ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Σε Ναύπακτο και Αντίρριο οι τοιχογραφίες της Ι.Μ. Πρεβέντζας που σκεπάστηκε από την τεχνητή λίμνη Καστρακίου

Αναζητείται χώρος για περιοδική έκθεσή τους μετά τη συντήρηση

Στην Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου  με θέμα «Φύλαξη, συντήρηση και έκθεση τοιχογραφιών Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας» απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε στην ερώτησή του ότι οι ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας τοιχογραφίες του βυζαντινού ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Πρεβέντζας αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να είναι διαθέσιμες για επίσκεψη στο κοινό, με έκθεσή τους σε κατάλληλο χώρο στην Αιτωλοακαρνανία υπό την εποπτεία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οι τοιχογραφίες βρίσκονται αποθηκευμένες με ασφάλεια στο εργαστήριο συντήρησης της 22ης ΕΒΑ στη Ναύπακτο και σε αίθουσα του Φρουρίου Αντιρρίου, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συντηρηθεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Με στόχο την εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης για τη μεταφορά και συντήρηση των τοιχογραφιών, η αρμόδια ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ενώ παράλληλα αναζητείται και χώρος για περιοδική έκθεσή τους μετά την συντήρησή τους, αναφέρεται στην απάντηση.

Tο κείμενο της απάντησης του υπουργείου εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button