sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

SOS νοσοκομειακών ιατρών του Αγρινίου λόγω έξαρσης Covid-19: Ελλείψεις σε γιατρούς και εξοπλισμό (φωτο)

Αν δεν γίνουν αυτά, δεν μπορεί το νοσοκομείο να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό

Τους λόγους που οδήγησαν τους νοσοκομειακούς ιατρούς της Αιτωλοακαρνανίας, στην απόφαση να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία περιγράφουν αναλυτικά αυτήν την ώρα οι εκπρόσωποι των ιατρών, σε συνέντευξη τύπου – σύσκεψη με τοπικούς φορείς.

Η συνέντευξη, την οποία συντονίζει ο Βασίλης Κωστάρας, παραχωρείται στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, και ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΑ κ. Μπακόπουλος τόνισε πως “ο πρώτος λόγος είναι ότι ο κορωνοϊός επέστρεψε και μάλιστα αρκετά απειλητικός. Το δεύτερο είναι ότι ορίστηκε το νοσοκομείο Αγρινίου ως νοσοκομείο αναφοράς”, κάτι που όμως σημείωσε θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή του λειτουργία.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των γιατρών, η απόφαση αυτή λήφθηκε κεντρικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει κάτι και πως η Ένωση μετέφερε τις σοβαρές επιφυλάξεις της, χωρίς όμως να γίνει κάτι.

“Το νοσοκομείο με τη στελέχωση που έχει δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στο ρόλο του σαν νοσοκομείο διαλογής. Πώς μπορεί να ανταποκριθεί ως νοσοκομείο αναφοράς;”, διερωτήθηκε ο γνωστός νευροχειρούργος

“Με αυτή τη στελέχωση αδυνατούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και ασφάλεια σε αυτόν τον καινούργιο ρόλο. Σε καμία περίπτωση δεν αρνηθήκαμε το ρόλο. Ωστόσο αυτά τονίσαμε αυτά ζητήσαμε. Δεν επιδοθήκαμε σε τεχνάσματα με φουσκωμένα νούμερα. Θέλουμε όμως να ληφθούν υπόψιν οι αιτιάσεις μας”. τόνισε ακόμη ο κ. Μπακόπουλος.

Εξέφρασε ακόμη την δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό των συνάδελφων του αφού, όπως είπε, δεν ακούγονται οι αιτιάσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” και γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Μίλησε ακόμη για την δεδομένη ευαισθησία των υγειονομικών και τα μέτρα που πάρθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Σημείωσε ότι ναι μεν έγιναν κάποιες προσθήκες, αλλά οι ελλείψεις επιμένουν.

Τι θα γίνει σε μια πραγματική δεύτερη έξαρση; Εταιρείες αισχροκερδούν. Έχει μειωθεί ο χρόνος για τα τεστ αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί. Οι υγειονομικοί εξετάζονται με το σταγονόμετρο. Είναι πολύ λιγότερα τα τεστ από όσα θα χρειαζόντουσαν όταν άνοιξε ο τουρισμός. Είναι σημαντικό να έχουμε τεστ για την ιχνηλάτηση σε περίπτωση δεύτερου κύματος. Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Ακούγεται ότι το ΕΣΥ είναι θωρακισμένο από επίσημα χείλη. Ακούστε τα νούμερα. Πάρθηκαν μόνο 460 επικουρικοί ιατροί για τον κορωνοϊό για τους οποίος υπήρξε και επίσημη δήλωση ότι δεν είναι απαραίτητοι. 82 οργανικές θέσεις προκηρύχθηκαν προ ολίγου καιρού και τρέχουν κάποιες παλιές προκηρύξεις και ορισμένες των ΤΕΠ. Οι ελλείψεις είναι γύρω στις 5.000. Δεν αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός έτσι. Με αυτές τις ελλείψεις θα λειτουργούσαν τα νοσοκομεία στοιχειωδώς. Κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Πρέπει να καλυφθούν οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία. Ο θεσμός του επικουρικού έχει τελειώσει. Καμία πρόσληψη λοιπόν στο νοσοκομείο Αγρινίου. Οργανική θέση παθολόγου που προκηρύχθηκε προ οκτώ μηνών για το νοσοκομείο μας τώρα είναι έτοιμη να εγκριθεί“, είπε χαρακτηριστικά.

Ψάχνουμε τους επικουρικούς με το… Τουφέκι.

Ο κ. Μπακόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν κλινικές αιχμής, εάν λειτουργήσει αυτόνομο Τμήμα κορωνοϊού στο νοσοκομείο, όπως η Παθολογική, από την οποία φεύγουν κάποιοι ειδικευόμενοι, ή η  Παιδιατρική. Επίσης πρόβλημα θα υπάρξει και με την επάρκεια των μέσων προστασίας

“Από μέσα ατομικής προστασίας σε δεύτερο κύμα δεν φτάνουν ούτε για δέκα μέρες. Κάποια μόνιτορ που ζητήσαμε δεν έχουν παρθεί και το σημαντικότερο είναι το τεστ μοριακού ελέγχου που ζητήσαμε. Δεν έχουμε πάρει ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση. Η ύπαρξη του είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τη διαχείριση των περιστατικών. Δίχως αυτό, ο χειρουργικός τομέας πρέπει να κλείσει. Είναι θέμα διακίνησης. Ας μη μιλήσουμε για θαλάμους αρνητικής πίεσης και λοιμωξιολόγους. Αυτά είναι πολυτέλειες”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΑ τονίζοντας ακόμη πως η μέχρι τώρα ενίσχυση του νοσοκομείου δεν έχει επιτευχθεί, όπως και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας που έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, τον λόγο έχουν πάρει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου κ. Κανελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαντζής, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά, ο επικεφαλής της ΛΑΣ Τίμος Παπανικολάου, ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου Μιχάλης Κατσιγιάννης, o Βασίλης Σκόρδας υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Αγρινίου, ο Γ. Καραμητσόπουλος (Συμμαχία Πολιτών), ο κ. Τσιντζελης,  πρόεδρος οδοντιατρικού συλλόγου Αγρινίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης Παντελής Παπαθανάσης , η Μαρία Γκατση, αντιπρόεδρος εμπορικού συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Το σύνολο των παρεμβάσεων επικρότησε την πρωτοβουλία ενημέρωσης των ιατρών και δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό τους σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις τους. Η κ. Σταρακά στάθηκε στην άνιση μεταχείριση του Νοσοκομείου συγκριτικά με άλλες μονάδες της ΥΠΕ, ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή θα κάνει ότι περνά από το χέρι της ενώ ο Τίμος Παπανικολάου και ο Μιχάλης Κατσιγιάννης έκαναν σφοδρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ότι αφορά του ΕΣΥ σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο κ. Κατσιγιάννης μάλιστα πρότεινε να διοργανωθεί συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου. Η κ. Γκάτση ανέφερε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος θα συνδράμει και αυτός με όλες του τις δυνάμεις.

Ειδικότερα ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε πως η ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή. “Ο αριθμός ιατρών στον παθολογικό τομέα είναι τόσο οριακός που η εφημερευση του νοσοκομείου είναι ανασφαλής. Η εφημερευση παθολόγου με ελάχιστους ειδικευόμενους σε τρεις ορόφους είναι ανέφικτη με την παρουσία του κορωνοΐου. Οι χώροι που έχουν επιλεγεί για τη νοσηλεία πιθανών περιστατικών συμφορίζονται”, συμπλήρωσε ακόμη για να επισημάνει πως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον επικουρικών ιατρών σε προκηρύξεις θέσεων.

Ένα Σχόλιο

  1. Κολλημα στις φωτογραφιες με την κ. Σταρακα. Τοσοι ηταν εκει, τοσα ειπωθηκαν, εσεις εκει…. Προσεχτε λιγο ρε παιδια….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button