ΕξελίξειςΠολιτική

N. Φούντα: Ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην Αιτωλ/νία

po-founta1

Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας κατά την 10ήμερη περιοδεία της Βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα. Η περιοδεία, μετά τις συναντήσεις σε Ναύπακτο, Αγρίνιο, Αμφιλοχία, ολοκληρώθηκε με επισκέψεις  στην  Τριχωνίδα (Καινούργιο, Μυρτιά και Θέρμο), στον Δήμο Ξηρομέρου  (Αστακός, Φυτείες) και στο Μεσολόγγι (Πόλη, Γαλατάς).

ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ


Την Δευτέρα και Τρίτη 23-24 Σεπτέμβρη η κ. Φούντα συνομίλησε με τους πολίτες της Τριχωνίδας, οι οποίοι περιέγραψαν τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, έγιναν συναντήσεις  με θεσμικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής για την προώθηση και επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, στο Καινούργιο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Μυζήθρα, τον Πρόεδρο του τοπικού συνεταιρισμού κ. Παπασάικα, τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ . Βαλτινό, καθώς και με αντιπροσωπεία αγροτών. Στην συνάντηση, που έλαβε χώρα στο πρώην Δημαρχείο Θεστιέων, συζητήθηκαν ζητήματα όπως η έλλειψη υποδομών για τους αγρότες, το απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο, το  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκκρεμεί –και ως τέως ΣΧΟΑΠ Δήμου Θεστιέων-, η ένταξη στα ΠΣΕΑ των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας λόγω της ακαρπίας της ελιάς , η δακοκτονία, τα έργα αποχέτευσης, το μητρώο αγροτών και η εκκαθάριση των συνεταιρισμών.

Η κ. Φούντα έθεσε το μεγάλο ζήτημα της πιστοποίησης των  προϊόντων του Νομού με ζητούμενο την υπεραξία, όπως για τις ποικιλίες ελιάς καλαμών και  κουτσουρελιάς,  ενώ δεσμεύθηκε να ξεκινήσει προσπάθεια ανάδειξης του μείζονος αυτού θέματος στο Κοινοβούλιο και προς τον αρμόδιο  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.  Τα προβλήματα που συναποφασίστηκε να προωθήσει η βουλευτής και με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αφορούν στον Χωροταξικό Σχεδιασμό, τον Παρατριχώνιο Δρόμο, την εκκίνηση των έργων της αποχέτευσης για την σύνδεση των αγωγών με τον ΒΙΟΚΑ Αγρινίου και την γενικότερη Περιβαλλοντική ανάπτυξη και αξιοποίηση της λίμνης με τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Στην Μυρτιά, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Φλούδα και με κατοίκους της περιοχής όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα της αξιοποίησης των λουτρών της Μυρτιάς, της λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων αλλά και της τιμής των εσπεριδοειδών της περιοχής.  Έμφαση δόθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο ζήτημα των παραλίμνιων αυθαιρεσιών, στο πάγιο αίτημα της ανάδειξης της μονής Φωτμού, αλλά και στη διάνοιξη του παραλίμνιου δρόμου.

Την επομένη μέρα η κ. Φούντα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Πορφύρη, παράγοντες της περιοχής και κατοίκους του Θέρμου. Στην συνάντηση της με τον Δήμαρχο τέθηκαν ζητήματα όπως η λειτουργία του ΚΠΕ Θέρμου, η λειτουργία των ιαματικών λουτρών της Μυρτιάς, η χάραξη του Παρατριχώνιου Δρόμου και η αναγκαιότητά του, η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και η βελτίωση του άξονα Ναύπακτος-Θέρμο.

Η κ. Φούντα ζήτησε την συνεργασία του Δήμου για το θέμα της άρσης των περιορισμών στον ποταμό Εύηνο για ήπιες δραστηριότητες -όπως π.χ. το ραφτιγνκ-, για το μείζον ζήτημα των ανταποδοτικών τελών του φράγματος της ΕΥΔΑΠ στον Αγ. Δημήτριο, τον χαρακτηρισμό της λίμνης Τριχωνίδας ως Εθνικό Πάρκο, καθώς και την ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου. Τα κρίσιμα αυτά θέματα αποφασίστηκε να αναδειχθούν σε ανώτατο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Η περιοδεία συνεχίστηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στον Αστακό με ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή,  επίσκεψη στις ιχθυοκαλλιέργειες και τους ιχθυοκαλλιεργητές της περιοχής, συνάντηση με τον Σύλλογο Γυναικών Αστακού και με μέλη του Ναυτικού Ομίλου.

Διεξοδική εκεί ήταν η συζήτηση για τις Ιχθυοκαλλιέργειες, τον ρόλο τους στην τοπική Ανάπτυξη, αλλά και τις ενστάσεις που υπάρχουν στις Τοπικές Κοινωνίες ως προς τα νέα πλάνα χωροθέτησης της δραστηριότητας στην περιοχή. Η βουλευτής μετέφερε τις αντιδράσεις από τις περιοχές του πρώην Δήμου Αλυζίας, οι οποίες πιστοποιούνται με τις ομόφωνες αποφάσεις των αντίστοιχων Τοπικών Συμβουλίων για την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, σε μια περιοχή με μεγάλες προοπτικές τουριστικής Ανάπτυξης. Η κ. Φούντα επισήμανε την αναγκαιότητα της αρμονικής συνύπαρξης των ιχθυοκαλλιεργειών -δίνοντας έμφαση στο εξαγωγικό σκέλος αλλά και αυτό των θέσεων εργασίας- με την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου. Κοινοποίησε την επίσημη δήλωση των ιχθυοκαλλιεργητών ότι δεν θέλουν να εισχωρήσουν σε τουριστικές εκτάσεις και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για νέες  επενδύσεις σε μικρή απόσταση από τις ακτές και ζήτησε να τηρηθεί η δέσμευση αυτή και στον Περιφερειακό σχεδιασμό, με αντίστοιχη γνωμοδότηση του Δήμου. Η βουλευτής ενημέρωσε πως έχει ήδη προηγηθεί κοινοβουλευτική ερώτηση που εκφράζει ενστάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό στο σύνολό του και πως άμεσα θα ακολουθήσει ειδική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό για τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, τονίζοντας παράλληλα  πως οι νέες επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες μόνο εάν και όταν δεν επηρεάζουν τους κοντινούς οικιστικούς ιστούς, την τουριστική προοπτική του Τόπου και φυσικά το Περιβάλλον και την φέρουσα ικανότητα της δραστηριότητας.  Τέλος, περί του θέματος, επισημάνθηκε από την βουλευτή η απουσία διαβούλευσης και ενημέρωσης της κοινωνίας για το φλέγον αυτό ζήτημα και ζήτησε από τον Δήμο να προβεί, έστω και καθυστερημένα, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος και η ανοιχτή κατάθεση απόψεων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τα άλλα ζητήματα του Δήμου, με έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η απουσία ύδρευσης!  Αναζητήθηκαν οι αιτιάσεις και οι ευθύνες του προβλήματος, καθώς και η καθυστέρηση στην αντιμετώπισή του. Τα περισσότερα άλυτα ζητήματα, δυστυχώς κατέληγαν στο γεγονός πως στον Καλλικρατικό Δήμο δεν υπάρχει καν μηχανικός, πόσο μάλλον Τεχνική Υπηρεσία. Αποφασίστηκε να γίνει άμεσα κοινοβουλευτική ερώτηση με αίτημα την ενίσχυση του Δήμου σε εξειδικευμένο προσωπικό, στο πλαίσιο της κινητικότητας. Τα έργα, μελέτης ή δημοπράτησης, στα οποία εστιάστηκε η συζήτηση είναι η αποπεράτωση του βιολογικού καθαρισμού για την Πόλη αλλά και τα Σφαγεία, η Αστική Ανάπλαση του Δήμου, η Επέκταση του Σχεδίου της Πόλης, η αγροτική οδοποιία και φυσικά, το λιμάνι της Πόλης καθώς και η μελέτη για αλιευτικό καταφύγιο, αλλά και η προοπτική της χωροθέτησης υδατοδρομίου.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συζήτηση για τα αγροτικά θέματα των ημερών, την ανάγκη διεξαγωγής οικονομικών διαχειριστικών ελέγχων, για να καταλήξει στο φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μαθητών που έθεσε ο τέως δήμος Φυτειών. Η βουλευτής πρότεινε να υπάρξουν επιμέρους τοπικές αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ώστε οι ίδιες οι κοινότητες να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν να μεταφερθούν τα παιδιά στο Λύκειο Φυτειών για να προκληθεί η ελάχιστη κοινωνική ταραχή, αλλά και να τονωθεί η αυτάρκεια της πρότυπης σχολικής μονάδας που την περασμένη χρονιά κινδύνευσε με κλείσιμο. Επίσης, η βουλευτής πρότεινε οι νέες εγγραφές παιδιών να γίνουν βάσει καταγραφής και πρότασης του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Το συγκεκριμένο θέμα ήταν και το κεντρικό ζητούμενο της συνάντησης που είχε προηγηθεί με την Αντιδήμαρχο κ.Κολοβού στις Φυτείες, όπου επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα της κατασκευής των οδικών δικτύων, των απαλλοτριώσεων, της αξιοποίησης του τέως Δημαρχείου, της έλλειψης μηχανημάτων για έργα συντήρησης, καθώς και τα προβλήματα των αγροτών που αφορούν σε υποδομές, είδος καλλιέργειας, επιβίωσης των ΤΟΕΒ και τα αντίστοιχα προβλήματα συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Εποικοδομητική συνάντηση έγινε στο Μεσολόγγι στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας μεταξύ της βουλευτού, αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Αριστεράς και του κ. Αντωνόπουλου. Η βουλευτής μετέφερε αιτήματα επίλυσης επιμέρους προβλημάτων όλων των Δήμων που επισκέφτηκε κατά την περιοδεία της, ενώ συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα του Νομού, η συντήρηση του υπάρχοντος πολύ άσχημου οδικού δικτύου, καθώς και η αναγκαιότητα η Αιτωλοακαρνανία να βγει στο προσκήνιο, ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε επίπεδο υποδομών. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Αντιπεριφέρειας και βουλευτού, η οποία επισφραγίστηκε με απόφαση για από κοινού συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Χρυσοχοϊδη, ώστε να αναδειχθούν επισταμένως οι καθυστερήσεις στο έργο Άκτιο-Αμβρακία, η ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος της Κλόκοβας στο ΣτΕ, η επίσπευση της εκκίνησης των έργων στο τμήμα Πλατυγυάλι-Γουριά μετά την δημοπράτηση, καθώς και του άξονα Αγρίνιο-Άγιος Βλάσης, ο Παρατριχώνιος Δρόμος, ο άξονας Θέρμου-Ναυπάκτου και φυσικά το σύνολο του έργου της Ιονίας Οδού. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την αναγκαιότητα επίσπευσης της χωροθέτησης υδατοδρομίων σε αρκετές θαλάσσιες ή παραλίμνιες περιοχές του Νομού.

Το σύνολο των επισκέψεων στην Αιτωλοακαρνανία έκλεισε με επίσκεψη στον Γαλατά και το Ευηνοχώρι. Εκεί συζητήθηκαν θέματα υποδομών, περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων της περιοχής, τα προβλήματα των αγροτών, οι παθογένειες του Καλλικράτη για τις απομακρυσμένες Κοινότητες, καθώς και η ανάγκη μελέτης Χωροταξικού Σχεδιασμού, η οποία θα έλυνε μεγάλο μέρος των προβλημάτων. Συναποφασίστηκε η κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα παραπάνω θέματα, καθώς και η ανάδειξη των προβλημάτων στην Περιφέρεια, αλλά και τα στενά όρια του δήμου Ναυπακτίας.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button