ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Συζητήθηκε στο βουλή η ερώτηση του Νίκου Μωραϊτη για τις τιμές στο γάλα (video)

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να καλύψουν τις απώλειες τους από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές στο γάλα ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Πέρα από τη χρηματική ενίσχυση, ζήτησε να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως έχουν οι εφοπλιστές, με φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Ζήτησε επίσης διαγραφή των χαρατσιών όπως του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του ΦΠΑ.

Επισήμανε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ μόνο την περίοδο 2005-2013 έδιωξε από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφους και 48.900 αιγοτρόφους, δηλαδή το 33% των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας. Αντίθετα εκτοξεύθηκε το μερίδιο της παραγωγής των πιο μεγάλων προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων από 6% το 2000 σε 33% το 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή, “διά της σιωπής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου απέρριψε τα αιτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και αρκέστηκε να πει μόνο πως πρόσφατος νόμος επιβάλλει το μέτρο της αναγραφής της χώρας άρμεξης του γάλακτος για να γνωρίζουν οι καταναλωτές αν είναι ή όχι ελληνικό.

Σε ό,τι αφορά το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι θα συνεχιστεί, αφού όπως είπε η στήριξη της κυβέρνησης στην κτηνοτροφία είναι στο πλαίσιο της ΚΑΠ που είναι το εργαλείο συγκέντρωσης της παραγωγής σε μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.”

“Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει λύσεις”, σημείωσε ο Νίκος Μωραΐτης σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού και την άρνησή του να αναφερθεί επί των αιτημάτων που του έθεσε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επικαλείται κάποια μπαλώματα που δεν απαντάνε στα προβλήματα όπως ήδη έχει αποδειχθεί. Υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να οργανωθούν, να αγωνιστούν, να βάλουν εμπόδια στην ασκούμενη πολιτική και να διεκδικήσουν λύσεις για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

(Τα video προέρχονται από τον 902 και σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η δευτερολογία του υπουργού)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button