ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Ν. Φαρμάκης: «Ιστορική η στιγμή της συνδιαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ» (ηχητικό)

Κάλεσμα στην διαβούλευση και απάντηση στον Απ. Κατσιφάρα

Σε περιοχές του Βάλτου περιόδευσε την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, για να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη σημαντικών οδικών έργων.

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Φαρμάκης, παρουσίασε την κεντρική φιλοσοφία της περιφερειακής αρχής για το νέο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σε εκδήλωση στην Πάτρα.


Μιλώντας στον ΑΕΡΑ FM 99,5 ο Περιφερειάρχης τόνισε καταρχήν την «ιστορικότητα της στιγμής», την συγκυρία δηλαδή που σχετίζεται με το τέλος της παρούσας περιόδου για την αρχή μιας νέας.
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για όλους μας γιατί το ΠΕΠ είναι υπόθεση όλων. Γι’αυτό επιδιώκουμε σε αυτήν τη διαβούλευση να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ευρύτητα και η δημοκρατική διεύρυνση με όλους τους φορείς και τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας έχει αναρτηθεί ήδη μια ειδική πλατφόρμα όπου ο κάθε πολίτης ή φορέας, μπορεί να καταθέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του , για την επόμενη μέρα στον τόπο, μιας και το ΠΕΠ είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Όπως υπογράμμισε το νέο ΠΕΠ είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο κατά περίπου 170 εκατ. Ευρώ. «Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Πόροι βέβαια που δίνονται υπό προϋποθέσεις και εμείς θα πρέπει να δούμε πως το κάθε ευρώ , θα επιστρέψει στην κοινωνία, στην τοπική οικονομία, με τις δράσεις και τα έργα μας», σημείωσε.

Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε ακόμη στις βασικές προτεραιότητες του νέου Περιφερειακού ΕΣΠΑ, με το 40% να προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Που σημαίνει πως προτεραιότητα είναι πολιτικές στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας , κατά την έξοδο τους από την μεγάλη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της.

Η στρατηγική και η λογική έχει αλλάξει πανευρωπαϊκά, εξαιτίας της κρίσης αυτής και το βάρος δεν δίνεται στις υποδομές, αλλά στην κοινωνία, το περιβάλλον, την ενέργεια, την ψηφιακή μετάβαση κλπ.

Τέλος ο Περιφερειάρχης, απάντησε στην κριτική που δέχθηκε για την δημόσια διαβούλευση του νέου ΠΕΠ από τον Απόστολο Κατσιφάρα. Αντέτεινε τις επιδόσεις της σημερινής περιφερειακής αρχής στην αξιοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ , ενώ απέρριψε τις κατηγορίες περί ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος στην διαβούλευση: «Σε έξι μήνες έγινε η κεντρική διαβούλευση και σε δυο θα γίνει για την Περιφέρεια. Καλό θα είναι να κάνουμε την αυτοκριτική μας πριν κάνουμε αντιπολίτευση. Το 18% απορροφητικότητα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής νομίζω τα λέει όλα. Η δική μας στάση είναι ο σχεδιασμός αυτός, να γίνει κτήμα όλων.» , είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις κατηγορίες για πελατειακές λογικές η «αθηνοκεντρικό-κυβερνητικό σχεδιασμό», ο Περιφερειάρχης σχολίασε: «Μάλλον κάποιοι δεν έχουν μάθει κάτι από τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ως μακρύ χέρι του κράτους. Εμείς τιμούμε και τηρούμε τον αυτοδιοικητικό μας ρόλο. Κάποιοι έχουν επιλέξει να δίνουν εξετάσεις στους εκφραστές του λαϊκισμού. Αυτά όμως είναι δικά τους θέματα. Ας αποφασίσουν με ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν να βρίσκονται».

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button