ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

myProperty: Ψηφιακά οι δωρεές χρημάτων στα παιδιά από την 1η Ιανουαρίου

Τέλος χρόνου και αρχή… νέων όρων, για οικογένειες όπου οι γονείς θα θελήσουν να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά τους.

Καθώς εδώ και ένα έτος πλέον η γονική παροχή δεν αποτελεί «κατάρα» (λόγω αύξησης του αφορολογήτου κατά τη μεταβίβαση αλλά και με ταυτόχρονη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα περισσότερα ακίνητα) τα νοικοκυριά καλούνται να επιλέξουν αν πρέπει σπεύσουν να τις συντάξουν άμεσα, ή να τις δρομολογήσουν για το νέο έτος.


Ειδικά όμως οι δωρεές χρημάτων από τους γονείς, αυτές πρέπει να γίνουν εντός του 2022 αν πρέπει να να καλύψουν τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που έκαναν φέτος τα παιδιά τους (πχ αγορά αυτοκινήτου ή κατοικίας κλπ). Ουσιαστικά καλύπτουν το «πόθεν έσχες» των παιδιών τους για να μη πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος στη δήλωση που θα υποβάλουν το 2023, καθώς συνήθως τα νεαρά άτομα ή ζευγάρια δεν έχουν την ευχέρεια να επικαλεστούν αποταμιεύσεις και αναλώσεις κεφαλαίων περασμένων ετών.

Ακόμα όμως και χρηματικές δωρεές ή γονικές παροχές που διενεργήθηκαν από την 1/10/2021 μέχρι και την 9/9/2022 με μετρητά, πρέπει να έχουν περάσει από τραπεζικό λογαριασμό: πρέπει να έχει προηγηθεί ανάληψη χρημάτων από ατομικό λογαριασμό του δωρητή ή από  κοινό λογαριασμό των συμβαλλόμενων, και να ακολούθησε κατάθεσή τους σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό των συμβαλλόμενων ή σε κοινό λογαριασμό με τρίτο πρόσωπο, εφόσον η κατάθεση αυτή έγινε εντός 3 εργάσιμων ημερών. Για να αποδειχθεί αυτό, πρέπει να επισυνάπτονται: από τη μια το αποδεικτικό ανάληψης του ποσού με εμφανή την ημερομηνία και το ακριβές ποσό, το IBAN του δωρητή/γονέα και από την άλλη, το αποδεικτικό κατάθεσης του ίδιου ποσού στο ΙΒΑΝ του δικαιούχου / δωρεοδόχος τέκνου.

Προκειμένου για μελλοντικές παροχές χρημάτων όμως, από γονείς προς τα παιδιά τους, τα πράγματα αλλάζουν: από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά όλα θα γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myProperty.aade.gov.gr.

Έτσι μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, όταν η υποβολή των δηλώσεων φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής κινητών και χρημάτων  γίνεται χωρίς τη σύνταξη συμβολαίων,  τότε η διαδικασία μπορεί να γίνεται προαιρετικά από τους ενδιαφερόμενους (με κωδικούς taxisnet χωρίς παρέμβαση συμβολαιογράφου) μέσω της ψηφιακής εφαρμογής My Property, αν το επιλέξουν οι ίδιοι.

Αλλά από την 1/1/2023 οι εν λόγω δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών και χρημάτων υποβάλλονται υποχρεωτικά μόνον μέσω της ψηφιακής εφαρμογής. Από το σημείο εκείνο και μετά, αναλαμβάνει η ΑΑΔΕ να διασταυρώσει μέσω των τραπεζών, πώς διακινήθηκαν τα χρήματα από τον λογαριασμό του δωρητή, ο οποίος θεωρείται πλέον πηγή προέλευσης των υπό εξέταση κεφαλαίων.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή και ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα δικαιολογητικά που θα ζητήσει η Εφορία, τότε επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας) από το πρώτο ευρώ.

Ποιοι απαλλάσσονται από δικαιολογητικά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ:

– για δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY και αφορούν χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές, οι οποίες πραγματοποιούνται με μεταφορά χρηματικών ποσών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής μεταξύ αμιγώς ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ ημεδαπού και αλλοδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της τραπεζικής συναλλαγής.

– στο τέλος κάθε μήνα η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. καταρτίζει συγκεντρωτικές καταστάσεις των χρηματικών δωρεών/γονικών παροχών, για τις οποίες υποβλήθηκαν δηλώσεις τον συγκεκριμένο μήνα. Τις καταστάσεις αυτές αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την 5η εργάσιμη ημέρα μετά το τέλος του μήνα με αίτημα την επιβεβαίωση των σχετικών τραπεζικών συναλλαγών.

– τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να απαντήσουν επί του αιτήματος εντός προθεσμίας 15 ημερών από τη λήψη των καταστάσεων.

– ο φορολογούμενος οφείλει να φυλάσσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσο χρονικό διάστημα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου, και να τα επιδείξει σε αυτήν όταν και εφόσον του ζητηθούν.

– η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται ψηφιακά αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης δωρεάς/γονικής παροχής και ελέγχει την ακρίβεια των δηλούμενων και τη συνδρομή των τυχόν προϋποθέσεων απαλλαγής, μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή της.

– σε περίπτωση που δεν επιβεβαιώνεται η τραπεζική συναλλαγή ο φορολογούμενος καλείται από το αρμόδιο τμήμα για την υποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών,  μέσω της εφαρμογής myPROPERTY.

– αν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τότε υπολογίζεται ο φόρος χωρίς αφορολόγητο όριο.

Κωστής Πλάντζος- newmoney.gr

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button