προκύπτουν στο Ασφαλιστικό, έρχεται να προστεθεί και η Εθνική Σύνταξη, που οριοθετήθηκε στα 384 ευρώ για 20 και πλέον έτη ασφάλισης. Με δεδομένο ότι η Εθνική Σύνταξη χορηγείται, έστω και μειωμένη, ακόμα και για όσους έχουν από 15 έτη (345 ευρώ), έως 20 έτη ασφάλισης, οι δανειστές ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» και σε αυτό το πεδίο. Η επιχειρηματολογία που θα υιοθετηθεί, είναι ότι η εθνική σύνταξη είναι πολύ «υψηλή» εάν συγκριθεί με τα όρια φτώχειας που έχουν τεθεί. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει την επιθυμία η εθνική σύνταξη να υποχωρήσει στα επίπεδα των 240 ευρώ το μήνα, έτσι ώστε να αποτελεί αντικίνητρο για την συνταξιοδότηση.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας προωθεί άμεσα σχέδιο νόμου για να διορθώσει λάθη και παραλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Τίτλος του θα είναι «Επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις» και έγινε γνωστό μέσα από εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο και η οποία ορίζει τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για άλλο ένα έτος (1.3.2017 – 28.2.2018) για όσους ασφαλισμένους έχουν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το προηγούμενο 15άμηνο, το λιγότερο 50 Ημέρες Ασφάλισης (ΗΑ). Εννοείται ότι το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μεταφέρεται και στα έμμεσα, προστατευόμενα μέλη τους. Ήδη όμως οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εκφράζουν ανοιχτά έντονο προβληματισμό για το εάν θα γίνει ομαλά η χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας. Η λειτουργία του ΕΦΚΑ έχει τόσο πολλά κενά που οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση ανησυχούν μήπως παρουσιαστεί εμπλοκή και σε αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close