ΕξελίξειςΠολιτική

Ν. Φούντα: "Στο πόδι" ο σχεδιασμός για τις ιχθυοκαλλιέργειες

epi-ixhtyokalliergeia

  «Στο πόδι» φαίνεται πως υπογράφηκε το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, δύο χρόνια πριν, όπως προκύπτει από τα πολλά προβλήματα που ανακύπτουν. Χωρίς να έχει γίνει ποτέ η  προαπαιτούμενη απαραίτητη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Αν και αναγνωρίζεται πως η ΚΥΑ αυτή αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων, το προτεινόμενο πλαίσιο ενέχει εξαιρετικά προβλήματα και ασάφειες και διέπεται από πρωτοφανή προχειρότητα στην αντιμετώπιση των επιμέρους περιοχών. Γνωστό είναι, άλλωστε, πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί η συζήτηση αίτησης ακύρωσής του.

Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα έθεσε πρόσφατα ερωτήματα προς τους  αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την αρτιότητα του εν λόγω πλαισίου, καταρχάς σε Εθνικό Επίπεδο.

Όσον αφορά στην Αιτωλοακαρνανία και στην Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.) «Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας- Σύμπλεγμα Εχινάδων», τα περισσότερα Τοπικά Συμβούλια των παραθαλάσσιων περιοχών αυτής, έχουν προβεί σε ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτήσεις, όπως ήταν φυσικό να γίνει σε μια περιοχή με υψηλές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης.

Η  Π.Α.Υ. αυτή χαρακτηρίστηκε ως Α κατηγορίας, ιδιαίτερα αναπτυγμένης, και περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή Αλυζίας – Αστακού -Εχινάδων και εφάπτεται της ΠΟΑΥ Λευκάδος.  Ωστόσο, στον συνημμένο πίνακα της ΚΥΑ, μετά από εξέταση της οριοθετημένης περιοχής, διαπιστώνεται πλήθος προβλημάτων, όπως η λανθασμένη αποτύπωση της υπάρχουσας ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, η εκπόνηση του συνημμένου χάρτη χωρίς εξαρτημένες από το κρατικό σύστημα συντεταγμένες (ΕΓΣΑ 87), η τεχνική περιγραφή να μην συμπίπτει με την προτεινόμενη οριοθέτηση, ενώ παρατηρείται η κλίμακα της αποτύπωσης να επιτρέπει ανεπίτρεπτα όρια λάθους. Οι παραπάνω ελλείψεις είχαν τονισθεί και αναδειχθεί, μάλιστα, και σε επίπεδο Περιφέρειας από την αρμόδια Αρχή.

Επειδή στη βάση των οριοθετημένων Π.Α.Υ. γίνεται η περαιτέρω χωροθέτηση των οργανωμένων υποδοχέων και των περιοχών συγκέντρωσης σε υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (χωροταξικό, πολεοδομικό, τομεακό) και κατά συνέπεια απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια στα κριτήρια της οριοθέτησης, σε μια περιοχή που η παραγωγή μπορεί κι επιβάλλεται να συνδυαστεί με τον τουρισμό, η κ. Φούντα επανέρχεται στο ζήτημα και με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερωτά τον Υπουργό ΠΕΚΑ αν προτίθεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των ορίων της ΠΑΥ «Δυτ. Ακτές Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων» καθώς και τυχόν άλλων ΠΑΥ στις οποίες εντοπίζονται ανακρίβειες και ασάφειες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button