Αυτοδιοίκηση

Ν. Φαρμάκης: "Θέμα πρόληψης και απόδοσης ευθυνών για τις καταστροφές"

po-farmakisΌπως ενημερώνει ο Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης, Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας» , συνεδρίασε εχθές εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή και των καταστροφών που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση λοιπόν έγινε ένας απολογισμός των καταστροφών και δόθηκε η ευκαιρία να γίνει συζήτηση για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας.

“Είναι προφανές”, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του κ. Φαρμάκη, “από τον κατάλογο των ζημιών που παρουσιάσθηκε, ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έλαβαν χώρα στην Αιτωλοακαρνανία. Ενδεικτικά, το προϋπολογιστικό ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχεται στα 34.000.000 € ενώ για την Αχαΐα και την Ηλεία στα 3.000.000 €. Είναι φανερό λοιπόν το μέγεθος της καταστροφής στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.


Για μια ακόμη φορά όμως, η Περιφερειακή Αρχή φάνηκε να μην ακουμπά την ουσία του προβλήματος. Το ένα κομμάτι του θέματος αφορά στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Σ’ αυτό το κομμάτι , η Περιφέρεια με φιλότιμο αλλά εντελώς ανοργάνωτα δραστηριοποιήθηκε, χωρίς να λείψουν τα παράπονα και οι ολιγωρίες. Επισημαίνεται εδώ ότι το ΣΟΠΠ Δυτικής Ελλάδας (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) συνήλθε αργοπορημένα και κατόπιν πρωτοβουλίας παράταξης της αντιπολίτευσης. Μέχρι τότε ο συντονισμός γινόταν με αυτοσχεδιασμό και τις καλές προθέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων.

Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο κομμάτι, που ουδόλως εθίγη από την πλειοψηφούσα παράταξη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και τονίσθηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και από άλλους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν είναι άλλο από την πρόληψη και την απόδοση ευθυνών.

Τα έκτακτα και έντονα καιρικά φαινόμενα δεν είναι πρωτοφανή στην περιοχή. Η Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) γνωρίζουν την επικινδυνότητα συγκεκριμένων περιοχών και τις ειδικές συνθήκες σε αυτές. Επισημάνθηκαν λοιπόν δύο παραδείγματα : α) Το κατολισθητικό φαινόμενο στην Κλεπά Ναυπακτίας, που είχε ως συνέπεια να χαθούν περιουσίες και να καταστραφεί ένας οικισμός και β) το πλημμυρικό φαινόμενο στο Αυλάκι Βάλτου που είχε ως συνέπεια την καταστροφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων και τις ζημιές στο πέτρινο γεφύρι του Αυλακίου, το οποίο είναι σπουδαίο μνημείο των αρχών του 20ου αιώνα και αξιοθέατο της περιοχής.

 Και τις δύο περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι γνωστό από παλιά. Για την Κλεπά, υπάρχουν μελέτες (5 τον αριθμό) ήδη από το 1999 που προειδοποιούν για τέτοια φαινόμενα και μάλιστα καταλήγουν σε συγκεκριμένες λύσεις. Για το Αυλάκι, αρκεί να υπενθυμίσουμε την πλημμύρα του 2010, όπου πάλι είχαμε τέτοια φαινόμενα. Και στις δύο περιπτώσεις, παρότι ήταν γνωστά τα προβλήματα, δεν πάρθηκε από τη Διοίκηση καμία πρωτοβουλία. Υπάρχουν μάλιστα «φωνές» που μιλάνε για σύνδεση των φαινομένων με τον ανθρώπινο παράγοντα που επιβαρύνει το περιβάλλον (φράγματα κλπ) .

Κι όμως, η Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) δεν έκαναν το ελάχιστο, να διαπιστώσουν δηλαδή τι μπορεί να γίνει για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Και είμαστε εδώ πάλι το 2015 να δηλώνουμε αλληλέγγυοι και συμπάσχοντες ενώ αφήνουμε το χρόνο να περνά χωρίς να κάνουμε τίποτα. Παρά μόνο λέμε ότι θα διεκδικήσουμε κονδύλια για την  αποκατάσταση των ζημιών, ενώ με ενέργειες πρόληψης και λιγότερα χρήματα θα απαιτούνταν και το αίσθημα ασφάλειας θα εμπεδώνονταν στον πολίτη.

Αντίθετα, με συνεδριάσεις σαν την χθεσινή και με παρόμοια συμπεράσματα ο ρόλος της Περιφέρειας μοιάζει περισσότερο με «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγεί η ψυχή του». Είναι κρίσιμο η Περιφέρεια να αλλάξει ρότα και λογική και να δώσει βαρύτητα στην πρόληψη καθότι, ενόψει των κλιματικών αλλαγών που παρατηρούνται παγκοσμίως, τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα θα πάψουν να είναι έκτακτα αλλά τακτικότατα και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να μην θρηνήσουμε θύματα την επόμενη φορά.”

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button